Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai puţine donaţii pentru ONG-uri!

• până la termenul limită Fiscul brăilean a înregistrat doar puţin peste 25.000 de formulare 230 pentru direcţionarea a 2% din impozitul anual pe salarii şi pensii • ca termen de comparaţie, anul trecut au fost depuse peste 30.000 de declaraţii fiscale • AJFP Brăila va verifica declaraţiile depuse de către ONG-urile beneficiare în numele contribuabililor

 

Mai puţini brăileni, comparativ cu anul trecut, au depus la Fisc Formularul 230 pentru direcţionarea a 2% din impozitul anual pe salarii şi pensii. Potrivit datelor prezentate de către instituţia brăileană, la termenul limită de depunere a acestui document, 25 mai a fiecărui an, organul fiscal a înregistrat puţin peste 25.000 de formulare 230, în timp ce anul trecut, de exemplu, au fost 32.000 de astfel de declaraţii fiscale. După cum ne-au explicat surse din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila, nu au fost procesate toate declaraţiile înregistrate, context în care nu pot fi înaintate la acest moment cifre concrete în ce priveşte cuantumul donaţiilor direcţionate voluntar de către brăileni către ONG-uri. Cert este doar faptul că numărul formularelor fiscale depuse în acest an este sensibil mai mic decât în 2017, reducerea fiind undeva la 20%.

Organul fiscal local a venit şi cu precizări procedurale pe acest subiect, potrivit cărora persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi/sau din pensii şi care au optat pentru transmiterea formularului 230 prin intermediul unei alte persoane, respectiv entitatea non-profit/unitatea de cult beneficiară a sumei, vor fi chestionate direct cu privire la opţiunea exprimată. Mai precis, pe măsura procesării formularelor, vor fi notificaţi toţi contribuabilii ale căror formulare 230 au fost depuse la pachet, pe bază de borderou, direct de către ONG-urile beneficiare. Scopul acestui demers este de a descoperi eventuale cazuri în care ONG-urile s-au folosit de datele unor contribuabili şi, fără consimţământul acestora, au completat şi depus formularul fiscal 230. 

Reamintim că, anul trecut, AJFP Brăila a înregistrat nu mai puţin de 32.000 de formulare 230 prin care brăilenii au ales cui anume să doneze cota de 2% din impozitul anual ori din pensie, cuantumul total al sumelor astfel redirecţionate fiind de circa 2 milioane lei. În general, cele mai multe sume se concentrează, an de an, către organizaţiile înfiinţate pentru susţinerea unităţilor de învăţământ de stat dar şi private către care îşi direcţionează cota de impozit părinţii şcolarilor şi preşcolarilor care le frecventează cursurile.
Categorie articol: 

Comentarii