Mergi la conţinutul principal

Marea desţânţărizare a primit, în sfârşit, undă verde

Deşi a lansat încă de acum două săptămâni anunţul privind derularea operaţiunilor de dezinsecţie, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila a acţionat efectiv abia ieri dimineaţă. Întârzierea a fost cauzată de ploile căzute aproape zilnic în ultima perioadă. "Ca să fie eficiente, substanţele aplicate au nevoie de minim 12 ore fără umiditate pentru a-şi face efectul. Nu mai este nevoie de cel puţin trei zile, cum era înainte. Prognoza meteo pe care o avem ne indică o fereastră de cel puţin două zile, miercuri şi joi, fără ploaie, deci avem, în sfârşit, posibilitatea de a acţiona", ne-a explicat, ieri, Marilena Barbu, directorul adjunct al SUPAGL. Aceasta spunea că prognozele meteo sunt favorabile inclusiv pentru ziua de joi, abia de vineri fiind posibil să mai plouă.
Astfel, ieri, de la primele ore ale dimineţii, s-au împrăştiat substanţe din avion în zonele unde proliferează de obicei ţânţarii sau căpuşele. Este vorba despre malul Dunării, zona inundabilă de la ieşirea din municipiu, spre Galaţi, parcul Monument, Grădina Mare, staţiunea Lacu Sărat, pădurea Stejaru, Şoseaua de Centură. După etapa avio, a fost programată să se defăşoare dezinsecţia la sol, în noaptea de miercuri spre joi. Cu ajutorul unor instalaţii portabile, substanţele urmau să fie împrăştiate de la nivelul solului, pe spaţiile verzi din municipiu, în zonele de agrement şi pe malul Dunării.
Bugetul alocat anul acesta pentru operaţiunile de dezinsecţie se ridică la 600.000 lei (6 miliarde de lei vechi n.n.) cu TVA. Substanţele folosite, atât la etapa avio cât şi cea derulată la sol, sunt s-metopren, cipermethrin, deltamethrin, vectobac. Directorul Barbu dă asigurări că aceste substanţe sunt foarte eficiente în combaterea larvelor sau insectelor adulte, fără a afecta sănătatea oamenilor.

"Mi-au nenorocit stupii!"

Dacă sănătatea oamenilor nu are de suferit, în schimb dezinsecţia efectuată ieri dimineaţă a decimat familiile de albine ale unui apicultor din localitatea Vărsătura. Nicolae Zainea are 29 de stupi şi susţine că nu a fost informat în prealabil despre împrăştierea insecticidelor, drept urmare i-au murit mii de albine. "De dimineaţă era o activitate intensă şi un mare zumzet în jurul stupilor. Albinele lucrătoare ieşiseră la cules de polen, dar după ce a trecut avionul care dădea contra ţânţarilor, în 20 de minute s-a făcut linişte, au murit albine pe capete. Toate cele pe care le-a prins în afara stupului au murit. Au rămas ramele stupilor pline cu puiet, pe care nu are cine să îl hrănească. Mi-au provocat o pagubă uriaşă, de zeci de mii de euro", se plânge apicultorul din Vărsătura. Acesta a mers, ieri, la Primăria Chiscani pentru a cere socoteală, însă acolo i s-a spus că vina aparţine Primăriei Brăila. "Mi-au zis că nu a fost acţiunea lor şi că nici ei nu au fost anunţaţi din timp, pentru a putea informa la rândul lor. În condiţiile astea, cu cine să mă cert şi de la cine să îmi recuperez paguba?!", se întreabă Nicolae Zainea.
Directorul adjunct al SUPAGL susţine că informările s-au făcut conform legii, înainte de începerea operaţiunii. "Am trimis comunicate atât în mass media, cât şi la celelalte instituţii interesate: Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, inclusiv la Asociaţia Crescătorilor de Albine. În anii trecuţi, mulţi dintre apicultorii care au stupi pe raza Brăilei sau în împrejurimi ne lăsau la sediu numărul de telefon, iar noi îi sunam pe fiecare în parte, cu o zi înainte de a face dezinsecţia avio. Anul acesta încă nu ne-a lăsat numărul niciun apicultor. Oricum, noi am anunţat Asociaţia Crescătorilor de Albine, în urmă cu câteva zile, când am dat şi anunţul din mass media, că urmează să facem operaţiunile", ne-a declarat directorul Marilena Barbu. Aceasta admite, totuşi, că, în contextul în care vremea ploioasă a amânat de câteva ori operaţiunea de dezinsecţie, nu s-a emis niciun avertisment marţi, 10 mai, despre acţiunea care urma să aibă loc miercuri. Directorul adjunct al SUPAGL a promis, totuşi, că va lua legătura cu apicultorul păgubit, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro