Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mihai Tudose, pentru a doua oară ministru al Economiei

• decizia a fost luată în unanimitate, ieri, în cadrul CExN al PSD de la Bucureşti • alte trei schimbări s-au făcut în Guvern • mica remaniere a Cabinetului Grindeanu înseamnă: Mihai Tudose la Economie, Alexandru Petrescu la IMM-uri, Tudorel Toader la Justiţie şi Rovana Plumb la Fonduri Europene • contactat telefonic după votul din şedinţă, Tudose a afirmat că odată ajuns la Ministerul Economiei va pune în aplicare toate angajamentele din campanie

 

Deputatul PSD Brăila Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Guvernul Victor Ponta, se pregăteşte să îşi reia fotoliul în cadrul actualului Executiv. Asta după ce, ieri, Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat în unanimitate propunerea. Alături de venirea lui Tudose, social-democraţii au stabilit şi alte 3 modificări importante în Guvernul Sorin Grindeanu. Concret, Mihai Tudose va prelua Ministerul Economiei, înlocuindu-l pe Alexandru Petrescu, care va merge la Ministerul Mediului de Afaceri şi Antreprenoriat. De asemenea, pentru portofoliul Justiţiei a fost propus fostul judecător al CCR Tudorel Toader, iar Rovana Plumb la Ministerul Fondurilor Europene a înlocuit-o pe Mihaela Toader, actualul ministru de resort.

Contactat telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, imediat după încheierea şedinţei PSD, Tudose s-a arătat încântat de revenirea sa în Guvern, chiar dacă este de părere că mandatul nu va fi unul uşor.

“La Ministerul Economiei, în următoarea perioadă, ar trebui să se întâmple tot ceea ce ne-am angajat în campanie. Aceste lucruri au fost făcute publice la vremea respectivă  şi încă sunt foarte proaspete. Ce găsim acolo? Probabil că încă o să mai cotrobăim după «minunatul» Guvern Cioloş. Dar asta nu înseamnă  că ne exonerează de răspunderea de a face ceea ce ne-am angajat în campanie. Că va fi mai greu sau va fi normal? Nu ştiu. Dar noi va trebui să facem ceea ce am promis. Lumea nu ne-a ales să ne ducem acolo ca să găsim explicaţii, justificări şi alte lucruri de genul ăsta, ci să venim cu soluţii”, a declarat Tudose.

Deputatul a mai precizat că premierul urmează să întocmească documentele necesare legate de cele patru propuneri noi din Guvern şi să le înainteze preşedintelui Klaus Iohannis. Tudose a ţinut să sublinieze că deocamdată nu se cunoaşte data când noii miniştri îşi vor lua funcţiile în primire.

 

Cine este Mihai Tudose

 Mihai Tudose (49 de ani) a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative. Acesta a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

Tudose este deputat PSD Brăila aflat la al cincilea mandat, şi în prezent ocupă poziţia de preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

În perioada 2014 - 2015 a fost ministru al Economiei în cadrul Guvernului Victor Ponta. Tudose a fost nevoit să renunţe la fotoliu în luna noiembrie 2015, odată cu schimbarea Executivului, după tragedia din Club Colectiv, care a dus la revolta tinerilor din România şi venirea Guvernului tehnocrat. În ultimele trei mandate în Cameră, Tudose a ocupat poziţia de preşedinte al Comisiei pentru Politică Economică. De asemenea, acesta este unul dintre specialiştii care au lucrat la programul electoral cu care PSD s-a prezentat în alegeri şi a câştigat detaşat.

Trebuie precizat şi faptul că, la începutul anului, Tudose a fost pe punctul de a ajunge din nou la Ministerul Economiei. Alianţa PSD - ALDE a propus-o pe Sevil Shhaideh ca primă variantă de premier, iar Tudose era vehiculat ca ministru al Economiei în cadrul cabinetului acesteia. Chiar şi aşa, propunerea pentru prim-ministru a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, astfel că social-democraţii şi aliaţii lor au fost nevoiţi să refacă listele.

De altfel, numele lui Tudose a continuat să fie vehiculat pentru poziţia de ministru al Economiei până la anunţul oficial privind componenţa Guvernului Sorin Grindeanu. La vremea respectivă, în cadrul unei conferinţe de presă la Centru, susţinută la începutul lunii ianuarie, imediat după CEx-ul PSD şi Biroul Politic ALDE, precum şi o şedinţă comună, Dragnea a explicat că i-a rugat pe Mihai Tudose, Marius Nica şi Georgian Pop să rămână „în echipa sa din Parlament şi partid”, pentru monitorizarea Guvernului.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii