Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Meciul cresterilor salariale" in "Promex" s-a mutat in Comisia de Dialog Social

Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii a devenit, ieri, teatrul de lupta al administratiei si organizatiei sindicale reprezentative din cadrul SC "Promex" SA Braila, membrii comisiei devenind arbitrii unui meci care se joaca de mai bine de un an in uzina braileana avind ca miza capitolul salarizare. Astfel, sindicalistii au acuzat pozitia rigida a administratiei la negocieri in sensul conditionarii acordarii unei cresteri salariale de introducere a sporurilor in salariu, apreciind ca este o modalitate artificiala de a acorda majorari salariale. De asemenea, au incercat sa demonstreze membrilor comisiei cu rol consultativ ca administratia este in afara legii prin nerespectarea prevederilor CCM 2003-2007 si a prevederilor CCM pe Ramura 2005 la capitolul "Salarizare- Drepturi si Obligatii salariale", in sensul nealinierii salariului minim din unitate de la circa 4 milioane in prezent la 5,4 milioane nivelul minim pe ramura. De cealalta parte, administratia "Promex" a explicat ca situatia economico-financiara a unitatii nu permite nici macar aceasta aliniere, cu atit mai putin o crestere salariala. In plus, directorul general al "Promex", Costel Spiridon, a explicat ca sindicatul a refuzat in repetate rinduri oferta de acordare a unei cresteri unitare pe categorii de salariati de 10% si ca politica in cadrul grupului de firme din care face parte si "Promex" este aceea de introducere a sporurilor in salariu. Important de mentionat este ca opinia generala a membrilor CDS, exprimata de presedintele de sedinta, prefectul Nicolae Mitroi, a fost aceea ca obligatia administratiei de a respecta prevederile CCM pe Ramura legate de nivelul minim de salarizare si discutiile legate de politica patronatului de introducere a sporurilor in salarii sint doua subiecte distincte care ar trebui negociate separat.

Cresteri salariale nejustificate # Faliment

Surprinzatoare pentru majoritatea celor prezenti in sala a fost insa interventia primarului Constantin Cibu care prin pledoaria sustinuta a devenit practic avocatul administratiei uzinei incercind sa acrediteze ideea ca revendicarile sindicatului ar duce la falimentarea societatii. "Exista acest CCM pe Ramura, dar parerea mea este ca acesta trebuie adaptat in fiecare intreprindere la conditiile locale. Daca, de exemplu, conducerea este fortata sa ridice salariul la 5,4 milioane, cit este acum minimul pe ramura, la care se adauga si sporurile respective, costurile productiei vor depasi orice previziune. In situatia asta ei nu vor mai primi comenzi si nu vor mai putea participa la licitatii din cauza costurilor mari. Ce-am cistigat atunci? Am marit salariile pe 3 luni si luna a 4-a dau faliment? (...) Deci eu v-as ruga foarte mult sa va aliniati intr-o mai mare sau mai mica masura la ceea ce spune conducerea intreprinderii care nu va vrea raul ci doreste ca aceasta intreprindere sa supravietuiasca (...). In trei luni de zile eu va spun ca nu vor mai avea comenzi". In fapt, Cibu a vorbit ca un om de afaceri si chiar a recunoscut ca nu este deloc strain de ceea ce se intimpla in piata de profil si ca este inca implicat activ in destinele firmei "Phoenix" cu care uzina este practic in concurenta: "Concureaza cu mine, cu nemtii, cu polonezii pe diferite comenzi si le vor pierde. Ce ati cistigat in situatia asta? ", a intrebat retoric, vadit implicat emotional, Constantin Cibu reamintind celor prezenti ca datorita interventiei sale "Promex" a fost scoasa din lichidare si lansata la privatizare. In plus, edilul sef al orasului a apreciat ca actualul Cod al Muncii este o ramasita a unor conceptii socialiste si care necesita modificari.
In urma dezbaterilor din plenul sedintei s-a profilat si o solutie de compromis, valabila pentru o perioada de 6 luni, care ar permite partilor sa negocieze sub nivelul minim pe ramura. Pornind de la aceasta varianta presedintele de sedinta, prefectul Nicolae Mitroi, a propus celor doua parti in conflict sa se reaseze la masa discutiilor, cu rezolutia ca pina la finele acestei luni comisia sa fie informata cu privire la finalitatea negocierilor.
In principiu, partenerii de dialog social din cadrul uzinei brailene au acceptat ideea sindicatului punctind ca nu se va aseza la masa negocierilor decit daca se vor discuta strict problematica legata de capitolul salarizare, cu referire la pretentiile administratiei de a fi introduse in salariu sporurile.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii