Mergi la conţinutul principal

Irina Păun de la «Murgoci», premiantă la Olimpiada Internaţională de Franceză

• adolescenta s-a întors acasă cu premiul I la proba pe echipe şi cu premiul III la proba individuală • participarea la etapa internaţională a olimpiadei de franceză a însemnat pentru Irina o experienţă extraordinară, frumoasă, unde a avut şansa de a lega prietenii • de asemenea, această competiţie i-a dat mai multă încredere de reuşită pe viitor, pentru că, în opinia ei, franceza este o punte ce permite dialogul intercultural şi o sursă infinită de oportunităţi de dezvoltare profesională

 

Irina Nicoleta Păun, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, a devenit mândria liceului, după ce s-a întors acasă cu premii de la Olimpiada Internaţională de Limbă Franceză. Adolescenta a reuşit performanţa de a obţine premiul I la proba pe echipe (nivel B1) şi premiul III la proba scrisă individual. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 25-30 septembrie, în Aghveran, Armenia.

Emoţionată, Irina ne-a povestit experienţa frumoasă pe care a trăit-o la concusul internaţional.  “A fost o şansă extraordinară, o experienţă unică! Am fost în total peste 30 de concurenţi. La proba pe echipe, am fost grupaţi câte şase din ţări diferite, adică echipe multiculturale, şi ni s-a dat o temă de dezbatere. Spre exemplu, eu şi echipa mea am avut tema «Jocul video are efecte pozitive asupra vieţii cotidiene?». Fiecare membru a jucat un rol. Eu am fost sociolog, altcineva a fost un jucător înrăit de jocuri video, o altă persoană a fost mama acelui jucător. A fost mai mult ca o piesă de teatru. Trebuia să aducem argumente pro şi contra, să avem un moment de suspans. Două ore am avut la dispoziţie să ne pregătim. Ne-am distrat foarte mult, am legat prietenii frumoase. Pentru mine, limba franceză este o fereastră deschisă spre lume, o punte ce permite dialogul intercultural, o sursă infinită de oportunităţi de dezvoltare profesională şi un atu în orice context în care viaţa mă va pune. Am dat dovadă de o stăpânire excelentă a limbii franceze, care a fost posibilă datorită studiului aprofundat, a unei gândiri complexe şi unei culturi generale vaste. Am avut ocazia de a întâlni tineri francofoni, de a lega prietenii, de a colabora şi de a promova valorile francofoniei: solidaritate, diversitate culturală, democraţie, dialog”, ne-a declarat Irina Păun, proaspăt întoarsă de la etapa internaţională a olimpiadei de limbă franceză.

Pentru eleva brăileancă, limba franceză este o pasiune, ea participând până acum la patru olimpiade naţionale şi are în palmares două premii II, un premiu III şi o menţiune specială. De asemenea, în anul şcolar trecut, s-a calificat şi la etapele naţionale de chimie şi biologie, dar a fost nevoită să renunţe la biologie pentru că cele două competiţii s-au desfăşurat în aceeaşi perioadă. Profesorul cu care se pregăteşte la clasă este prof. Mihail Lefter (Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”), însă cea care a făcut-o pe adolescentă să se îndrăgostească de limba franceză este prof. Daniela Petre, dascălul ei de la Şcoala “Al. I. Cuza”.

Irina a fost selecţionată în lotul olimpic ce a reprezentat România la faza internaţională, în urma rezultatului obţinut la etapa naţională a concursului şcolar, care a avut loc în luna aprilie a acestui an. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, lotul român a bifat opt premii la cea de-a treia ediţie a internaţionalei de franceză. Astfel, alături de Irina, la proba scrisă individuală (nivel B2), Ana-Maria Vieru (Colegiul Naţional “Grigore Moisil” din Oneşti, judeţul Bacău) a fost distinsă cu premiul I.

La proba orală pe echipe corespunzătoare nivelului B1 au fost înregistrate următoarele rezultate: Irina Nicoleta Păun – premiul I, Darius-Constantin Avrigeanu (Şcoala Centrală din Bucureşti) – premiul al II-lea şi Ioana Adelina Ralea (Colegiul Naţional “Cuza Vodă” din Huşi, judeţul Vaslui) – premiul al III-lea.

La proba orală pe echipe corespunzătoare nivelului B2, componenţii lotului României au reuşit să obţină premiul I prin Maria Bebec (Colegiul Naţional “Traian” din Drobeta Turnu-Severin) şi două premii II prin Andreea Florea (Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Bucureşti) şi Ana-Maria Vieru (Colegiul Naţional “Grigore Moisil” din Oneşti, judeţul Bacău).

Toţi membrii echipei sunt laureaţi ai olimpiadei de limbă franceză - etapa naţională 2017 (clasele a X-a şi a XI-a). Competiţia a reunit elevi cu performanţe la limba franceză din 6 ţări membrre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF): Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova şi România.

Felicitări, Irina Nicoleta Păun!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro