Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Medalie din argint masiv emisă de Monetăria Statului, pentru aniversarea Flotilei Fluviale

* din cauza pandemiei, festivitățile prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la înființarea Flotilei Fluviale nu au avut amploarea pe care ar fi meritat-o cea mai importantă structură de apărare la Dunăre *  evenimentul a fost marcat, joi, printr-o festivitate desfășurată în portul militar * vineri, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, a fost deschisă pentru public expoziția „Flotila Fluvială la ceas aniversar” și a fost prezentată medalia „125 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre”

 

 

 

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” la ceas aniversar.  Joi, 1 aprilie 2021, s-au împlinit 125 de ani de la înființarea primei structuri militare fluviale a Forțelor Navale Române (în anul 1896), când, sub semnătura Regelui Carol I, a intrat în vigoare „Tabloul de repartizare a ofițerilor Flotilei pe corpuri și servicii în anul 1896-1897” - prima formă oficială de organizare a Diviziei de Dunăre.

Aniversarea celor 125 de ani a fost marcată joi, în portul militar, printr-o festivitate militară restrânsă, în cadrul căreia locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, g-ral-lt. Vasile Toader, a decorat Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotilei Fluviale cu Ordinul Virtutea Maritimă în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari. Distincția a fost conferită de către Președintele României „în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obținute de-a lungul timpului de către personalul unității”.

Vineri, 2 aprilie, la sediul Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, a fost vernisată expoziția „Flotila Fluvială la ceas aniversar” în care a fost prezentată medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre”, precum și documente din colecția Muzeului Național al Marinei Române. Expoziția - care cuprinde machete ale navelor de luptă, documente inedite, precum și fotografii - va fi deschisă publicului până pe data de 28 aprilie 2021, conform programului bibliotecii publice, de luni până vineri, între orele 11.00-16.00.

Cu același prilej aniversar, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait și comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, au acordat distincții militare, medalii și plachete comandanților structurilor din cadrul Flotilei, precum și celor care au contribuit la afirmarea valorilor militare ale Comandamentului Flotilei Fluviale, inclusiv directorului BJPI, Dragoș Neagu.

Emisă de către Regia Autonomă Monetăria Statului, în ediție limitată, medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre” a fost concepută, precizează organizatorii evenimentului „ca arc peste timp din anul 1896 până în anul 2021, stilizând pe fațetele sale patru elemente importante ale dezvoltării structurii fluviale a Forțelor Navale Române”. Pe una din fațete se află bustul marelui om politic Mihail Kogălniceanu, cel care a sintetizat importanța Dunării pentru poporul român prin cuvintele „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor”.

Pe cea de-a doua fațetă, în partea de sus, este prezentat sediul Comandamentului Flotilei Fluviale - clădire monument istoric, cu o vechime de 111 ani - iar din centru se desparte trecutul de prezent prin două nave fluviale de referință pentru această structură militară. Prima navă de tip monitor, botezată „Mihail Kogălniceanu”, a făcut obiectul celui de-al treilea program de dezvoltare a Marinei Militare Române de după Războiul de Independență, iar cea de-a doua navă este actualul monitor cu numărul de bordaj 45, botezat tot „Mihail Kogălniceanu”, care a participat la numeroase marșuri de instrucție, misiuni, operații și exerciții naționale și multinaționale. Medalia aniversară a fost prezentată de reprezentanții Monetăriei Statului. Ediția limitată conține 70 de exemplare, 30 din argint și 40 din tombac/cupru.

Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” continuă tradițiile Diviziei de Dunăre, având în subordine două divizioane de nave de luptă, un divizion de nave sprijin logistic și un regiment de infanterie marină, structuri cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare pe timp de pace sau în caz de râzboi, în zona de responsabilitate fluvială și lagunară a României.

„La mulți ani!” și din partea noastră și „Bun cart înainte” - urarea marinarilor militari.

 

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii