Mergi la conţinutul principal

Lupta cu troienele, faza pe comune

Anunțatul cod portocaliu de ninsori și viscol pune pe jar primarii de comune, mai ales din zonele greu încercate de episodul de vreme rea de acum câteva zile. Unii dintre ei încă se mai chinuiau marți după-amiază să răzbească prin nămeți pentru a ajunge în localitățile complet izolate și-și propuneau ca până seara să rezolve problema.


Vă propunem să începe periplul prin județ cu cele două comune din Insula Mare a Brăilei, unde după cum au susținut în cor primarii nu au fost probleme deosebite. "Nu avem probleme deosebite. Lucrăm de două zile cu utilajele pe care le avem la dispoziție și am reușit să desfundăm drumurile comunale. La drumul județean avem probleme dar am înțeles că a trimis de la Trei Brazi utilaje să ne vină în ajutor. Astăzi (ieri - n.r.) a fost nevoie să chemăm salvarea pentru un copil de 2 luni cu probleme și a fost transportat cu mașina 4x4 a primăriei în întâmpinarea ambulanței și a fost predat fără probleme", ne-a declarat Ionel Bălan primarul de la Frecăței. "Nici la noi nu sunt probleme deosebite", ne-a spus Nicolae Nițescu, de la Mărașu, "drumurile comunale sunt practicabile, la fel și drumul județean. Urgențele medicale le-am rezolvat cu o ambulanță. Vom vedea ce va mai fi pentru că avem o nouă avertizare de cod portocaliu".

 

Batogu și Ionești încă sunt rupte de drumul județean

 

Trecem acum în zona de terasă a județului unde totuși iarna s-a arătat mai aspră. Ieri în jurul prânzului la Bordei Verde se lucra intens la deszăpezire și se făceau eforturi pentru a se ajunge cât mai repede la Gabrielescu unde un dializat avea nevoie de îngrijiri medicale. "Sperăm ca până deseară să ajungem la acest caz. Inițial a fost dus la Brăila dar pe semnătură a cerut externarea. Am mai avut urgențe medicale și chiar dimineață a venit elicopterul și a luat două persoane", ne-a spus primarul Vasile Georgel. Mult mai relaxată este situația la Bărăganu unde drumurile comunale au fost deja deszăpezite și se circulă fără probleme, după cun ne-a declarat primarul Victor Bivolaru.

În schimb, la Bertești încă se lucra de zor pentru a fi desfundate drumurile la Spiru Haret. "Azi noapte la 12.30 am reușit să desfundăm drumurile la Mihai Bravu, iar acum lucrăm la Spiru Haret să deszăpezim toate străzile. Se lucrează în schimburi și, chiar dacă se anunță un nou val de ninsori, nu renunțăm. În rest, dacă am desfundat drumurile a venit și mașina cu pâine, urgențele medicale au fost rezolvate în timp util în sensul că persoana dializată a afost adusă dinaninte la Brăila, iar azi a fost preluată și o gravidă care a cerut ajutorul", ne-a spus primarul de la Bertești, Costel Capbun. Ieri după-amiază când reporterii "Obiectiv" au discutat cu primarul de la Cireșu, Radu Popa, acesta a explicat că singurele probleme pe care le mai are sunt la Batogu și Ionești, localități pentru care încă nu s-a făcut legătura cu drumul județean. "Sper că până deseară să rezolvăm și acolo, de altfel chiar astăzi am trimis în zonă un tractor cu pâine. În ce privește urgențe medicale am avut un caz cu o gravidă de la Batogu pe care am dus-o cu un buldoexcavator până la drumul județean unde a fost preluată de o ambulanță și dusă la Brăila", ne-a declarat Popa.

 

DJ 221 înfundat în zona Romanu

 

La Dudești, primarul Marian Bocănel ne-a declarat că a reușit în mare parte să țină sub control acțiunile de deszăpezire: "Nu am avut probleme deosebite la noi în comună. Avem curent electric și stăm bine și cu deszăpezirile mai ales că aici își are sediul zonal comandamentul de iarnă și sunt disponibile în permanență 7 - 8 utilaje care dacă sunt solicitate să intervină evident că fac curățenie și până la locul de intervenție. În rest avem o brutărie în comună și oamenii au pâine, ba chiar am trimis și la Ciocile și Roșiori. La Tătaru a fost nevoie de ietervenția noastră pentru a deszăpezi câteva gospodării aflate într-o zonă de vale și, între timp, s-a rezolvat și acolo situația".


Primarul de la Cazasu, Anton Tudorel lucra cot la cot ieri cu jandarmii veniți în comună să dea o mână de ajutor pentru deszăpezirea a 20 de gospodării. "Avem 3 utilaje cu care lucrărm la flux continuu și după ce terminăm aș vrea să mergem cu ele să mai lărgim un pic culoarul pe drumul județean. În rest, magazinele sunt aprovizionate și nu sunt alte probleme".


La Gemenele, autoritatea locală aștepta salvatorii cu deszăpezirea din echipa ConsiliuluiJudețean, pentru că la ora la care reporterii noștri au discutat cu primarul Calu Petrică, încă mai era înfundat DJ 221 în zona Romanu: "Nu avem urgențe medicale. Singura problemă este în continuare drumul județean 221 care este blocat în zona Romanu dar am înțeles că se lucrează intens în zonă și urcă spre noi echipa de deszăpezire".

 

"Bătălia" cu nămeții din zona Gulianca

 

Ieri după-amiază localitatea Ciocile încă mai avea blocată calea de acces spre drumul județean, iar primarul Costică Marchidanu aștepta cu nerăbdare un ajutor din partea comandamentului de iarnă: "Am reușit cu forțe proprii să punem la punct drumurile comunale și străzile din localități și singura problemă pe care o avem acum este legătura cu drumul județean și mi s-a promis că, pe măsură ce vor fi rezolvate urgențele în județ, va fi trimisă o freză în zonă ca să facem legătura de la localitatea Chichinețu la șosea ca să poată circula autobuzele. Dacă nu va sosi ajutorul promis vom încerca cu utilajele pe care le avem. Nu sunt probleme cu aprovizionarea cu alimente.

În ce privește urgențele medicale am trimis de ieri la Slobozia un copil care avea probleme cu tensiunea". Altă comună, probleme asemănătoare: la Gradiștea, primarul Andrei Petre ne-a explicat că doar ce veniseră câteva utilaje să-l ajute cu deszăpezirea spre localitatea Maraloiu: "În rest nu avem probleme. Am comandat și pâine urmează să fac comandă și pentru combustibil, sunt asigurate cu lemne și gospodăriile unde știm că sunt bătrâni și i-am pregătit pentru un eventual viscol anunțat pentru perioada următoare".

Și la Salcia Tudor se dădea zor cu deszăpezirea, zona cea mai grea, după afirmațiile primarului, Florin Moroiu, fiind spre localitatea Gulianca: "Suntem în plină acțiune cu utilajele și înaintăm spre Gulianca și spre satele limitrofe. Înaintarea este destul de dificilă pentru că ne confruntăm cu valuri de zăpadă care ajung la 2 - 3 metri înălțime. Din fericire are toată lumea lumină apă. Pâine doar ce a venit mașina, iar alte probleme nu sunt".

 

Urgențele medicale din Șuțești au fost preluate de ambulanțe

 

Primarul de la Măxineni, Costel Stroe avea țintă clară să ajungă cât mai repede în localitatea Corbu Vechi care ieri după-amiază era încă izolată în zăpezi. "Astă noapte, în jurul orei 12.00 am ajuns în localitatea Corbu cu utilajele, iar acum înaintăm spre Corbu Vechi care este localitate izolată. Acolo ne așteaptă un bolnav care are nevoie de tratament cu interferon. Sperăm în cât mai scurt timp să ajungem acolo. Din fericire nu sunt probleme cu energia electrică, ținem legătura prin telefon cu localitățile din zonă. Am avut și o urgență cu o gravidă și a fost preluată cu ambulanța".

La Șuțești în schimb situația era un pic mai detașată mai ales că legăturile cu DJ 221 și drumul spre Râmnicu Sărat fuseseră restabilite astfel încât s-a putut face aprovizionarea localnicilor cu pâine și alimente de bază. Primarul Cristian Codreanu ne-a explicat că s-a confruntat cu urgențe medicale care însă au fost rezolvate: "A fost vorba despre gravide care au fost transportate la salvare la fel și cu un caz cu accident vascular-cerebral care a fost stabilizat de asistentele de aici și predat în condiții de siguranță la salvare. Suntem însă în continuare blocați pe drumurile comunale pentru că avem un singur utilaj cu care am tot avut probleme tehnice. Am luat legătura cu agenții economici din zonă și am promisiuni pentru un utilaj pe care să-l folosim să ajungem în Mihail Kogălniceanu și să desfundăm drumurile de acces".

 

Spre Cuza Vodă nămeții depășesc 2 metri

 

Și la Tichilești, primarul Gicu Davidescu s-a arătat mulțumit de faptul că are situația sub control dart s-a arătat îngrijorat de avertizarea meteo pentru zilele care urmează: "Se lucrează la deszăpezirea localităților arondate. Din fericire nu avem cazuri de localități fără curent electric. A venit și pâinea și magazinele și-au făcut aprovizionarea. Am asigurat gospodăriile în care sunt bătrâni. Vom vedea mai departe ce-o mai fi pentru că vine o nouă avertizare pentru vreme rea".

Primarul de la Stăncuța, Nicu Turcu, era ieri dupăamiază în plin marș cu utilajele de deszăpezire spre localitatea Cuza Vodă: "Ne luptăm cu nămeții de 2 metri și chiar peste 2 metri. Sper ca până deseară să ajungem acolo. Avem aprovizionarea făcută cu alimente, pâine și nu sunt probleme cu energia electrică".

Așa cum am mai spus, se anunță un nou cod portocaliu de ninsori valabil de astăzi dimineață până joi la ora prânzului, iar în aceste condiții cu siguranță se va ajunge din nou în situația ca majoritatea drumurilor județene să fie troienită.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro