Mergi la conţinutul principal

Locatarii de pe Vadul Schelei indignați că, după modernizarea străzii, au rămas fără locuri de parcare

• strada respectivă a fost inclusă într-un proiect de modernizare în valoare de 18 milioane de lei • oamenii reclamă faptul că, din cauza felului cum s-au făcut marcajele rutiere pe stradă, cu două benzi pe sensul dinspre port spre Centru, li s-a pus în vedere să nu mai parcheze pe prima bandă, ca să nu încurce circulația • ei spun că altă posibilitate de parcare nu au, pentru că dacă își lasă mașinile pe străzile laterale ajung să se certe cu locatarii de acolo • conducerea Primăriei promite că se va căuta o soluție care să împace și riveranii și condițiile de trafic

 

Cu o întârziere de un an peste termenul stabilit inițial, proiectul intitulat ”Reabilitare zone urbane degradate sector 1” se apropie, în sfârșit, de finalizare. După cum v-am mai informat, investiția se ridică la circa 18 milioane de lei, fiind finanțată în proporție de 50% cu bani europeni, restul fiind contribuția bugetului local. Proiectul vizează realizarea unui nou parc pe terenul din spatele Muzeului Brăilei, pe Calea Galați, și a altor două parcuri pe două terenuri virane de pe strada Mare, în zona portuară a orașului. De asemenea, a fost prevăzută reabilitarea carosabilului și trotuarelor de pe trei străzi din zona Centrului Istoric, mai exact strada Vadul Schelei, strada Mercur și strada Mare. Aceste trei străzi înconjoară, practic, Grădina Mare, iar prin reabilitarea lor brăilenii vor avea la dispoziție o nouă rută de promenadă, ce pornește de la bulevardul Sulina și ajunge până la fostul sediu Navrom de pe strada Împăratul Traian. Lucrările au fost câștigate la licitație de firma ”Concivia”, iar termenul inițial de finalizare a fost prevăzut pentru noiembrie 2022. Lucrările s-au mișcat, însă, prea lent, iar graficul a fost depășit, termenul fiind prelungit până în aprilie 2023. Nici în primăvara acestui an nu s-a închis șantierul, iar noul termen a fost stabilit până pe 30 septembrie a.c. Explicațiile oficiale pentru aceste întârzieri vizau problemele apărute pe traseul celor trei stăzi, unde ar fi apărut tasări care ar fi necesitat alte soluții de construire decât cele prevăzute inițial în proiectul tehnic.

Cert este că lucrările n-au fost recepționate nici până la ora actuală, iar echipele de la ”Concivia” încă se mai află pe teren. Acum, de exemplu, se fac marcajele rutiere pe străzile recent modernizate, și chiar și pentru acest detaliu, aparent fără mare importanță, au apărut probleme care duc la un nou blocaj. Astfel, mai mulți locatari ai străzii Vadul Schelei au reclamat faptul că, din cauza felului cum a fost marcată strada, cu două benzi pe sensul de urcare, dinspre port spre Centru, ei nu mai au voie să-și țină mașinile parcate în dreptul casei fiecăruia. ”Ni s-a pus în vedere să nu mai ținem prima bandă ocupată. Dintotdeauna, am parcat mașina în dreptul casei mele, acum unde să mă duc?! Dacă o parchez pe străzile laterale mă cert cu vecinii de acolo, care zic să nu le mai ocup poarta lor, că au și ei mașină. Cea mai apropiată parcare e tocmai la Hotelul Traian, care e privată oricum, deci n-am avea cum să ținem mașina gratis acolo, și oricum e foarte departe pentru noi, că suntem oameni în vârstă, avem probleme de sănătate. Să-mi zică mie Primăria cum pot să procedez, unde să-mi las mașina?! Dacă nu se poate altfel, să vină să-mi traseze loc de parcare în dreptul casei și să îmi ia taxă lunară. Plătesc, numai să mă lase să țin mașina aici, că în altă parte n-am unde să o duc”, ne-a spus, indignat, Costel Chiriac, unul dintre locatarii afectați de noua realitate de pe strada Vadul Schelei. Alți vecini ai acestuia spuneau că, dacă tot știau că parcarea va fi interzisă pe stradă, cei care au întocmit proiectul ar fi trebuit să prevadă borduri întoarse în dreptul curților, astfel încât cetățenii să-și poată băga mașina în curte. Proiectul a prevăzut, însă, pe toată lungimea trotuarului, borduri înalte, inaccesibile pentru autoturisme. ”Noi oricum aveam probleme cu parcarea, în week-end sau când erau organizate diverse evenimente în Grădina Mare, pentru că strada era sufocată efectiv de mașini parcate, inclusiv în dreptul locuințelor noastre. Acum nu mai avem posibilitatea să parcăm nici măcar în timpul săptămânii... Primăria trebuie să găsească soluții, să amenajeze parcări subterane, supraterane, să facă ceva...”, ne-a spus un alt locatar.

Ieri, reporterii noștri au cerut un punct de vedere de la conducerea Primăriei referitor la situația de pe Vadul Schelei. Drept răspuns, viceprimarul Doinița Ciocan ne-a declarat că trasarea marcajelor rutiere de pe strada respectivă va fi oprită temporar, până la găsirea unei soluții care să fie atât în beneficiul riveranilor cât și a traficului auto din zonă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro