Mergi la conţinutul principal
“Noi vom închide taraba şi ne ducem să facem altceva!”

Medicii legişti şi anatomo-patologi ameninţă cu greva

• aceştia se consideră discriminaţi de proiectul prezentat recent de ministrul Muncii, prin care vor scădea salariile “bugetarilor de lux” şi toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30% • aceştia cer să li se respecte drepturile câştigate de-a lungul anilor: bază salarială dublă şi spor pentru condiţii deosebite de muncă de 100% din salariu • dacă nu se va ţine cont de revendicările lor, medicii anatomo-patologi şi legişti iau în calcul declanşarea grevei

 

Medicii anatomo-patologi şi legişti din Brăila, alături de colegii din toată ţara, se declară profund nemulţumiţi de noua Lege a salarizării unitare. Aceştia se simt discriminaţi de proiectul prezentat recent de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prin care vor scădea salariile “bugetarilor de lux” şi toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30%.

Federaţia Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi din România şi Consiliul Superior de Medicină Legală au adresat la începutul acestei săptămâni o scrisoare Parlamentului, prin care cer să li se respecte drepturile câştigate de-a lungul anilor: bază salarială dublă şi spor pentru condiţii deosebite de muncă de 100% din salariu.  

“Suntem nemulţumiţi de faptul că actualul proiect de lege al salarizării este discriminant pentru noi. Acest proiect va fi supus dezbaterii în Parlament. În această situaţia, trebuie să îi facem să ţină cont de faptul că noi am obţinut de-a lungul timpului nişte drepturi salariale, începând din 1993, şi nu putem să renunţăm la ele. Aceste drepturi constau în faptul că salariul de încadrare al medicilor legişti şi anatomo-patologi a fost dublu faţă de cel al personalului medical de alte specialităţi. Dacă medicul chirurg avea 5 lei salariul, al legistului trebuia să fie de 10 lei. După aceea, ambele specialităţi aveau sporuri pentru condiţii deosebite, care, iniţial, a fost clar de 100% faţă de salariul de încadrare, după care au venit legi care au spus între 50 şi 100%. Ei, aceste sporuri şi această bază de salarizare se doreşte a fi anulate, în sensul că după actuala lege vor să acorde celor două specialităţi un procent de 30% peste salariul altor categorii, iar vizavi de sporuri nu se mai spune nimic. Noi am explicat motivele pentru care acele drepturi salariale trebuie să rămână la această formulă. Am motivat prin faptul că există un risc extraordinar de contaminare biologică pentru că ambele specialităţi lucrează cu cadavrul şi cu ţesuturile umane, ambele lucrează cu substanţe toxice şi aşa mai departe. Să ne dea 30% mai mult decât la ceilalţi şi să muncim cât şapte...”, ne-a declarat dr. Gina Ilie, şefa Serviciului de Medicină Legală Brăila.

Concret, în scrisoarea adresată Parlamentului, medicii celor două specialităţi au motivat necesitatea păstrării nivelului actual de salarizare deoarece există o serie de riscuri la care aceştia se expun, şi anume: agresiunea biologică, agresiunea chimică, trauma psihică majoră.

Dacă proiectul legii salarizării va fi aprobat în forma propusă de ministrul Muncii, medicii iau în calcul declanşarea grevei.

“Vreau să se înţeleagă! Toată lumea munceşte greu, toată lumea are nevoi, dar noi în fiecare zi avem o singură preocupare: cadavrul şi infracţionalitatea. Noi vrem să venim în sprijnul omului, al justiţiei, să facem lucruri bune, dar nu poţi dacă oamenii te desconsideră. Da, ne gândim să facem grevă. Obligat! Dacă se va continua pe această linie noi vom închide taraba şi ne ducem să facem cu totul altceva, unde să trăim şi fără riscuri şi să fim liberi şi independenţi, cel puţin să nu simţim că cineva îşi bate joc de efortul pe care îl facem. Aşteptăm să vedem cum se încheie discuţiile parlamentare. Au zis că majorează, acum vin cu eşalonări, pe 2 ani, pe 5 ani. Domnule, dacă nu ai de unde, lasă-i aşa şi vii şi vorbeşti când poţi da, dar nu ne abureşti şi ne stârneşti unii împotriva celorlalţi”, a adăugat sursa citată.

Potrivit unui calcul făcut de sindicatele din anatomia patologică şi medicina legală, dacă legea va fi aprobată, venitul unui medic clinician ar depăşi venitului unui anatomo-patolog, care ar avea baza mai mare cu 30% în noua grilă de salarizare.

În prezent, în anatomie patologică activează circa 1.200 de persoane, dintre care doar 300 medici anatomo-patologi, necesarul minim fiind de 600. În medicina legală sunt 1.001 persoane, dintre care 233 medici legişti, număr total insuficient pentru desfăşurarea activităţilor de specialitate. Mai mult, în medicina legală reperul minim impus ca standard de UE de 1 medic/100.000 locuitori nu este îndeplinit decât în proporţie de 50% din reţeaua de medicină legală, restul serviciilor şi instituţiilor medico-legale fiind cu mult sub nevoia de medici legişti, fiind multe judeţe în care se află doar un medic legist sau cel mult doi pentru desfăşurarea activităţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro