Mergi la conţinutul principal
Magistrat de la Tribunalul Galaţi la un pas de a bloca un dosar cu traficanţi

Judecătorul – excepţie pentru Corbu

dosarul în care procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru trafic de droguri pe inculpatul Stănel Lăcătuş (fost Corbu), plus alţi 8 indivizi, a fost la un pas de blocaj, asta după ce au fost admise unele excepţii invocate în cauză • luna trecută, judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus restituirea cauzei la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Brăila • totuşi, în cauză procurorii au formulat contestaţie şi la Curtea de Apel Galaţi decizia a fost alta: constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul penal şi se dispune începerea judecăţii • decizia definitivă a instanţei superioare s-a luat săptămâna trecută, la şedinţa din 3 iulie  

 

Dosarul de trafic de droguri în care unul dintre inculpaţi este interlopul Stănel Corbu, cunoscut ca lider al grupării din Lacu Dulce, plus alţi 8 acoliţi ai acestuia, a fost la un pas de blocaj. Asta după ce prima instanţă, respectiv Tribunalul Galaţi, a admis o parte din excepţiile invocate în cauză, ba chiar a luat decizia de a retrimite dosarul la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru continuarea anchetei. Numai că, procurorii au contestat soluţia şi la Curtea de Apel (CA) Galaţi decizia a fost cu totul alta: judecata poate începe. “În temeiul art. 346 (1) Cod Procedură Penală dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila. În temeiul art. 275 (3) Cod Procedură Penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, este soluţia pronunţată în camera de consiliu, la data de 10 iunie.

Efectiv, interlopul Corbu a fost la un pas de a scăpa de judecată, cel puţin pentru o perioadă, numai că la instanţa superioară s-a constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor DIICOT şi s-a dispus începerea procesului. Decizia definitivă s-a luat săptămâna trecută, la şedinţa din 3 iulie de la CA Galaţi. “Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT Serviciul Teritorial Galaţi. Desfiinţează, în totalitate, încheierea de şedinţă nr. 100/10.06.2020 şi, în parte, încheierea de şedinţă din data de 21.04.2020, ambele pronunţate de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 440/113/2020/a1, şi, în rejudecare: Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din 17.02.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT - Biroul Teritorial Brăila (...). Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul penal nr. 53/D/P/2017 al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT - Biroul Teritorial Brăila. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii: Lăcătuş Stănel, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi finanţarea activităţii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată; Stan Cristian Gică; Gorgovan Aurelian; Pavel Ion, zis «Onel»; Gheorghe Robert Florin; Corcoz Ghiţă Marius; Manda Laurenţiu; Vasile Marian; Moise Mădălin. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii de şedinţă din data de 21.04.2020, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Galaţi. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Lăcătuş Stănel împotriva aceloraşi încheieri. Definitivă”, este soluţia pronunţată la CA Galaţi, vinerea trecută.

Dosarul este înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi, urmând să se stabilească primul termen de judecată.

 

Procurori îl acuză pe Corbu de finanţarea “afacerii” cu droguri

 

Interlopul Stănel Corbu, actual Lăcătuş, a fost trimis în judecată de procurori DIICOT pentru infracţiunile de constituire grup infracţional şi finanţarea activităţii de trafic de droguri de mare risc. Dosarul apare deja înregistrat pe rolul instanţei, în lista inculpaţilor fiind în total 9 persoane.

Reamintim că acuzatul Corbu a fost arestat preventiv pentru infracţiuni de trafic de droguri, după percheziţii de amploare ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi ofiţerilor de poliţie judiciară, efectuate în noiembrie 2019. S-a acţionat în scopul destructurării unui grup infracţional specializat în traficul cu droguri de mare risc. Gruparea era formată din mai multe persoane, iar drogurile erau aduse din ţară şi străinătate, acestea fiind depozitate în anumite imobile din cartierul brăilean. Un brăilean a sunat la redacţie şi a anunţat că “mascaţii” erau chiar pe strada unde îşi are locuinţa interlopul Stănel Corbu, informaţia confirmându-se ulterior. În dimineaţa zilei de 28 noiembrie, poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat 38 de percheziţii în Brăila, Galaţi şi Bucureşti pentru destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu traficul de droguri periculoase. La Brăila, percheziţiile au fost în cartier Lacu Dulce, cel vizat fiind chiar Stănel Corbu, faţă de el fiind dispusă apoi arestarea.

Am reuşit să obţinem informaţii din rechizitoriul de trimitere în judecată, din dosarul 440/113/2020, însă chiar dacă apare un număr de 9 inculpaţi, aceştia nu sunt nominalizaţi în comunicatul transmis redacţiei de la instanţă, în baza solicitării jurnaliştilor. Totuşi, numele celor 9 inculpaţi apar pe site-ul Tribunalului Galaţi, fiind vorba despre: Lăcătuş Stănel, Stan Cristian Gică, Gorgovan Aurelian, Pavel Ion, Gheorghe Robert Florin, Corcoz Ghiţă Marius, Manda Laurenţiu, Moise Mădălin, Vasile Marian.

Astfel, în dosarul în cauză, procurorii DIICOT - Biroul teritorial Brăila au dispus  trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat, finanţarea activităţii de trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc în formă continuată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Trei dintre inculpaţii din acest dosar sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare şi deţinere de droguri de mare risc, pentru consum propriu.

Reamintim că, în luna noiembrie, «mascaţii» şi procurorii DIICOT au descins în forţă în cartier Lacu Dulce din Brăila, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în traficul cu droguri de mare risc. În zorii zilei de 28 noiembrie, mai multe dube de poliţişti, veniţi de la Bucureşti special pentru această acţiune de amploare, s-au oprit în cartier Lacu Dulce. Un brăilean, martor la evenimente, a sunat la redacţie pentru a anunţa că “mascaţii” au fost în cartier şi s-au oprit chiar la domiciliul interlopului Stănel Corbu. Într-adevăr, potrivit unor surse judiciare, poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat la data menţionată zeci de percheziţii în Brăila, Galaţi şi Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, a fost vorba chiar de cartierul Lacu Dulce din Brăila, însă nimeni nu ne-a confirmat oficial că cel vizat ar fi fost chiar interlopul Stănel Corbu.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DIICOT, la data de 28 noiembrie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Galaţi - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila au efectuat un număr de 38 de percheziţii pe raza municipiilor Brăila, Galaţi şi Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 10 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc. În cauză exista suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie 2017 – noiembrie 2019, pe raza municipiului Brăila s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop derularea de activităţi pe linia traficului cu droguri de mare risc. Nucleul acestui grup a fost reprezentat de mai mulţi locuitori ai unui cartier mărginaş al municipiului Brăila, zonă în care erau depozitate şi drogurile, aprovizionarea cu acestea realizându-se atât din ţară, cât şi din străinătate.

Interlopul Corbu se făcuse nevăzut chiar înainte ca procurorii DIICOT să efectueze percheziţii la locuinţa sa, la data de 28 noiembrie, însă s-a predat în seara de 5 decembrie, el fiind încarcerat în Arestul IPJ Brăila. La şedinţa din 29 noiembrie, după cum se arată pe site-ul instanţei, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Stan Cristian Gică, Gorgovan Aurelian şi Pavel Ion, pe o durată de 30 de zile. Stănel Lăcătuş a fost arestat în lipsă, fiind şi el apoi încarcerat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro