Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liberalii acuză: «Copy-paste» la bugetul municipalităţii!

• membrii PNL Brăila au ţinut să sesizeze mai multe probleme legate de proiectul de buget al municipalităţii aflat în dezbatere pe site-ul Primăriei • liderul liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, susţine că printre proiectele noi, apar bugetate şi lucrări vechi precum cea de la Vadul Ghecetului, care a fost recepţionată încă de anul trecut • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir susţine că dacă într-adevăr apare un asemenea proiect, este o simplă greşeală a aparatului Primăriei, care va fi bineînţeles remediată

 

PNL-iştii brăileni, în frunte cu preşedintele Alexandru Dănăilă, au criticat recent secţiunea “dezvoltare” cuprinsă în proiectul de buget al municipalităţii pe 2018, aflat deocamdată în dezbatere publică. Printre mai multe probleme semnalate şi  propuneri proprii pe care au anunţat că le vor susţine în plenul CLM, la votul pe buget, liberalii au ţinut să puncteze că în cadrul proiectului creionat de administraţia PSD, s-au strecurat câteva erori impardonabile. Una dintre ele face referire la bugetarea unui proiect care a fost încheiat şi recepţionat în 2017: modernizare Vadul Ghecetului, în zona de trecere Bac - Smârdan. Mai mult, Dănăilă a apreciat că social-democraţii au preferat să dea copy-paste la proiectul de buget de anul trecut, în loc să se concentreze mai bine pe secţiunea “dezvoltare”, aşa cum ar fi fost normal.

“Proiectul de buget este pus în dezbatere publică fără să existe cu adevărat un fundament pentru întocmirea acestuia. Nu vreau să spun că este o bătaie de joc, dar frizează cu o bătaie de joc, pentru că sunt aruncate nişte capitole de investiţii acolo fără nicio legătură şi sunt convins nu se vor regăsi în varianta finală a bugetului. Faptul că Legea 52 a transparenţei decizionale prevede o dezbatere publică înseamnă că trebuie să avem şi ce dezbate. Nu doar să ni se pună un buget copiat de anul trecut ca să spună primarul că au trecut 30 de zile şi că poate să intre în CLM. Noi ne-am gândit că ar fi bine să rescriem secţiunea de dezvoltare aproape în totalitate, şi lucrul ăsta l-am şi făcut. În această propunere de buget, printre toate greşelile şi chestiunile care sunt convins că nu vor rămâne aşa, este trecută reabilitarea şoselei de la trecerea bac - Smârdan, Vadul Ghecetului cu o sumă de 5 miliarde lei vechi. Acea cale de acces a fost reabilitată în anul 2017, din alte fonduri, cele de reparaţii - ceea ce nu cred că a fost corect -, şi nu înţeleg de ce este prinsă ca o investiţie nouă în anul 2018? Lucrarea e deja făcută!  Am mai ridicat semne de întrebare cu privire la anumite investiţii făcute de Primărie, dar acum simţim că suntem luaţi în bătaie de joc!”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că dacă între timp reprezentanţii municipalităţii au sesizat greşeala, PNL-iştii pot dovedi oricând că pe site-ul Primăriei, acest proiect fusese prins în bugetul pe 2018.

“Sper că acolo au fost decontaţi banii corect, că lucrările au fost făcute bine şi să nu avem probleme ca peste un an de zile să înceapă să apară gropi. Deşi a fost refăcută toată fundaţia. Nu ştiu dacă strada respectivă a fost prinsă ca lucrare de la zero, de la refacerea părţii carosabile, inclusiv cu fundaţie. Pentru că în acest contract de reparaţii de străzi în municipiu, trebuia să faci o procedură aparte pentru a putea să refaci o stradă de la zero”, a mai adăugat preşedintele PNL Brăila, încercând să dea de înţeles că ar putea exista motive pentru care liderii administraţiei să aibă motive serioase pentru a mima o eventuală greşeală.

 

Dragomir: «Dacă este aşa, e posibil să fie o eroare a celor de la contabilitate»

Primarul Marian Dragomir a comentat, recent, acuzaţiile aduse de PNL-işti, precizând că nu are cunoştinţă ca acest proiect terminat în 2017, să apară în lista investiţiilor Primăriei pe acest an. Chiar şi aşa, edilul-şef a ţinut să sublinieze că dacă s-a strecurat cumva în proiectul de buget, este o simplă greşeală a celor de la contabilitate şi nimic mai mult, lucru care se va putea remedia la votul din plen.

“Nu ştiu dacă figurează în proiectul de buget. Nu are cum să figureze! Dacă există un astfel de print screen făcut de liberali, am rugămintea să ni-l transmită şi nouă. Dacă este aşa, e posibil să fie o eroare a celor de la contabilitate de la noi. Am pe birou lista tuturor investiţiilor. Aceea nu este prinsă, deoarece proiectul a fost finalizat. Din ce îmi aduc aminte, la ultima rectificare de buget, era prins cu o sumă de 2.000 lei ca un rest care era de plată acolo. Suma fiind pe anul trecut. Dar proiectul a fost închis, s-a făcut recepţia. Este în perioadă de garanţie acum. Nu e pentru 2018. În niciun caz”, a declarat Dragomir.

Cert este că în cadrul proiectului de buget postat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei, apare într-adevăr şi punctul “Reparaţii şi modernizări străzi în municipiul Brăila - Vadul Ghecetului”, la capitolul “Reparaţii capitale aferente activelor fixe” - cu suma de 500.000 lei de la bugetul local.
Categorie articol: 

Comentarii