Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Intrarea în oraş dinspre Buzău, înnobilată cu imagini de epocă

• a fost finalizat proiectul de înfrumuseţare a gardului cimitirului de pe Şos. Buzăului • investiţia în valoare de 212.000 lei, executată de o firmă buzoiană, a constat în montarea unor panouri cu imagini ale celor mai reprezentative clădiri din municipiu • aspectul zonei s-a schimbat, incontestabil, în bine, însă rămâne problema spaţiului de lângă gard care, deşi arată ca un trotuar, este impracticabil pentru pietoni • oamenii sunt obligaţi să circule pe carosabil, printre maşini, iar primarul Dragomir a explicat, prin intermediul unei postări pe internet, de ce nu s-a putut face un trotuar mai lat şi fără obstacole

 

Proiectul de înfrumuseţare a uneia dintre intrările în muncipiu, respectiv a gardului cimitirului de pe Şos. Buzăului, cu o expoziţie ce conţine imagini ale unor clădiri reprezentative ale oraşului, a fost finalizat. Panourile au fost puse pe poziţie, iar în dreptul fiecăruia a fost montat câte un spot luminos care să îl pună în valoare pe timpul nopţii. Lucrarea a fost executată de firma buzoiană “Mike Zarr”, valoarea contractului fiind de 212.000 lei, cu TVA. Pentru ca gardul să fie cât mai bine pus în valoare, a fost reabilitat şi perimetrul de lângă acesta. Astfel, în locul spaţiului verde năpădit de buruieni care exista până în urmă cu câteva săptămâni, s-a turnat o fâşie de asfalt, întreruptă pe alocuri de câţiva stâlpi de electricitate, cu fundaţiile aferente, dar şi de câţiva copaci plantaţi recent, la baza cărora s-au pus pietre ornamentale. Lucrarea de asfaltare a fost făcută de echipa specializată a Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei. Zona seamănă acum cu un trotuar, care însă nu este practicabil pentru pietoni, din cauza obstacolelor menţionate mai sus. Tocmai acest aspect a stârnit numeroase comentarii acide pe reţelele de socializare, unii brăileni mai hâtri remarcând faptul că pietonii care vor să circule pe acolo ar trebui să “ţopăie ca iepurii” pe lângă stâlpi şi copaci. În replică la aceste comentarii, primarul Marian Dragomir a explicat, într-o postare pe internet, că nu  s-a putut aplica o altă soluţie pentru spaţiul respectiv. Astfel, primarul susţine că pentru extinderea trotuarului ar fi trebuit fie să se elimine una dintre cele două benzi de circulaţie de pe carosabil, fie să fie mutat gardul mai în spate, ceea ce ar fi presupus exhumarea persoanelor înmormântate pe acea latură a cimitirului. Ambele variante au fost excluse din start. De asemenea, primarul spune că nu s-a putut efectua nici mutarea stâlpilor de electricitate şi nici eliminarea copacilor, lucru care nu ar fi fost permis de Agenţia pentru Protecţia Mediului.

În consecinţă, lucrurile vor rămâne aşa cum se prezintă în momentul de faţă, panourile aplicate pe gard putând fi admirate fie din mersul maşinii, fie la pas, de pe trotuarul de vizavi. Mulţi pietoni preferă să rişte, însă, mergând pe carosabil, printre maşini, pe partea cu panourile de pe gardul cimitirului.

Primarul Marian Dragomir a anunţat, prin intermediul aceleiaşi postări pe reţelele de socializare, că proiectul va continua şi pe latura cimitirului de pe Şoseaua de Centură, urmând a fi alocaţi banii necesari la următoarea rectificare bugetară.

Un proiect similar va fi implementat anul acesta şi pe gardul cimitirului “Sf. Constantin”. Acolo, tematica expoziţiei va fi dedicată eroilor brăileni din timpul celor două războaie mondiale. Imaginile care vor fi postate pe panouri au fost oferite de Garnizoana Brăila şi de Muzeul “Carol”. Amenajarea gardului va fi făcută tot de firma buzoiană “Mike Zarr”, bugetul alocat fiind de 330.000 lei.

Pentru anul viitor, Primăria intenţionează să înfrumuseţeze şi gardul cimitirului “Sf. Maria”, de pe Calea Galaţi, cu imagini ce vor reprezenta personalităţi ale Brăilei.

 
Categorie articol: 

Comentarii