Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Micii producatori trebuie sa se inscrie la DSVSA

In conformitate cu Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare nr. 111, din 30 decembrie 2008, micii producatori care vand produse de origine animala direct catre consumatorii finali trebuie sa fie inregistrati la Directiile Sanitar Veterinare judetene. Astfel, micii producatori trebuie sa prezinte la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila o solicitare scrisa insotita de copia actului de identitate. In solicitare se vor specifica activitatea desfasurata - vanzare branzeturi, lactate, oua si/sau miere -, precum si tipurile si cantitatile de produse expuse vanzarii directe si locurile de vanzare - de ex. 10 litri de lapte si 20 kg de branza, pe zi, in Piata Halelor.
Pe langa inregistrarea la DSVSA, micii producatori trebuie sa indeplineasca anumite conditii, in pietele unde isi desfasoara activitatea de vanzare. Astfel, au voie sa comercializeze marfa doar producatorul sau rudele de gradul I si II ale acestuia. Vanzatorul trebuie sa aiba o stare corespunzatoare de igiena si sa poarte echipament de protectie alimentara - halat alb, sort, boneta si manusi curate. Cel care vinde trebuie sa aiba asupra sa urmatoarele documente: actul de identitate, certificatul din care sa rezulte starea sa de sanatate, fisa de sanatate a animalelor de la care au fost obtinute produsele, eliberata de medicul veterinar zonal si certificatul de producator eliberat de Primaria localitatii de provenienta.
Produsele finale de origine animala trebuie sa indeplineasca, la randul lor, urmatoarele cerinte: sa provina de la ovine, bovine, pasari sau familii de albine; sa nu fie falsificate; sa nu fie contaminate cu diferite impuritati; sa fie identificate prin etichete care sa contina datele producatorului, denumirea produsului, locul de origine al acestuia si data obtinerii.
Dupa cum ne-a informat Gicu Dragan, directorul DSVSA Braila, in judetul nostru se va incerca finalizarea procedurilor de inscriere a micilor producatori pana la inceputul lunii februarie. Pentru eficientizarea actiunii, cei zece medici zonali din judet au fost instruiti sa distribuie catre micii producatori din localitatile mai indepartate formularele cererii de inscriere. Aceleasi formulare pot fi obtinute de la Circumscriptia Veterinara pentru Controlul Alimentelor, aflata vizavi de Piata Halelor. Odata completate, cererile, insotite de actul de identitate al producatorului, se depun la Circumscriptia pentru Controlul Alimentelor, iar de aici ajung la sediul DSVSA, pentru inregistrare. Dupa finalizarea procedurii, documentele de inregistrare pot fi ridicate de la sediul DSVSA, iar pentru producatorii din localitatile mai indepartate se vor distribui de catre medicii zonali. Pana ieri, se depusesera 35 de cereri de inscriere din partea micilor producatori.
Conducerea DSVSA avertizeaza ca neindeplinirea conditiilor Ordinului Presedintelui ANVSA se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 250 si 1.000 lei sau cu interzicerea desfasurarii activitatii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii