Mergi la conţinutul principal

Ioniţă vrea recunoaşterea vechimii în muncă pentru gărzile de la spital

• este vorba despre o propunere de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a cărei co-iniţiatoare este Antoneta Ioniţă • deputatul PNL Brăila propune ca gărzile personalului medical să fie recunoscute de acum ca vechime în muncă • aceasta a atras atenţia că au existat tot mai multe cazuri în care medici şi asistente au decedat în timpul lucrului, din cauza stresului şi a epuizării, pe fondul încărcării excesive cu ore de gardă

 

Deputatul Antoneta Ioniţă, alături de alţi parlamentari ai Partidului Naţional Liberal încearcă să modifice legea astfel încât gărzile personalului medical să fie recunoscute ca vechime în muncă. Aceştia au iniţiat un proiect referitor la modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât personalului medical să îi fie recunoscute ca vechime în muncă gărzile efectuate. Potrivit parlamentarului brăilean, demersul vine să aducă echitate pentru medici şi asistenţii medicali care plătesc contribuţii la asigurările sociale, dar gărzile nu constituie vechime în muncă şi nu se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Ioniţă a ţinut să sublinieze că formarea unui medic durează 10-13 ani de studii universitare şi post-universitare şi că abia la 28-32 de ani o persoană poate deveni medic specialist în România.

“Gărzile trebuie să fie recunoscute ca vechime în muncă, indiferent dacă sunt efectuate la norma de bază sau la normele prin cumul, pentru că este un timp de lucru care trebuie luat în calcul. În medie, un medic efectuează patru gărzi pe lună şi acumulează, de-a lungul activităţii sale, circa 2.000 de gărzi. Aceasta înseamnă corespondentul a 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ a 15 ani de muncă în plus, care acum nu se iau în calcul, ceea ce reprezintă o inechitate”, a afirmat Ioniţă.

Sursa citată a mai adăugat că propunerea legislativă ar permite ca, în funcţie de numărul de ore de gardă lucrate şi pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul din sistemul medical să poată ieşi la pensie, la cerere şi fără penalizare, înainte de vârsta standard de pensionare prevăzută de legislaţia actuală, dar nu înainte de vârsta de 57 de ani în cazul femeilor, respectiv 60 de ani în cazul bărbaţilor. De asemenea, a adăugat că de modificările propuse de liberali ar beneficia circa 10.000 de medici şi 20.000 de asistente medicale care efectuează gărzi în prezent.

 

Problema sindromului epuizării profesionale

Deputatul Antoneta Ioniţă a atras atenţia cu această ocazie că, urmare a migraţiei masive în străinătate a medicilor şi asistentelor, criza personalului a devenit o realitate de necontestat în sistem. În aceste condiţii, au existat tot mai multe cazuri în care medici şi asistente au decedat în timpul lucrului, din cauza stresului şi a epuizării, pe fondul încărcării excesive cu ore de gardă, a adăugat aceasta pentru a sublinia importanţa gărzilor şi necesitatea recompensării celor responsabili de acestea, într-un fel sau altul.

“Sindromul «burnout» sau sindromul epuizării profesionale a devenit foarte des întâlnit în spitalele din România şi este mai puţin legat de lucrul cu pacienţii, ci mai degrabă de factorii din sistem: birocraţie, legislaţie neclară, recunoaştere socială redusă, lipsuri materiale, munca în exces, care lasă prea puţin timp de relaxare sau pentru activităţi în familie. În timp, acesta duce la scăderea concentrării, creşte riscul erorilor şi reduce productivitatea. Propunerea noastră legislativă vine în sprijinul celor care lucrează în sistemul medical, urmăreşte atragerea în sistem a tinerilor medici şi diminuarea exodului acestora în alte ţări şi, mai presus de toate, creşterea calităţii actului medical”, a conchis deputatul PNL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro