Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jumatate de miliard de lei daune pentru incalcarea drepturilor de autor

La propunerea IPJ Braila, Parchetul a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a administratorului SC "Geocad" SRL Braila, Vasile S., in baza Legii 8/1996, referitoare la drepturile de autor. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Ciprian Butnaru, de la Sectia Urmarire Penala a Parchetului de pe linga Tribunal, invinuitul "a instalat si a stocat pe un numar de 3 calculatoare trei programe fara a poseda legal licente si le-a utilizat cauzind un prejudiciu de 52.674 lei RON".
In ziua de 8 februarie 2006, ofiteri din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor - IPJ au efectuat un control inopinat la punctul de lucru situat pe B-dul Cuza, apartinind SC "Geocad" SRL Braila (al carui administrator este Vasile S.). Cu acest prilej, ei au identificat 3 calculatoare, care aveau instalate programele "Windows XP Professional 2002", "Office 2000" si "AutoCAD 2000". Potrivit procurorului anchetator, patronul a recunoscut, la acea data, ca poseda licenta doar pentru un program "Windows XP Proffesional 2002", instalat pe un singur calculator, si doua licente pentru programul "Windows '98", neinstalat. Celelalte programe erau instalate fara licente.
Dupa declansarea cercetarilor, detinatorii drepturilor de proprietate intelectuala - "Microsoft Corporation" respectiv "Autodesk Incorporated", ambele din SUA - s-au constituit parte civila pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Daca prima companie solicita 60,5 milioane de lei vechi, cea de-a doua cere nu mai putin de 466,2 milioane de lei - sume pe care invinuitul a declarat ca nu le poate plati. Reprezentantii acuzarii precizeaza ca, dupa controlul politiei, Vasile S. a dezinstalat programele detinute fara licenta si a achizitionat programe cu licenta, depunind in acest sens dovezi la dosarul cauzei. Administratorul a declarat anchetatorilor ca a achizitionat programele gasite la sediul firmei, la data efectuarii controlului, "de la o persoana necunoscuta", care s-a prezentat la societate si care le-a instalat personal pe cele trei calculatoare. Totodata, el a afirmat ca a folosit respectivele programe in mod sporadic, "mai mult experimental", incepind cu anul 2005. Instanta urmeaza sa se pronunte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii