Mergi la conţinutul principal

Marea Schimbare. 1 martie, ziua zero pentru salubrizare

• de mâine, 1 martie, atât în municipiul Brăila cât și în toate orașele și comunele din județ, de activitatea de colectare a deșeurilor se va ocupa un singur operator, și anume firma RER, cea care a câștigat la licitație acest contract • RER ne-a transmis că a făcut toate pregătirile necesare pentru a putea face față volumului uriaș de muncă • câți oameni au fost angajați, cât s-a investit în utilaje și cum se va derula activitatea de colectare, în cartierele de case, în cartierele de blocuri, în sate și în cele trei orașe - Ianca, Făurei și Însurăței - citiți în articolul de față

 

De mâine, 1 martie, activitatea de salubrizare din municipiul și județul Brăila se va schimba radical. Practic, intră în vigoare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), cu un operator unic de colectare. Astfel, în municipiul Brăila nu vor mai fi trei operatori de salubritate ca până acum - ”Eco” SA, ”Braicata” SRL și RER - ci doar unul, și anume Asocierea RER, care a câștigat la licitație, anul trecut, contractul pentru operatorul unic.

În ceea ce privește colectarea deșeurilor de la populație și de la agenții economici, RER va acoperi atât municipiul Brăila, cât și orașele Făurei, Ianca și Însurăței, precum și toate comunele de pe raza județului nostru. Va fi un volum foarte mare de muncă, pentru care firma în cauză se declară pregătită. RER precizează, însă, că, la început, ar putea fi unele probleme, care vor fi corectate pe parcurs, pe măsură ce noul sistem se va roda și se va acumula experiență de lucru. ”Toate pregătirile și toată organizarea Asocierii RER pentru contractul pe care îl începem la 1 martie 2023 în Județul Brăila se bazează pe datele din caietul de sarcini, așa cum s-a întocmit și oferta. Din experiența pe care o avem de la alte licitații din țară, ne așteptăm să existe anumite diferențe între cerințele prevăzute în caietul de sarcini, întocmit în anul 2020 și realitatea din practică, începând cu 1 martie 2023. Aceste diferențe pot genera anumite probleme în teren, în perioada de început, dar noi vom căuta să le identificăm cât mai repede și să ne adaptăm activitatea la realitatea curentă. Pentru remedierea lor vom avea nevoie de suportul și colaborarea tuturor celor implicați, atât a autorităților, cât și a populației și agenților economici. În plus, colectarea separată a deșeurilor pe patru fracții, din care trei pentru deșeuri reciclabile este un proces nou pentru populația din Județul Brăila și va necesita un timp de adaptare și educare pentru înțelegerea, respectarea și introducerea în practica de zi cu zi a pașilor necesari pentru o colectare separată corectă, ne-a transmis Mihaela Ivan, manager de comunicare în cadrul Grupului RER.

Pentru ca toată lumea să știe cum vor funcționa lucrurile, care este programul de colectare pentru fiecare stradă, cartier și localitate în parte, au fost deja începute și se vor derula în continuare campanii de informare. Se va insista foarte mult și pe conștientizarea populației în ceea ce privește modalitatea de colectare corectă a deșeurilor, în contextul în care resturile menajere vor fi preluate separat de materialele reciclabile. Astfel, de la 1 martie se vor face campanii online, campanii radio dar și campanii de comunicare în teren, prin contact direct cu populația și agenții economici. Un ghid de colectare separată a deșeurilor poate fi accesat online pe adresa https://rerbraila.ro/utile/ghid-de-colectare/. Vor fi transmise și calendare de colectare a deșeurilor personalizate pentru fiecare localitate în parte.

 

Ce angajări a făcut RER și cât a investit în utilaje

După cum v-am mai informat, operatorul unic ar fi trebuit să își înceapă treaba încă de la începutul anului curent, adică din 1 ianuarie 2023, însă momentul a fost amânat până pe 1 martie din cauza unei probleme legate de integrarea legală a Depozitului Ecologic de la Muchea - locul unde vor fi duse în continuare deșeurile din municipiu și comunele învecinate - în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. Între timp, situația a fost clarificată, iar Asocierea RER a finalizat pregătirile pentru a putea intra ”în pâine” de la 1 martie. Astfel, după cum am fost informați, Asocierea a obținut licența ANRSC clasa 1 pentru Județul Brăila și au fost înființate puncte de lucru în urbanul mic, adică în Ianca, Însurăței și Făurei. Între timp, a fost angajat tot personalul productiv necesar - 75 șoferi și 240 muncitori pentru activitățile de colectare a deșeurilor în municipiu și județ, dar și pentru curățenie stradală, activitate ce se va desfășura în municipiul Brăila.

Investiția în utilaje se ridică la 8,6 milioane de euro, conform obligațiilor asumate prin caietul de sarcini. Astfel, RER ne-a informat că au fost achiziționate 24 de autogunoiere Ford, cu capacitatea de 15 metri cubi, șase autogunoiere Ford cu capacitatea de 22 mc, precum și 30 de autogunoiere Iveco, capacitate 18 mc, dintre care 20 sunt dotate cu cântar, pentru mașinile care colectează, într-o zi, două sau mai multe comune, în special la deșeuri reciclabile și la colectarea de la agenții economici.

S-au mai achiziționat două utilaje Ford pentru spălarea recipientelor, un utilaj Abzetkipper pentru transport containere de 4 și 7 mc, două utilaje Abrollkipper pentru deșeuri voluminoase (dotate cu macara și grefier) și un cântar mobil pentru evidențierea separată (pe localități) a deșeurilor voluminoase în cadrul campaniilor de colectare.

Autogunoierele sunt distribuite conform graficelor de colectare astfel: Zona 1 - Municipiul Brăila și 13 comune: 45; Zona 2 - orașele Ianca, Făurei și 17 comune: 10; Zona 3 - orașul Însurăței și 10 comune: 6.

În ceea ce privește activitatea de salubrizare stradală ce se va efectua în municipiul Brăila, a fost achiziționată o automăturătoare Renault - Faun Viajet, cu capacitate de 6 metri cubi, și o automăturătoare de dimensiuni mici, Schmidt-Cleango, cu capacitatea de 2,1 mc, pentru străzi înguste, parcări și piațete.  Au mai fost luate, de asemenea, trei autospeciale Ford cu bazin de 8.000 litri, dotate cu instalație de stropit și spălat stradal, și șase aspiratoare stradale electrice.

 

Cum se va desfășura activitatea de colectare a deșeurilor în municipiul Brăila

În municipiu, colectarea deșeurilor se va face diferit în zona de case, față de cartierele de blocuri. Astfel, RER informează că, în zonele de case, colectarea se va face pe 5 fracții, după cum urmează:

- deșeuri reziduale: în pubela maro de 120 L, săptămânal;

- deșeuri reciclabile de hârtie/carton: în saci albaștri de 120 L, de 2 ori pe lună;

- deșeuri reciclabile de plastic/metal: în pubela galbenă de 120 L, de 2 ori pe lună;

- sticla: containere verzi de 1,1 mc amplasate pe domeniul public, o dată pe lună;

- deșeuri vegetale: în sacii/recipiente cetățenilor, o dată pe lună.

Pentru excedent de hârtie/carton, vor fi amplasate pe domeniul public containere albastre de 1,1 mc, care vor fi preluate o dată pe lună.

În zonele de blocuri cu 4 niveluri, colectarea se va face pe patru fracții, în containere de 1,1 mc amplasate în module sau în puncte, cu următoarele frecvențe:

- deșeuri reziduale: container maro, zilnic;

- deșeuri reciclabile de hârtie/carton: container albastru, de 2 ori/săptămână;

- deșeuri reciclabile de plastic/metal: container galben, de 2 ori/săptămână;

- deșeuri de sticlă: container verde, o dată pe săptămână în perioada 01.05 – 30.09, de 2 ori/lună în restul anului.

În zonele de blocuri turn, pe patru fracții, în containere de 1,1 mc amplasate în vecinătatea blocurilor, cu următoarele frecvențe de colectare:

- deșeuri reziduale: container maro, zilnic;

- deșeuri reciclabile de hârtie/carton: container albastru, de 2 ori/săptămână;

- deșeuri reciclabile de plastic/metal: container galben, de 3 ori/săptămână;

- deșeuri de sticlă: container verde, o dată pe săptămână, în perioada 01 mai - 30 septembrie, de 2 ori/lună în restul anului.

Pentru blocurile turn care mai au încă ghene funcționale, colectarea deșeurilor reziduale se va face din pubele de 240 L maro amplasate în ghene, iar colectarea deșeurilor reciclabile din containere de 1,1 mc amplasate în vecinătatea blocurilor.

În ceea ce privește agenții economici din municipiu, colectarea deșeurilor se va face pe patru fracții: rezidual, hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, cu mașini separate pentru fiecare fracție dar și separat față de colectarea de la populație. Distribuirea recipientelor la agenții economici se face la solicitare, contra cost.

Frecvențele de colectare minime la agenții economici sunt săptămânale pentru toate categoriile de deșeuri, prin excepție colectarea deșeurilor reziduale de la unități spitalicești, cantine, piețe, se va face zilnic. La solicitare, se pot stabili și alte frecvențe.

Trimestrial, vom desfășura campanii de colectare pentru deșeurile voluminoase provenite de la populație (mobilier, covoare, saltele) și deșeurile periculoase provenite din deșeuri menajere de la populație (baterii, dar nu acumulatori auto, tuburi fluorescente, cutii de vopseluri, lacuri, solvenți, spray-uri)”, precizează reprezentanții RER.

 

Cum va decurge colectarea în mediul rural și în cele trei orașe din județ

În mediul rural, colectarea se va face pe patru fracții:

- deșeuri reziduale: în pubela maro de 60 L, săptămânal;

- deșeuri reciclabile de hârtie/carton: în saci albaștri de 120 L, o dată pe lună;

- deșeuri reciclabile de plastic/metal: în saci galbeni de 120 L, o dată pe lună;

- deșeuri de sticlă: în containere verzi de 1,1 mc amplasate pe domeniul public, o dată pe lună.

Pentru excedent de hârtie/carton și plastic/metal, în containere de 1,1 mc amplasate pe domeniul public, o dată pe lună.

În urbanul mic, adică orașele Ianca, Făurei, Însurăței, colectarea se va face tot pe patru fracții, astfel:

- deșeuri reziduale: în pubela maro de 120 L, săptămânal;

- deșeuri reciclabile de hârtie/carton: în saci albaștri de 120 L, de 2 ori pe lună;

- deșeuri reciclabile de plastic/metal: în pubela galbenă de 120 L, de 2 ori pe lună;

- deșeuri de sticlă: în containere verzi de 1,1 mc amplasate pe domeniul public, o dată pe lună.

De asemenea, pentru excedent de hârtie/carton, în containere albastre de 1,1 mc amplasate pe domeniul public, o dată pe lună.

 

Asocierea RER are capacitatea să răspundă cerințelor contractului pentru Județul Brăila în baza investițiilor pe care le-a realizat. Vom avea însă nevoie de toată colaborarea și de suportul autorităților pentru popularizarea noilor reguli de colectare separată pe patru fracții a deșeurilor, dar și de deschiderea populației și a agenților economici pentru implementarea lor”, atrage atenția firma RER.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro