Mergi la conţinutul principal

Ioniţă: «Guvernarea PSD continuă distrugerea sistematică a medicinei de familie»

• asta consideră deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă, precizând că la noi se alocă doar 6% din bugetul asigurărilor de sănătate pentru medicina de familie, în timp ce media europeană este de 12-13% • parlamentarul a acuzat că programul de guvernare al PSD a propus măsuri care nu au mai fost adoptate în cele din urmă

 

Parlamentarul de Brăila Antoneta Ioniţă (PNL) consideră că medicina de familie continuă să fie privită într-un mod iresponsabil de guvernanţi, în ciuda adresabilităţii sale crescute. Aceasta a atras atenţia, recent, că peste 500 de comunităţi, în special din mediul rural, nu au medic de familie, cu precizarea că această criză se va resimţi şi mai acut în următorii ani, în condiţiile în care majoritatea medicilor de familie sunt aproape de vârsta pensionării, iar sistemul este total neatractiv pentru medicii tineri.

“Medicina de familie continuă să fie subfinanţată comparativ cu tot restul Uniunii Europene. La noi se alocă 6% din bugetul asigurărilor de sănătate, în timp ce media europeană este de 12-13%. Birocraţia, munca în exces sunt alte elemente care îi ţin deoparte pe medicii tineri de asistenţa primară, total neatractivă pentru ei”, a afirmat Ioniţă. Parlamentarul spune că programul de guvernare al PSD a prevăzut măsuri care nu s-au luat, însă, niciodată.

“S-a promis acordarea de credite avantajoase pentru medicii de familie tineri, în vederea dotării cabinetelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici acum. S-a tot vorbit despre facilităţi fiscale pentru toţi medicii de familie, dar tot la stadiul de promisiuni a rămas totul. În luna iunie 2018, l-am interpelat pe ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, şi i-am solicitat să precizeze care este politica Ministerului de Finanţe faţă de impozitarea veniturilor medicilor. în răspunsul primit, se spunea că măsurile fiscale sunt în analiza ministerului. A trecut un an şi am revenit cu aceeaşi întrebare, să aflăm şi noi ce au relevat analizele ministerului şi ce măsuri se au în vedere. Răspunsul primit este o bătaie de joc la adresa medicilor de familie, care sunt pasaţi spre Ministerul Sănătăţii şi spre Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Nimic despre aplicarea unor măsuri fiscale care să facă atractivă medicina de familie. Distrugerea medicinei de familie, pe care o vom resimţi în anii următori, va purta semnătura PSD, a ministrului Eugen Teodorovici şi a ministrei Sorina Pintea”, a mai atras atenţia deputatul PNL.

Potrivit lui Ioniţă, cum în acest moment majoritatea medicilor de familie au vârsta medie de 55 de ani, peste cinci ani, pensionarea acestora va duce la o criză majoră a medicinei de familie. Asociaţiile profesionale estimează că, din 2023-2024, unul din patru români va rămâne fără medic de familie, a conchis deputatul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro