Mergi la conţinutul principal

Limita PSD-istă

Vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita (PNL) a primit ieri atribuţii de preşedinte, însă doar pentru o perioadă limitată de timp - până pe 27 noiembrie. Practic, scenariul şedinţei extraordinare de ieri dimineaţă a semănat izbitor de mult cu cel al întâlnirii consilierilor din data de 27 octombrie, când lui Nechita i-au fost delegate atribuţii de preşedinte numai până pe 7 noiembrie, creându-se astfel ocazia unui nou blocaj al instituţiei. Şi de această dată fostul director al Concivia, PSD-istul Ionel Avram, a fost propus şi ales preşedinte de şedinţă, însă subiectul nu a mai stârnit reacţii vizibile de nemulţumire. Cu toate acestea, odată instalat, Avram a ţinut să precizeze că şedinţa extraordinară vine ca urmare a demersului grupului consilierilor PSD plus UNPR, alături de doi dintre consilierii independenţi, pentru a debloca instituţia şi a se putea efectua plata salariilor. "Suntem în situaţia în care în luna octombrie nu am ţinut nicio şedinţă ordinară, după ce anterior, în luna august, de asemenea nu ţinusem nicio şedinţă ordinară. Trebuie spus că neîndeplinirea unor atribuţii pe care noi le-am încredinţat prin hotărâre de consiliu, sau îndeplinirea acestora în mod defectuos şi dacă prin aceasta se crează anumite prejudicii sau vătămarea drepturilor şi intereselor unor persoane fizice sau juridice, se cheamă abuz în serviciu. Dacă s-ar fi ţinut acea şedinţă ordinară, anumite categorii de funcţionari publici şi-ar fi primit nişte drepturi, ca urmare a organizării unor concursuri şi promovării în funcţie. Anumiţi comercianţi cărora li s-ar fi autorizat afacerile de pe domeniul public al judeţului Brăila şi-ar fi încasat nişte venituri. Neţinându-se acea şedinţă şi deci, neadoptându-se proiectele de hotărâri, persoanele fizice sau juridice au fost prejudiciate", a susţinut Avram.

PSD-iştii solicită o şedinţă ordinară până la finalul lunii

Ca şi în cazul şedinţei din luna octombrie, consilierii PSD au insistat să adauge în cadrul proiectului de hotărâre prin care i-au fost delegate atribuţii de preşedinte lui Nechita, faptul că acesta trebuie să convoace o şedinţă ordinară până pe data de 27 noiembrie, când îi expiră "puterile învestite". Acest aspect, precum şi delegarea atribuţiilor până la data menţionată mai sus, a stârnit nemulţumiri în rândul ACL-iştilor. "În proiectul de hotărâre se stabileşte de asemenea, imperativ, la articolul 2, că se deleagă exercitarea atribuţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, către Ovidiu Nechita vicepreşedintele CJ, până la încetarea măsurilor obligatorii instituite prin încheierea de şedinţă din 9 octombrie 2014 a Curţii de Apel Galaţi (n.r. în privinţa preşedintelui CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu), dar nu mai târziu de 27 noiembrie 2014, dată până la care se va organiza şedinţă ordinară de Consiliu Judeţean, în care se va putea prelungi delegarea atribuţiilor, dacă preşedintele se va afla în continuare în imposibilitatea exercitării funcţiei", a mai declarat Avram. Atât liberalul Ovidiu Nechita cât şi PNL-istul Vasile Cortez au cerut lămuriri în privinţa perioadei determinate propuse de PSD-işti.
"V-am întrebat şi data trecută în şedinţă ce aţi avut dumneavoastră în vedere când aţi ales data de 7 noiembrie? Pentru mine, sincer, această dată înseamnă începerea urmărilor Revoluţiei Bolşevice, pentru dumneavoastră ce înseamnă? Sau ce înseamnă acum 27 noiembrie?", a întrebat Nechita. În replică, Avram a reamintit faptul că nu s-a organizat nicio şedinţă ordinară în luna noiembrie, specificând că motivele din spatele acestui episod nu sunt importante. Trebuie amintit că întârzierea convocării şedinţei ordinare s-a datorat în mare parte faptului că secretarul judeţului Nicu Filote nu a dat avizul de legalitate în privinţa hotărârii prin care Nechita primea atribuţii de preşedinte, dând astfel naştere unui blocaj al instituţiei.

Avram: "Dacă preşedintelui i se ridică acele restricţii, să zicem după data de 19, delegarea domnului Nechita va înceta"

Discuţiile s-au aprins în cele din urmă în privinţa datei până la care ar trebui convocată şedinţa ordinară, atât PNŢCD-istul Gheorghe Chiru, cât şi PSD-istul Nicu Niţă insistând ca aceasta ar trebui să aibă loc mai devreme de 27 noiembrie. Motivaţia lui Niţă a fost aceea că există foarte multe şcoli în judeţ care nu vor putea beneficia de transport pentru copii, dacă operatorii nu primesc autorizaţie în această lună. De cealaltă parte, Chiru a insisitat că cel mai bine ar fi ca şedinţa ordinară să aibă loc în cel mai scurt timp posibil după finalizarea alegerilor prezidenţiale, pentru a se depăşi blocajul instituţiei. "Pe 16 se termină alegerile. O să ştim cine iese Tăriceanu (sic!) sau Iohannis. Nu ştiu cine o ieşi că nu mă interesează pentru că nu ştiu ce interese sunt într-un loc, acolo. Se trage de timp aiurea. Sunt alegerile în data de 16, o zi se numără ce se numără, se plânge, pe 18 putem face şedinţă pentru că e deja circ. (...) Este o jenă totală! Nu mă interesează. Am înţeles: domnul Nechita a avut interesele lui, PSD-ul pe de altă parte, având majoritate, are tot interesul să curgă lucrurile într-un anumit fel - aici asta e, aşa a votat poporul. Nu putem prelungi o chestie care nu are nicio acoperire. (...) Pe mine nu mă interesează nici jocul lui Boboc, nici al lui Varga, nici jocul lui Tudose, al nimănui. Vreau ca aici, la Consiliul Judeţean, să se întâmple ceea ce este normal. Punct! Lacrimile care curg după alegeri pot curge şi marţi", a declarat Chiru.
În urma tuturor intervenţiilor pe tema stabilirii datei şedinţei ordinare, Nechita a ţinut să le reamitească membrilor CJ că singurul care poate convoca şedinţa este preşedintele. "Domnilor consilieri, vreau să vă aduc la cunoştinţă un singur lucru pentru că sunteţi într-o eroare mare. Conform Legii 215 - văd că iarăşi nu aţi citit -, şedinţa ordinară este convocată doar de preşedinte. Domnule secretar, vă rog frumos să îi aduceţi la cunoştinţă domnului Avram cine convoacă şedinţa şi în ce condiţii. Am să îi dau cadou un 215", a afirmat liberalul.
În cele din urmă, consilierii au picat de acord că specificarea în proiect a condiţionării convocării şedinţei până la data de 27 noiembrie este suficientă. Cu toate acestea, Ionel Avram a profitat de ocazie pentru a-şi exprima speranţa în privinţa revenirii în scenă a liderului PSD Gheorghe Bunea Stancu. "Desigur, mai este şi varianta că, dacă preşedintelui Gheorghe Bunea Stancu i se ridică acele restricţii, să zicem după data de 19, delegarea domnului Nechita va înceta în acel moment", a conchis Avram. Nechita a primit atribuţii de preşedinte până pe data de 27 noiembrie, cu 25 voturi "pentru" şi 1 vot "împotrivă".
Tot cu această ocazie, Ionel Avram a fost ales reprezentant al CJ Brăila în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară S-E pentru situaţii de urgenţă.
De menţionat că la şedinţă au fost prezenţi doar 27 de consilieri, Cosmin Răzmeriţă (UNPR), Marian Sârbu (PDL) şi Cătălin Dudulea (independent), fiind absenţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro