Mergi la conţinutul principal

Mihail Gălăţanu, câştigătorul premiului BALCANICA OPERA OMNIA

Vineri şi sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţie a "Festivalului Poeţilor din Balcani". Timp de două zile, în sala "Fănuş Neagu" au avut loc lansări de carte, recitaluri de poezie şi muzică, dezbateri pe tema balcanismului în literatură, cu referiri speciale la literatura contemporană română şi croată.
Festivalul Poeţilor din Balcani este un proiect cultural de anvergură ce se întinde pe durata unui deceniu, prima ediţie fiind în 2007. Scopul festivalului este de a iniţia un dialog intercultural între literaturile balcanice, invitând în fiecare an reprezentanţi ai ţărilor din regiune pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare, iar organizatorii acestei manifestări sunt Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" şi Filiala de Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentele culturale ale celor două zile au fost prezentate de Dragoş Neagu, managerul Bibliotecii Judeţene şi au fost presărate cu alocuţiuni susţinute de Viorel Mortu - preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Corneliu Antoniu - preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Sud-Est, cât şi de recitaluri de poezie oferite de poeţi croaţi şi români: Fikret Cacan, Drazen Katunaric, Zelyko Krznaric şi Damir Trogrlic-Was, Liviu Apetroaie, Dinu Cuvata Mihail Gălăţanu, Clelia Ifrim, Emilian Marcu, Nicolae Grigore Mărăşanu, Nicolae Mirică, Florentin Popescu.
La cea de a IX-a ediţie a Festivalului Poeţilor din Balcani au avut loc şi lansări de carte: Nicolae Grigore Mărăşanu - „Deşertul invizibil", Claudia Voiculescu - "Trepte în adânc", Alexandrina Chelu - „Sonet numai retrogradus", Mihai Vintilă - „Adevăruri mari scrise cu litere mici", Nicolae Grigore Mărăşanu -„Parfumul de frezie auree", Alexandru Halupa -"Fior decadent", Codrina Codruţa Tudoriu - „Sgraffito". Au mai susţinut momente poetice : Valentina Balaban, Marin Cioranu, Alexandru Halupa, Lucia Pătraşcu, Ion Marin Ţâru, Sterian Vicol, Luminiţa Dascălu, Valeriu Mititelu, Mihai Vintilă, Virgil Andronescu, Claudia Voiculescu, Emilian Marcu, Alexandrina Chelu, Liviu Apetroaie, Clelia Ifrim, iar atmosfera a fost întregită de un recital folk susţinut de Dan Vană.
La finalul evenimentului, a avut loc lansarea volumului "Balcanica 9. Poeţi români şi croaţi" şi momentul mult aşteptat de participanţi, decernarea Premiilor BALCANICA.
Astfel: Premiul BALCANICA pentru poezie română a fost acordat poetului Şerban Foarţă;
Premiul BALCANICA pentru poezie croată - Drazen Katunaric;
Premiul BALCANICA OPERA OMNIA - Mihail Gălăţanu;
Premiul BALCANICA pentru traducere din limba română a poeziei din Croaţia - a fost obţinut de Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru cultură de la Caraş Severin;
Premiul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati" pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură - Emilian Marcu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro