Mergi la conţinutul principal

Megaţeapă brăileană descoperită de Oficiul pentru combaterea spălării banilor

Evaziune fiscală cu multe zerouri la o societate comercială brăileană, al cărui administrator neagă acuzaţiile care i se aduc.
După trei ani de la declanşarea anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dănuţ Iulian Lupaşcu, fost administrator al SC "Tremomat Trade" SRL Brăila, care, numai în semestrul II al anului 2010, a prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 1.840.567 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată suplimentar. Potrivit acuzării, omul de afaceri a evidenţiat în actele contabile "cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale". Acuzaţiile vizează tranzacţii fictive cu cereale.
"Practic, din cele 28 de societăţi comerciale cu care SC «Tremomat Trade» SRL Brăila a desfăşurat relaţii comerciale, patru au fost inexistente, fictive", precizează procurorii PT Brăila. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) foloseşte o denumire sugestivă pentru cei patru presupuşi furnizori ai societăţii brăilene: "firme fantomă".

Acuzaţiile Oficiului Naţional de Combaterea Spălării Banilor

Procurorii au disjuns cercetările după ce, la data de 21 iunie 2013, în plină anchetă penală, ONPCSB a sesizat Parchetul, formulând noi acuzaţii împotriva administratorului SC "Tremomat Trade" SRL Brăila. Potrivit Oficiului, prin conturile societăţii brăilene "a fost reciclată suma de 7,1 milioane lei (1,7 milioane euro) reprezentând fonduri financiare încasate pe baza unor operaţiuni comerciale nereale cu scopul disimulării circulaţiei lor".
Procurorul care a supravegheat ancheta în dosarul megaevaziunii de la "Tremomat Trade" SRL precizează: "Având în vedere că aspectele sesizate de ONPCSB sunt mult mai extinse decât cele ce formează obiectul dosarului penal nr. 323/P/2011 - privesc sume de bani mult mai mari decât cele din prezenta cauză şi un număr de operaţiuni comerciale desfăşurate cu 10 societăţi comerciale, parte dintre ele neregăsindu-se în sesizarea care formează obiectul cauzei penale 323/P/2011 (referitoare la evaziunea de 1.840.567 lei - n.r.) - urmează a se dispune disjungerea cauzei cu privire la extinderea şi completarea cercetărilor în ceea ce priveşte şi aceste operaţiuni comerciale".
SC "Tremomat Trade" SRL Brăila a fost înfiinţată în iulie 2009, având ca asociat şi administrator unic pe Cristina Ştefan. În octombrie acelaşi an, aceasta l-a mandatat pe Dănuţ Iulian Lupaşcu, prin procură, să o reprezinte în toate problemele societăţii şi să administreze societatea cu puteri depline, iar pe 4 octombrie 2010, prin Hotărâre AGA, Lupaşcu devenea asociat unic şi administrator al firmei brăilene.
În perioada 13 aprilie - 30 august 2011, comisarii Gărzii Financiare Brăila au desfăşurat un amplu control la sediul social al SC "Tremomat Trade" SRL, având ca obiect "verificarea realităţii declaraţiilor operatorului economic prin «Declaraţia informativă 394» privind livrările şi achiziţiile de bunuri pe teritoriul României" în semenstrul II 2010. Totodată, au fost efectuate verificări încrucişate pe baza declaraţiei menţionate la partenerii de afaceri ai firmei brăilene, rezultând că, în semestrul II 2010, aceasta a derulat tranzacţii comerciale în scopuri de TVA cu 28 de operatori economici, valoarea totală a bazei impozabile eferentă achiziţiilor fiind de 14.285.088 lei (şi o TVA aferentă achiziţiilor de 3.428.370 lei). Baza impozabilă aferentă livrărilor era de 14.301.419 lei (TVA aferentă de 3.432.340 lei).
În timpul controlului au apărut mari neconcordanţe între declaraţia cumpărătorului (SC "Tremomat Trade" SRL) şi patru furnizori din Bucureşti: SC "Luxiord" SRL, SC "Pur Natura" SRL, SC "Dalinas 2007" SRL şi SC "Alsiar" SRL. Suspiciuni în legătură cu furnizorii din Bucureşti ai societăţii brăilene au avut şi specialiştii ONPCSB care i-au încadrat pe aceştia în categoria "firmelor fantomă" (fără date de bilanţ sau cu cifre de afaceri în valori minime, fără activitate, în ultimii ani, la Registrul Comerţului etc). Drept urmare, operaţiunile declarate cu cei patru presupuşi furnizori din Bucureşti au fost catalogate drept "fictive". Iar operaţiunile fictive au atras după sine plângerea penală împotriva administratorului SC "Tremomat Trade" SRL, care, deşi a fost revocat în ianuarie 2011, nu a scăpat de dosar penal.

Lupaşcu neagă acuzaţiile

Audiat pe parcursul urmăririi penale, Dănuţ Iulian Lupaşcu a declarat că "întrucât nu se mai află în posesia evidenţei contabile, nu mai poate oferi relaţii precise cu privire la desfăşurarea relaţiilor comerciale cu cele patru societăţi, care au avut ca obiect achiziţionarea de produse agricole, cereale". Potrivit procurorilor, Lupaşcu a mai precizat că nu el a luat legătura cu reprezentanţii societăţilor, întrucât relaţiile comerciale s-au desfăşurat prin intermediul unui comisionar cu care el "doar a discutat telefonic şi a cărui identitate nu o cunoaşte". Potrivit propriilor declaraţii, inculpatul - care neagă acuzaţiile, afirmând că operaţiunile comerciale au fost reale, nu fictive - a dirijat afacerile telefonic, prin comisionar. Dar chiar dacă afirmaţiile ar fi fost adevărate, spun anchetatorii, Lupaşcu tot n-ar fi scăpat de dosar penal, pentru că "răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii revine administratorului".
Concomitent cu trimiterea în judecată a lui Dănuţ Lupaşcu, procurorii PT Brăila au dispus clasarea cauzei în ceea ce-i priveşte pe alţi trei patroni ai societăţii brăilene, care au administrat SC "Tremomat Trade" SRL după revocarea lui Lupaşcu: Titi Chipcea, Marian Mihăilă şi Ioan Tarasov. Aceştia au scăpat de acuzaţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro