Mergi la conţinutul principal
Campanie Națională împotriva muncii nedeclarate

ITM Brăila a dat amenzi de 145.000 de lei într-o singură săptămână

* cele mai multe amenzi aplicate în perioada 23-27 august a.c., în cuantum de 120.000 de lei, au fost pentru trei angajatori care primiseră la muncă șase persoane, fără încheierea unui contract legal * în primele 7 luni ale anului, din cuantumul total al amenzilor aplicate la nivelul întregii țări (64.594.400 lei), 79%, respectiv 51.140.000 lei, a constituit-o valoarea aplicată pentru munca nedeclarată ("la negru")

 

Sancțiuni considerabile aplicate într-o singură săptămână, în urma controalelor efectuate în teren, de inspectorii de muncă brăileni.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în săptămâna 23 - 27 august a.c., inspectorii de muncă din cadrul instituției au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 145.500 lei. Cele mai multe amenzi, în valoare de 142.000 de lei, au fost aplicate pentru "neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă" și 3.500 lei pentru nereguli constatate în domeniul securității și sănătății în muncă.

"Din totalul amenzilor, 120.000 lei au fost aplicate în cazul a trei angajatori pentru primirea la muncă a șase persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității. Aceștia prestau activități în domeniile construcții, activități de înfrumusețare și fabricarea articolelor din material plastic", a precizat sursa citată.

Potrivit ITM Brăila, munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice grave pe care le produce. "Munca la negru" are efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atât pentru individ, cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor sociale și a impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială.

"Persoana care prestează muncă nedeclarată nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de "bunăvoința" angajatorului, uneori fiind amânată zile în șir sau chiar luni. Totodată, persoana care prestează muncă fără a avea încheiat un contract individual de muncă (CIM) este lipsită de protecție socială, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de prestații din asigurările sociale, asigurările de sănătate, asigurările de șomaj, cele pentru accidente de muncă și boli profesionale precum și cele provenite din bugetul consolidat, nu se bucură de protecția legală a femeilor și copiilor, nu exercită drepturile colective constituționale (dreptul la asociere în sindicate și negocierea contractului colectiv de muncă), nu acumulează vechime în muncă, ceea ce îi va afecta dreptul la pensie", precizează reprezentanții ITM Brăila

Pe lângă cele enumerate mai sus, persoana lipsită de statutul de angajat legal nu are dreptul la creditare bancară. De celalaltă parte, în cazul muncii "la negru", angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta și, nu poate face uz de prerogativa disciplinară.

În concluzie, în urma prestării de "muncă la negru", fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata contribuțiilor sociale și a impozitelor. Consecințele muncii nedeclarate se reflectă negativ și în economie, prin distorsionarea mediului concurențial. Angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puține obligații financiare aflându-se, prin urmare, în concurență neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse și depun eforturi reale pentru respectarea obligațiilor legale ce le revin.

 

Campanie Națională împotriva muncii la negru

În primele 7 luni ale anului 2021, din numărul total 42.227 de controale efectuate în domeniul relațiilor de muncă, la nivelul întregii țări, în peste 94% dintre acestea, respectiv 39.795, a fost vizată și identificarea și combaterea muncii nedeclarate. Din cele 5.253 de amenzi aplicate pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, peste 28%, respectiv un număr de 1.516 au fost aplicate pentru utilizarea muncii nedeclarate. De asemenea, din cuantumul total al amenzilor aplicate, care a fost de 64.594.400 lei, 79%, respectiv 51.140.000 lei, a constituit-o valoarea aplicată pentru munca nedeclarată ("la negru").

"Anunțăm, astăzi, lansarea Campaniei Naționale în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate la angajatorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii de activitate: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază depozite, service/spălătorii, comerț și lanțuri de aprovizionare, notariate, birori de avocatură și birouri de arhitectură, care se ve desfășura în perioada 30 august-17 decembrie 2021. Munca nedeclarată continuă să fie un fenomen îngrijorător și vă dau ca exemplu situația descoperită de inspectorii de muncă pe un șantier din București, unde, într-o singură zi, au fost găsite 57 de persoane care munceau fără contract individual de muncă. Impactul social negativ al muncii nedeclarate și subdeclarate ne afectează pe toți. Indiferent de statutul fiecăruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu încurajați munca nedeclarată sau subdeclarată", declara, săptămâna trecută, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro