Mergi la conţinutul principal
Condamnat la închisoare cu suspendare

Mihai Ruse, senator penal

fostul primar de la Măxineni, Mihai Ruse, actual senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene ALDE Brăila, a încasat o pedeapsă cu închisoarea de 6 luni cu suspendare sub supraveghere • procurorii au dispus trimiterea în judecată a parlamentarului brăilean pentru  abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii • cu ceva timp în urmă, Ruse a susţinut că este nevinovat şi că se va dispune achitarea, numai că acum, în loc de achitare, a venit o condamnare • am încercat să obţinem o nouă declaraţie de la Mihai Ruse, cu privire la sentinţa dată de Înalta Curte, însă nu am reuşit să intrăm în legătură cu acesta

 

Condamnat! Fostul primar de la Măxineni, Mihai Ruse, în prezent senator, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese şi fals intelectual. În urmă cu câteva luni, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus trimiterea în judecată a parlamentarului brăilean, însă, legat de acuzaţiile aduse de procurori prin rechizitoriu, Ruse a susţinut sus şi tare că este nevinovat, ba chiar avocata i-ar fi spus că se va dispune achitarea. Nu a fost însă chiar aşa. Este adevărat că sentinţa de acum nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Acuzaţiile aduse de procurori erau legate de afaceri ilegale cu terenuri în Măxineni, ceea ce a dus la împroprietărirea în mod nejustificat cu zeci de hectare de teren agricol a lui Ruse. Am încercat să obţinem o declaraţie din partea lui Ruse, legată de condamnare, însă acesta nu a putut fi contactat telefonic.

Prezentăm în continuare sentinţa Înaltei Curţi: “Condamnă pe inculpatul Ruse Mihai la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată. Condamnă pe inculpatul Ruse Mihai la pedeapsa de 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. În baza art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b Cod penal din 1969 aplică inculpatului Ruse Mihai pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare. Interzice inculpatului Ruse Mihai exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza I şi lit. b Cod penal din 1969 pe durata executării pedepsei principale. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 6 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal din 1969, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. Desfiinţează adresa nr. 1535/18.05.2012, emisă de comuna Măxineni –judeţul Brăila. Obligă pe inculpat la plata sumei de 750 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel în 10 zile de la comunicare”.

Cu siguranţă soluţia va fi atacată cu apel de către cel acuzat, însă va mai dura până când se va da sentinţa finală în acest dosar.

 

Rădulescu nu a dorit să comenteze până la o sentinţă definitivă

Dacă nu au putut discuta cu senatorul Mihai Ruse, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au contactat-o pe Daniela Rădulescu, consilier municipal, fost preşedinte al organizaţiei judeţene ALDE, actual vicepreşedinte al Biroului Politic Teritorial al partidului. Aceasta nu a dorit să comenteze prea mult situaţia. A precizat că nu a mai discutat cu Ruse în ultima vreme şi că nici nu a urmărit îndeaproape problema procesului dumnealui, astfel că nu se poate pronunţa nici măcar din punct de vedere moral, până ce nu va vedea o sentinţă definitivă.

Nu ştiu exact ce scrie în hotărârea pe care o are dumnealui şi nu pot să îmi dau aşa cu părerea. Faptele de care este acuzat ar fi fost făcute înainte de a fi ales senator, dar sentinţa încă nu este definitivă. Nu ştim ce se va întâmpla după recurs. Putem să discutăm pe tema aceasta atunci când sentinţa va fi definitivă. Eu nu am mai vorbit cu dumnealui în ultima vreme. Nici nu am mai avut şedinţe la partid ca să ne întâlnim”, a declarat Rădulescu.

Reamintim că, în luna septembrie 2018, după ce au intrat în posesia rechizitoriului de trimitere în judecată de la PÎCCJ, redactorii au reuşit să discute cu Mihai Ruse. Deşi nu a dorit să comenteze prea mult faptul că a fost trimis în judecată de procurori pentru infracţiuni de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii, senatorul ALDE Mihai Ruse susţinea că este nevinovat. Acesta a afirmat atunci că aşteaptă ca dosarul să îşi urmeze cursul, iar lucrurile să se clarifice. “Lăsăm dosarul să îşi urmeze paşii. Sunt nevinovat. Avocata mea a spus că voi fi achitat. Aşa că lăsăm lucrurile să meargă înainte şi aşteptăm rezultatul. Nu vreau să comentez prea mult ca să nu se interpreteze. O să vedem când va fi primul termen. O să fiu anunţat”, a declarat Ruse. Senatorul nu s-a arătat atunci extrem de afectat de acuzaţiile grave care i se aduceau şi a afirmat că are de gând să meargă înainte. Ruse a prezentat atunci şi câteva dintre planurile sale legate de ALDE Brăila, spunând că intenţiona să revigoreze puţin activitatea la biroul local.

Fostul preşedinte al ALDE Brăila, consilierul municipal Daniela Rădulescu s-a arătat atunci surprinsă de acuzaţiile la adresa lui Ruse.

 

Acuzaţiile procurorilor

Ancheta care îl privea pe fostul primar de la Măxineni a pornit după ce un reclaamant a transmis o plângere direct Preşedintelui României, tocmai pentru a atrage atenţia cu privire la anumite afaceri dubioase cu terenuri la Măxineni.

Mihai Ruse, ajuns între timp senator, a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infracţiuni de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii. Potrivit rechizitoriului, Mihai Ruse este acuzat că s-a împroprietărit ilegal cu 35 de hectare teren agricol de la fostul IAS  Măxineni şi a luat în arendă 40 de hectare de la Primărie, pentru care nu ar fi achitat redevenţa. Inculpatul şi-a asigurat foloase patrimoniale, fiind vorba despre subvenţii din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură- Centrul Judeţean Brăila.

Iniţial, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, însă apoi s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea PÎCCJ, întrucât în urma alegerilor din anul 2016 inculpatul a fost ales senator în Parlamentul României. La sfârşitul lunii mai 2018, faţă de fostul primar s-a dispus trimiterea în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La începutul lunii noiembrie 2018 s-a dat efectiv startul judecăţii, asta pentru că anterior au fost judecate excepţiile invocate în cauză. Nu a durat prea mult şi s-a dat şi sentinţa. Ancheta efectuată în cauză a scos la iveală mai multe fapte ilegale comise de inculpatul Mihai Ruse, care a deţinut funcţia de primar al comunei Măxineni, judeţul Brăila, în perioada 1996 – iunie 2012, după cum au stabilit procurorii.

Potrivit procurorilor, în martie 2009, Primăria comunei Măxineni, reprezentată de inculpatul Ruse Mihai, a încheiat cu o societate din Galaţi înscrisul intitulat “Acord de schimb temporar”, document înregistrat la Primăria comunei Măxineni , prin care părţile au efectuat un schimb de terenuri agricole. “Conform înscrisului încheiat pe o perioadă de 5 ani, unitatea administrativ - teritorială preia un teren agricol în suprafaţă de 11,2 ha, proprietatea S.C. (...) SRL Galaţi, situat pe raza comunei Măxineni şi acordă la schimb un teren agricol în suprafaţă de 11,34 ha, situat pe raza comunei Scorţaru Nou, judeţul Brăila. Ulterior, la data de 30.03.2009, între Primăria comunei Măxineni şi inculpatul Ruse Mihai, primarul comunei, a fost încheiat contractul de arendare, obiectul contractului constituindu-l tocmai suprafaţa de 11,2 ha  care a fost preluată de unitatea administrativ – teritorială de la S.C. (...) S.R.L. Din partea Primăriei Măxineni, la rubrica “arendator”, contractul a fost semnat de  (...) din cadrul instituţiei, din dispoziţia inculpatului Ruse Mihai, iar plata arendei s-a stabilit la nivelul de 400 kg grâu/ha/an (produse, produse şi bani sau numai bani). Ulterior, prin actul adiţional la contractul de arendă, semnat de inculpatul Ruse Mihai la rubrica “arendaş”, iar din partea Primăriei Măxineni semnat de (...) s-a convenit rezilierea contractului, prin acordul celor două părţi. Potrivit adresei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură- Centrul Judeţean Brăila (A.P.I.A), inculpatul Ruse Mihai a depus în campania din anul 2009 cerere unică de plată pe suprafaţa de 43,27 ha ce conţinea şi suprafaţa de 11,2 ha, dobândită în baza contractului de arendă înregistrat la Primăria Comunei Măxineni. Urmare cererii depuse, Agenţia a emis Decizia de plată în avans pentru suma totală de 9.063 lei, din care suma de 2.345 lei s-a acordat conform contractului de arendă”, se arată în rechizitoriul pus la dispoziţie de PÎCCJ. Procurorul de caz a mai stabilit faptul că, în mai 2009, între Primăria comunei Măxineni, reprezentată de inculpatul Ruse Mihai, în calitate de primar şi (...) a fost încheiat contractul de arendă prin care unitatea administrativ - teritorială a predat în arendă suprafaţa de 11,2 ha pe o perioadă de 6 ani la un nivel al arendei/an de 400 kg grâu/ha, cu plata în produse sau bani. “Suprafaţa de teren de 11,2 ha care face obiectul acestui contract de arendă este aceeaşi suprafaţă de teren care a fost înscrisă în contractul din data de 30.03.2009 dintre Primăria Măxineni şi inculpatul Ruse Mihai şi care a aparţinut SC (...) S.R.L. Potrivit adresei APIA - Centrul Judeţean Brăila (A.P.I.A), a fost depusă în campania 2010, cerere unică de plată pe suprafaţa de 43 ha”. După doi ani, după cum arată procurorii, între Primăria comunei Măxineni, reprezentată de inculpatul Ruse Mihai, în calitate de primar şi (...) a fost încheiat contractul de arendă prin care unitatea administrativ - teritorială a predat în arendă suprafaţa de 16,2 ha, pe o perioadă de 10 ani, la un nivel al arendei/an de 500 kg grâu/ha, cu plata în produse sau bani. Conform anexei la acest contract, suprafaţa de 16,2 ha cuprindea şi terenul în suprafaţă de 11,2 ha, de pe raza comunei Măxineni, suprafaţă care a făcut şi obiectul contractelor de arendă anterioare.

Procurorii au mai arătat că inculpatul Ruse Mihai, în perioada martie 2009 - mai 2011, în calitate de primar al comunei Măxineni, cu nerespectarea dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, a încheiat trei contracte de arendare a unor terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unităţii administrative. În baza acestora s-a realizat în mod direct un folos material în cuantum total de 42.508,69 lei, fiind vorba aici despre infracţiunea de conflict de interese în formă continuată. “Fapta inculpatului Ruse Mihai, constând în aceea că, la data de 18.05.2012, cu prilejul întocmirii adresei înregistrate la Primăria comunei a atestat, în mod nereal, că nu a luat în arendă terenuri agricole de la Primăria comunei Măxineni, deşi încheiase cu această unitate administrativ-teritorială contractul de arendă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual. Analizând activitatea derulată de inculpatul Ruse Mihai prin prisma dispoziţiilor legale incidente şi a materialului de urmărire penală administrat în cauză, apreciez că aceasta se circumscrie infracţiunii de conflict de interese(...)”.

În final inculpatul Mihai Ruse a ajuns în faţa instanţei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro