Mergi la conţinutul principal

Istorie pe viu, în Parcul Monument

• cea de-a treia ediție a Festivalului Istoric ”Vladislav I” a adus la Brăila zeci de asociații din România și Republica Moldova care, prin ținutele și armele de epocă, reușesc să reînvie trecutul într-un mod de-a dreptul spectaculos

 

Timp de trei zile istoria a prins viață în Parcul Monument pentru a treia oară, în contextul celei de-a treia ediții a Festivalului Istoric ”Vladislav I”, la care și-au dat concursul nu mai puțin de 27 de asociații de profil, din România și Republica Moldova. Persoane de toate vârstele au retrăit momente unice alături de personaje istorice care au marcat aceste meleaguri timp de două milenii. Intrarea principală în Monument a fost transformată într-o poartă antică de cetate, care le-a deschis brăilenilor drumul în toate perioadele istorice ale țării noastre. De la intrarea principală până la rondou, pe partea stângă a parcului au fost amenajate corturi și tarabe cu personaje și povești diferite, dar cu același sentiment: dragostea pentru istorie. Legionari și pretorieni romani; druizi din impresionanta perioadă a Imperiului Roman; luptători daci, nimfe și dansatoare, negustori și cavaleri ai Evului Mediu, ieniceri și spahii din perioada Imperiului Otoman, soldați din Primul și Al Doilea Război Mondial și trupe ale armatei, poliției și jandarmeriei au participat la Festival. Momentele de neuitat care au marcat cele trei zile de istorie s-au desfășurat pe partea dreaptă a parcului, lângă sala Polivalentă. Printre scenariile de luptă s-au numărat: Intrarea romanilor în Dacia și lupta de apărare; Execuția romanilor răzvrătiți la Poarta Antică; Lupte demonstrative între Cavalerii Teutoni; Lupta „Pazvangia de la Dii”; Luptele de la Marea cea Mare, 1916; Atacul de noapte de la Târgoviște a lui Vlad Țepeș împotriva turcilor; Luptele dacilor, sarmaților și romanilor; Războiul din Dobrogea, august 1944 și Lupte medievale, măiestria armelor și cavalerism. 

Seara de vineri a început cu o impresionantă paradă a războinicilor care s-a desfășurat pe traseul Calea Călărașilor - Barieră - Monument, urmată de dansuri medievale și muzică medievală. Tot vineri seară a avut loc intrarea romanilor în Dacia și lupta de apărare, unde brăilenii au putut urmări scene de luptă și de apărare din perioada Antichității. Sute de brăileni s-au strâns sâmbătă seara pentru a urmări o reproducere a cunoscutului atac de noapte a lui Vlad Țepeș împotriva armatei otomane. Călăreți și pedestrași români îmbrăcați în haine ale soldaților turci au incendiat corturile turcești și au creat haos în rândurile acestora, iar în cele din urmă au ajuns să se lupte între ei. Tot sâmbătă seară a putut fi urmărită o impresionantă demonstrație de mânuire a focului.

Duminică seara, spectatorii au urmărit demonstrații de luptă și mânuiri de arme ale soldaților români și turci din perioada medievală. Tot duminică a avut loc o reintrepretare a războiului din Dobrogea din 1944. Pe lângă acestea, atât copiii cât și adulții au avut prilejul de a fi regi pentru câteva minute, făcând poze pe un tron medieval, de asemenea au avut ocazia să tragă cu arcul și să mânuiască arme antice medievale și moderne sub îndrumarea ”razboinicilor”. La fiecare cort, soldați, cavaleri și negustori au oferit informații brailenilor care și-au dorit să cunoască mai mult decât li s-a prezentat în actele artistice. Copiii și colecționarii de suveniruri au putut achiziționa diferite arme și obiecte din lut și din lemn de la tarabele aflate în fața corturilor. La scena de la rondou brăilenii s-au putut bucura de muzică medievală și de un concert de muzică militară.

 

Jandarmeria, o prezență constantă

Jandarmeria Română a participat, pentru al treilea an consecutiv, la Festivalul Istoric ”Vladislav I”, desfășurat în Parcul Monument. Istoria Armei jandarmeriei a devenit, timp de trei zile, o lecție interactivă pentru cei prezenți la festival. Au fost expuse 25 de modele de uniforme de epocă și internaționale, aduse din patrimoniul Muzeului Jandarmeriei Române. Locația a fost în Parcul Monument, la standul jandarmilor, vizavi de Orășelul Copiilor. Modelele de uniforme pe care jandarmii le purtau în anii 1850 și, respectiv, 1918, au putut fi observate și în cadrul ”Paradei Războinicilor”. Elevii aflați în practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila alături de alte cadre militare ale unității au îmbrăcat cele două modele de uniforme amintite și au defilat atât în cadrul paradei, cât și pe parcursul festivalului, pe aleea principală din Parcul Monument. Detașamentul de Cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București a onorat invitația la festival, din nou, prin prezența a șase cupluri ecvestre! Caii au putut fi admirați atât în paradă, cât și în Parcul Monument, unde au fost poziționați în apropierea Orășelului Copiilor. Jandarmeria Brăila a prezentat în cadrul standului ținutele de serviciu actuale și autospecialele folosite în misiuni. Vineri și sâmbătă, după paradă, la activități au fost prezenți și doi câini de serviciu – Jack și Fedor -, ambii specializați în patrulare-intervenție. Jack este sărbătoritul lunii, deoarece urmează să împlinească 4 ani la sfârșitul lui septembrie, în timp ce Fedor este cel supranumit ”câinele de 10 al Jandarmeriei Brăila”, deoarece a obținut media finală 10 la cursul de specializare desfășurat la Centrul Chinologic din Sibiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro