Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministerul Agriculturii nu se bagă în criza de la Complexul de porci Tichileşti

Criza de la Complexul de Porci de la Tichileşti se adânceşte. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a dat răspuns la contestaţia formulată de societate, însă acesta este nefavorabil agentului economic: complexul este bun de plată şi trebuie să dea înapoi subvenţia încasată, 13 milioane de lei. Astfel, agentului economic nu-i rămâne altă cale de rezolvare decât instanţa. La solicitarea reporterilor "Obiectiv", Ministerul Agriculturii a venit cu un punct de vedere privind cazul de la Brăila: pe scurt, nu se bagă în acest litigiu. Dar vine cu promisiunea unui ajutor financiar de urgenţă pentru crescătorii de animale din întreaga ţară. Între timp, unitatea supravieţuieşte, de la o zi la alta, din vânzarea efectivelor de animale, iar banii astfel rezultaţi sunt folosiţi la achiziţia de hrană pentru porcii rămaşi în fermă.

APIA Brăila a soluţionat contestaţia Complexului de Porci de la Tichileşti, însă şi-a menţinut punctul de vedere şi decizia în ce priveşte abaterile puse în sarcina agentului economic, în legătură cu depăşirea indicelui de densitate a animalelor pe perioada transportului de la fermă către cumpărători. "În urma contestaţiei formulate de către firma respectivă, au fost refăcute calculele, fiind luată în considerare toleranţa aparatului de măsurare, însă rezultatul final este în continuare o depăşire a densităţii la transport. Aşadar, răspunsul formulat la contestaţie este unul negativ", ne-a declarat şeful APIA Brăila, Daniela Militaru, adăugând că operatorul economic are posibilitatea de a merge în instanţă pentru tranşarea litigiului.
Până atunci, rămâne în vigoare notificarea instituţiei către ferma de la Tichileşti privind obligativitatea returnării sumelor încasate cu titlu de subvenţie în anii precedenţi, circa 13 milioane lei. De asemenea, rămân în continuare blocate alte 5 milioane de lei, reprezentând ultima tranşă la aceeaşi subvenţie aferentă lui 2015, plus avansul pe 2016.
"Problema societăţii nu a fost rezolvată. În continuare, APIA o ţine pe-a ei, că măsurile dispuse sunt în conformitate cu regulamentul lor de aplicare a Măsurii 215 - Plăţi pentru bunăstarea animalelor, pachetul porcine. Omul de afaceri Gheorghe Caruz a fost recent la o nouă întâlnire la Ministerul Agriculturii, cu un ministru secretar de stat şi i s-ar fi promis că se va reevalua codul de sancţiuni. Aşteptarea însă este pe spatele fermei, care supravieţuieşte din vânzarea în pierdere a procilor pentru a putea procura banii necesari achiziţionării hranei pentru animalele rămase în fermă. Ca idee, la preţul de 3,6 lei per kilogram, cât este acum carnea de porc, pierderea este de 1,5 lei/kg. În ritmul ăsta nu se poate continua, în sensul că se va atinge un prag critic peste care soluţia aceasta nu mai poate funcţiona. Toată lumea pe la Bucureşti, pe unde merge domnul Caruz să caute ajutor, se arată uimită de ce ni s-a întâmplat, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a rezolva problema", ne-a declarat Marcel Gârbă, şeful Complexului de Porci de la Tichileşti. De asemenea, sursa citată a adăugat că în cursul acestei zile, o delegaţie din partea firmei de la Tichileşti va participa la o pichetare a sediului Guvernului, acţiune de protest organizată de Asociaţia Crescătorilor de Taurine.

Ministerul Agriculturii promite un ajutor financiar de urgenţă

La solicitarea reporterilor "Obiectiv", Ministerul Agriculturii a formulat un punct de vedere privind situaţia complexului de porci de la Tichileşti, însă, în linii mari, instituţia şi-a declinat competenţa de soluţionare. "Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu poate interveni în gestionarea cererilor de plată depuse de SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL, localitatea Tichileşti, judeţul Brăila. Această atribuţie este de competenţa celor două agenţii de plăţi, respectiv Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care verifică corectitudinea respectării angajamentului asumat în mod voluntar de SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL, pe o perioadă de 5 ani, în cadrul Măsurii 215 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) porcine - Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013", se arată în adresa de răspuns.
Ca o rază de speranţă, ministerul vine, totuşi, cu promisiunea că vor fi acordate ajutoare excepţionale cu caracter temporar în sprijinul crescătorilor de animale, anunţând că proiectul de hotărâre aferent este în curs de avizare interministerială, la Ministerul Justiţiei.
Reamintim că ferma, aparţinând familiei omului de afaceri Gheorghe Caruz, a fost notificată de către APIA că ar urma să i se ceară înapoi vreo 13 milioane de lei, banii de subvenţie pe ultimii 3 ani, plus că i s-a blocat plata altor 5 milioane de lei - ultima tranşă la aceeaşi subvenţie aferentă lui 2015 plus avansul pe 2016. Totul din cauza unor diferenţe în plus înregistrate la transportul porcilor către cumpărători. Disperaţi că-şi văd periclitate locurile de muncă, o parte dintre angajaţii fermei au pichetat, luna trecută, sediul Prefecturii Brăila solicitând sprijin pentru rezolvarea problemei.

 
Categorie articol: 

Comentarii