Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lotul “Caţali”, după gratii

Curtea de Apel Galaţi a redus pedepsele aplicate proxeneţilor din dosarul Bogăţeanu, decizia fiind definitivă asta după ce, în primă instanţă, patru din cei 10 inculpaţi primiseră pedepse cuprinse între 9 şi 10 ani de închisoare la data de 13 martie, patru dintre condamnaţi au fost arestaţi şi depuşi în penitenciarul Galaţi de poliţiştii de la Investigaţii Criminale al cincilea este însă internat la spital, dar după externare va ajunge şi el după gratii în urmă cu doi ani, Romică Caţali şi alţi nouă indivizi au fost trimişi în judecată de către DIICOT, pe motiv că au exploatat 17 tinere (inclusiv două minore), obţinând 470.000 dolari, 65.000 euro şi 16 milioane de lei vechi Constantin Bogăţeanu, zis Caţali, Adi Bălan şi Canaru s-au aflat pe lista suspecţilor, însă au scăpat de acuzaţii, după ce au decedat 

 

Pedepse blânde pentru traficanţii de persoane din lotul “Caţali”, anchetaţi şi trimişi în judecată în urmă cu mai bine de doi ani.

Curtea de Apel Galaţi a admis, luni, 13 martie 2017, apelurile declarate de inculpaţii Radu Bogăţeanu, Petruş Serea Panaghiotidis, Sorin Alexandru Botea, Cornel Amza, Cătălin Pradaiş, Nicolae Pătraşcu şi Ionel Graur şi a respins apelul declarat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila, desfiinţând, totodată, sentinţa primei instanţe, respectiv Tribunalul Brăila.

Magistraţii Curţii au redus pedepsele aplicate proxeneţilor şi traficanţilor la jumătate, uneori chiar mai mult, şi au dedus din pedepsele aplicate perioada arestului preventiv şi a arestului la domiciliu.

Astfel, Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali” va executa 6 ani şi 3 luni de închisoare, în loc de 9 ani, cât primise în primă instanţă, pentru trafic de persoane. Liderul grupării Vărsătura a scăpat de acuzaţia de proxenetism, pentru că fapta s-a prescris.

Ionel Graur va executa 6 ani şi 6 luni de închisoare (în loc de 9 ani şi 6 luni), iar Petruş Serea Panaghiotidis va executa numai 5 ani de închisoare, în condiţiile în care primise iniţial o condamnare de 10 ani de închisoare, cât pentru o crimă. Cornel Amza, zis “Şoricel”, individ aflat în executarea altei pedepse, a fost condamnat la doar 4 ani de închisoare, după ce, iniţial, se pricopsise cu 9 ani de închisoare. Cătălin Pradaiş a primit 3 ani de închisoare cu executare, după ce luase la început 7 ani. Cel mai avantajat pare să fie inculpatul Sorin Alexandru Botea, pus sub control judiciar şi condamnat, iniţial, la 7 ani de închisoare. Botea a primit acum o condamnare simbolică, de 3 ani şi 6 luni, cu suspendare sub supraveghere, şi a scăpat şi de control judiciar.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins apelul declarat de Alina Serea, sora lui Panaghiotidis, şi au luat act de retragerea apelurilor declarate de inculpaţii Mihai Tănase şi Liliana G. Proxenetul Tănase fusese condamnat, iniţial, la 8 ani de închisoare, însă executase deja pedeapsa, iar Liliana G. primise 2 ani cu suspendare sub supraveghere. 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a primit şi inculpata Alina Serea.

În cursul zilei de luni, pe numele a cinci dintre condamnaţii lotului “Caţali”, s-au emis mandate de executare a pedepselor. Este vorba de Graur, Bogăţeanu, Serea, Pradaiş şi Pătraşcu.

Nu în ultimul rând, Curtea de Apel a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Asta înseamnă că Radu Bogăţeanu va avea în continuare averea sub sechestru, până la concurenţa sumei de 136.630 USD, sumă ce urmează a fi confiscată în folosul statului. 148.712 USD, câştigaţi din exploatarea prostituatelor, vor fi confiscaţi de la Serea Panaghiotidis, 4.598 USD de la Botea şi 7.729 USD de la Ionel Graur, potrivit sentinţei Tribunalului Brăila.

 

Victimele proveneau din familii dezorganizate şi sărace

Reamintim că, în ianuarie 2015, zece membri ai grupării “Vărsătura”, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pe motiv că, în urmă cu mai bine de un deceniu, au “dus la produs” în jur de 17 fete, din care două minore, sumele obţinute din exploatarea prostituatelor fiind de ordinul sutelor de mii de dolari.

Radu Bogăţeanu, Cornel Amza zis “Şoricel”, Nicolae Pătraşcu, Liliana G., Alina Serea, Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase, Sorin Alexandru Botea, Ionel Graur şi Petruş Serea Panaghiotidis, zis “Dumitrel” au fost anchetaţi şi deferiţi justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004. În primă instanţă, inculpaţii au scăpat de acuzaţia de spălare de bani. 

Recordul în ceea ce priveşte banii care i-au intrat în buzunar l-a deţinut Serea Panaghiotidis, care a scos din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în Spania aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane de lei vechi. La finalizarea cercetărilor, care s-au întins pe mai mulţi ani, procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată confiscarea banilor trimişi din străinătate pe numele “peştilor” şi apropiaţilor lor: aproape 470.000 dolari, peste 65.000 euro şi peste 16 milioane de lei. Trei dintre victimele comerţului cu carne vie au fost audiate sub alte identităţi, pentru a fi protejate de răzbunarea proxeneţilor.

Potrivit dosarului penal, victimele au fost racolate fie prin promisiuni mincinoase, fie prin constrângere, fie prin violenţă şi ameninţări cu moartea. Procurorul de caz preciza, la finalizarea anchetei:

“Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Victimelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii”.

 

BMW din exploatarea victimelor

Când tinerele racolate - unele minore - refuzau să se prostitueze, proxeneţii deveneau violenţi, deşi, în primă fază, le promiteau că vor împărţi câştigurile sau că le vor cumpăra câte un apartament. “Un exemplu elocvent este cel al victimei M.T. După ce a revenit în ţară, inculpatul Amza Cornel a încercat să o determine, din nou, să accepte să se prostitueze în Spania, ameninţănd-o cu moartea, recurgând chiar şi la băgarea victimei cu capul lângă roata autoturismului BMW, spunându-i: “Pentru mine n-a fost destul cât ai produs, mai vreau! BMW-ul ăsta l-am făcut pe c... tău, dar mai vreau”, precizează procurorii.

Pe parcursul cercetărilor, părinţii altor două victime le-au povestit anchetatorilor că acestea au fost ameninţate de către Bogăţeanu, ca să continue să se prostitueze. Întrebate care a fost motivul pentru care nu i-au reclamat la poliţie, victimele au afirmat că “Romică Caţali şi oamenii săi sunt foarte violenţi”. Potrivit anchetatorilor, una dintre victimele traficului de carne vie, O.I., a fost, la un moment dat, ameninţată de către şeful grupării Vărsătura că “îi va tăia mâinile”.

Banii proveniţi din practicarea prostituţiei au fost singurele surse de venit ale lui “Caţali” şi ale lui Graur din acea perioadă. Procurorii DIICOT afirmau, în ianuarie 2015: “Inculpaţii nu au avut locuri de muncă şi s-au întreţinut exclusiv din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei”.

“Caţali” a racolat-o pe V.M. în mai 2002, i-a plătit deplasarea şi paşaportul şi a cazat-o în Spania, exploatând-o până în luna octombrie acelaşi an. Tânăra fusese minţită că, dacă va accepta să se prostitueze şi-i va da toţi banii, Romică îi va cumpăra un apartament în Brăila. O altă brăileancă, N.R.C., a fost racolată în iunie 2002, pe baza aceloraşi false promisiuni. Tânăra s-a prostituat pentru fraţii Radu şi Constantin Bogăţeanu (ultimul fiind ucis în zona Complexului “Pistruiatu” din cartierul Viziru, în ziua de 3 septembrie 2002) în clubul “Don Jose”. Banii erau colectaţi de Alina Serea, sora lui Panaghiotidis; după patru luni de sclavie sexuală, prostituata s-a întors în ţară cu mâna goală.

Potrivit DIICOT - BT Brăila, în martie 2003, fraţii Bogăţeanu au racolat-o pe P.C. (audiată sub o altă identitate). Trei luni n-a avut voie să iasă tânăra din clubul “La Fuente”, iar banii au ajuns la “Romică Caţali”. În acelaşi club, se mai prostituau alte două brăilence, S.C. şi M.M.B. Procurorii spun că o altă tânără, M.G.P., a practicat prostituţia pentru “Caţali” în clubul “La Fuente”, în perioada septembrie 2002 - decembrie 2004.

 

Minoră vândută cu 2.000 de euro

Potrivit procurorilor DIICOT, Ionel Graur a însoţit o tânără în Spania, care, ulterior, a obţinut bani pentru fraţii “Caţali”, în anul 2002. Tot el a racolat-o pe minora D.N., în vederea practicării prostituţiei. În mai 2003, D.N. a plecat în Spania împreună cu inculpata Liliana G. şi s-a prostituat în clubul “El Rey 2000”. Graur a trimis-o în acelaşi club pe D.L.U. şi l-a ajutat pe Marius Ilie zis “Canaru”, în prezent decedat, să o determine pe victima R.M. să se prostitueze. Cei doi i-au făcut fetei fotografii compromiţătoare şi au şantajat-o într-un mod josnic, declaraţiile date ulterior de aceasta fiind de-a dreptul şocante.

Soţii Graur mai erau acuzaţi că au ajutat-o pe M.M. (audiată şi ea sub altă identitate) să plece în Spania, în anul 2003, pentru practicarea prostituţiei. Suma  obţinută numai de la M.M., în şapte luni de zile, a fost de 15.000 euro, precizează anchetatorii.

Cornel Amza, zis “Şoricel”, a determinat-o pe minora M.T. să plece în Spania, în octombrie 2002, promiţându-i că va munci ca menajeră. În realitate, fata a fost silită să se prostitueze până în luna ianuarie 2003, după care a fost vândută lui Marius Ilie, zis “Canaru”, cu 2.000 de euro. Procurorii DIICOT precizau, la finalizarea dosarului penal:

“La refuzul iniţial al victimei de a se prostitua, Amza Cornel a recurs la ameninţări cu moartea, atât faţă de ea, cât şi faţă de membrii familiei acesteia. Inculpatul Pradaiş Cătălin a bătut-o pe victimă, astfel că aceasta nu a mai avut altă alternativă decât să meargă în club şi să se prostitueze”. “Şoricel” a mai racolat-o pe A.V., în luna noiembrie 2002, tânăra practicând prostituţia în clubul “Lady”. Proxenetul a obţinut, numai în acea perioadă, prin transferuri din străinătate, circa 44.000 dolari. Şi exemplele pot continua.

În ianuarie 2015, au mai fost puşi sub acuzare şi daţi pe mâna judecătorilor Cătălin Pradaiş, Alina Serea, care colecta banii pentru “Caţali”, şi Mihai Tănase. În 2002, Tănase l-a ajutat pe Graur să o ducă în Spania pe o minoră, în vederea practicării prostituţiei.
Categorie articol: 

Comentarii