Mergi la conţinutul principal
De 25 de ani în slujba binelui

Mănăstirea Lacu Sărat și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

* în ziua Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sute de credincioși au participat la slujba de hram săvârșită de ierarhul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi * au fost prezenți, de asemenea, bolnavi veniți la tratament și deținuți din Centrul de Detenție Tichilești, care au primit daruri din partea ierarhului * Mănăstirea "Sf. Pantelimon" a fost inclusă anul acesta în programul de tabere pentru copii organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos

 

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost sărbătorit, marți, cu pioșenie, la Mănăstirea Lacu Sărat, de către sute de credincioși, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

"Mănăstirea "Sfântul Pantelimon", situată în Stațiunea Lacu Sărat, și-a sărbătorit hramul. Așezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc Lui Dumnezeu și semenilor, contribuind la alinarea suferințelor trupești pentru bolnavii aflați la tratament în stațiune. În apropierea lăcașului de cult se află noul corp de chilii care are și rol de centru social și filantropic, dar și cultural, întrucât acesta adăpostește un muzeu etnografic cu o impresionantă colecție de obiecte vechi, tradiționale", a precizat părintele Rareș Bucur, consilier eparhial, prezent la sărbătoarea de hram.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de însuși Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium amenajat lângă somptuoasa biserică de lemn a mănăstirii. Au participat sute de pelerini sosiți la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, tineri și vârstnici aflați la tratament în Stațiunea Lacu Sărat, oficialități, cadre medicale de la baza de tratament a stațiunii, precum și monahi și monahii sosiți de la toate mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Un grup de tineri privați temporar de libertate, deținuți în cadrul Centrului de Detenție Tichilești, au participat, de asemenea, la slujba de hram și au primit daruri din partea ierarhului, care nu a făcut nicio diferență între credincioși. Nu este pentru prima dată când ierarhul îi ajută pe semenii noștri aflați în închisori, arătându-le compasiune.

"Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile Lui Dumnezeu revărsate asupra slujitorilor, monahiilor și credincioșilor în cei 25 de ani care s-au împlinit de la sfințirea și inaugurarea acestei mănăstiri, dar și pentru tinerii care, în aceste zile, pășesc într-o nouă etapă a vieții lor, aceea de studenți, mulți dintre aceștia alegând să se pregătească pentru a fi vindecători ai bolilor trupești. În cuvântul de învățătură adresat cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viața Sfântului Pantelimon și despre rolul bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii Lui Dumnezeu față de toți oamenii.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulți copii și credincioși au fost împărtășiți cu Sfintele Taine", a mai relatat pr. Rareș Bucur.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la hramul acestei minunate vetre monahale brăilene.

Mănăstirea "Sf. M. M. Pantelimon" a fost inclusă anul acesta în programul de tabere pentru copii organizat pe parcursul vacanței de vară, de către Arhiepiscopia Dunării de Jos. Sute de copii însoțiți de preoți de la parohii vizitează biserica mănăstirii și muzeul din incinta ansamblului mănăstiresc, un minunat "colț de rai" care cuprinde o colecție de obiecte autentice populare româneşti, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, țesături de interior, costume tradiționale, meșteșuguri, dar și accesorii școlare folosite de-a lungul istoriei învățământului românesc. Copiii se bucură, deopotrivă, de ospitalitatea harnicelor monahii la agapa oferită cu dragoste și pricepere din produsele tradiționale pregătite la mănăstire.

 

De 25 de ani în slujba binelui

Mănăstirea "Sf. Mare Mucenic Pantelimon" (Lacu Sărat) a fost fondată la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit locul și a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999, a fost sfințită biserica mănăstirii cu hramul Sfântului Mucenic și Doctor fără de arginți Pantelimon, ocrotitorul și vindecătorul bolnavilor de pretutindeni și s-a inaugurat și corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn masiv, în stil maramureșean, cu o turlă-clopotniță care se ridică până la înălțimea de 24 de metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane de patrimoniu, vechi de două secole. Mai trebuie precizat faptul că, de-a lungul timpului, Așezământul monahal de la Lacu Sărat a fost binecuvântat prin aducerea sfintelor moaște ale Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina și Sofronie al Ierusalimului. Potrivit pr. Rareș Bucur, în anul 2009, obștea mănăstirii s-a bucurat de vizita Sanctității Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor personalități de seamă ale vieții religioase și civile din țară și de peste hotare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro