Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ITM Braila a aplicat amenzi de aproape 200.000 RON

In urma activitatii de control efectuata de inspectorii de munca
braileni, in cursul lunii iunie au fost aplicate sanctiuni
contraventionale in valoare de aproape 2 miliarde lei vechi.
Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de
Munca (ITM) Braila aferent lunii trecute, valoarea amenzilor
aplicate se cifreaza la 185.500 RON, din care aproape jumatate pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale - 88.500 RON. Concret, in iunie, ITM Braila a verificat nu mai putin de 461 agenti economici atit pe partea de sanatate si securitate in munca (SSM), cit si relatii de munca, domeniile in care isi desfasoara activitatea acestia fiind printre altele comert, prestari servicii, industrie alimentara, confectii, agricultura, metalurgie, transporturi si constructii de masini. Principalele nereguli depistate au fost neevidentierea corecta a timpului de munca efectuat de salariati, neinregistrarea in termen a contractelor individuale de munca, neindeplinirea masurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare, necompensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuate la incetarea raporturilor de munca si, nu in ultimul rind, munca fara forme legale. Au fost depistate astfel nu mai putin de 59 persoane care munceau la negru, la 10 agenti economici, comparativ cu 22 de persoane fara forme de munca depistate in cursul lunii mai. "Pentru neconformitatile in domeniul relatiilor de munca, totalul amenzilor a fost de 139.500 RON, din care 88.500 numai pentru cazurile de munca fara forme legale. Cele mai multe persoane fara forme legale de angajare au fost depistate la agenti economici care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor, morarit si panificatie, comert si confectii textile", a spus seful ITM Braila, Dumitru Vaduva.

Doua campanii de controale

In ultimele doua zile ale lunii trecute s-a desfasurat Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale, precum si verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea In munca, In activitatea desfasurata In domeniul constructiilor. Cu aceasta ocazie au fost verificati 21 de agenti economici, la care lucreaza 2.176 de salariati. Pentru deficientele constatate s-au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare totala de 12.500 RON, din care numai pentru munca fara forme legale 4.500 lei RON, fiind identificat un angajator care folosea 3 persoane fara forme legale de incadrare.
La capitolul sanatate si securitate in munca, principalele abateri
constatate au vizat aspecte legate de deficiente de instruire pe
parte de protectia muncii, supravegherea starii de sanatate a
salariatilor, lipsa echipamentului individual de protectie, precum si neacordarea de materiale igienico-sanitare. Pentru toate aceste nereguli in domeniul SSM, in luna iunie, inspectorii de munca braileni au aplicat amenzi in valoare de aproape jumatate de miliard de lei vechi, mai precis 46.000 RON.
Important de mentionat este ca, in cursul lunii trecute, inspectorii de munca au derulat controale cu privire la respectarea prevederilor legale de catre angajatori in perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme. In acest sens, au fost efectuate 48 de controale la agentii economici care au ca domenii de activitate constructii, salubritate, confectii textile, panificatie, agricultura si constructii nave. Pentru nerespectarea prevederilor legale au fost sanctionate contraventional 4 firme de confectii, cu amenzi in valoare totala de 13.500 RON.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii