Mergi la conţinutul principal

Interventii abuzive asupra cladirilor de patrimoniu

Braila inca se mai lauda cu cladirile sale de patrimoniu din zona istorica, inca se mai poate vorbi de Braila ca de un muzeu in aer liber, insa toate acestea nu pentru mult timp. "Stam pe o comoara si o distrugem. Nepasarea si complicitatea institutiilor indrituite sa aplice legea duc la acesta distrugere. Daca va fi nevoie voi da in judecata Primaria si Inspectia de Stat in Constructii pentru ca nu se respecta legea", a spus ieri directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, (DCCPCN) drd. Ana Harapescu.
Aceasta reactie dura a fost provocata de faptul ca vizavi de Directia pentru Cultura patronii firmelor "First Look" si "Gabriela", Deniz Metin si respectiv Deniz Bilal, pareau ca au inceput sa faca interventii neavizate asupra cladirii din str. Mihai Eminescu nr. 15. Cladirea este situata in zona istorica orasului, chiar foarte aproape de centru, iar o interventie neprofesionista putea pune in pericol valoarea istorica a zonei si potentialul turistic si cultural.
Cele doua firme stiu care este mersul hirtiilor si ce aprobari trebuie sa aiba pentru a interveni asupra cladirii din Mihai Eminescu nr. 15, iar unul dintre patroni, Deniz Metin a spus ca aceasta documentatie este in curs de realizare. "Acolo nu sint incepute nici un fel de interventii. Eu doar fac curatenie. Am cumparat un camion de nisip pentru ca vom face lucrari, dar cind va fi legal. Deocamdata un arhitect se ocupa de proiect si de toate formalitatile. Noi vom face ceva frumos si nu vrem sa incalcam legea", a spus patronul firmei "First Look", Deniz Metin. In urma cu citeva luni cele doua firme amintite au cerut aprobarea DCCPCN pentru a inlocui timplaria si au obtinut-o. Apoi, reprezentantii patronilor au venit sa se intereseze ce anume trebuie sa faca pentru ca si celelalte lucrari pe care le doresc sa fie autorizate si au fost consiliati, in scris, de specialistii de la Directia pentru Cultura. Spre surprinderea directorului Ana Harapescu, peste citeva zile, chiar peste drum de DCCPCN, un camion cu nisip si pietris a fost adus la cladirea respectiva, iar muncitorii l-au descacat si carat in interior. Era primul pas. Ar fi urmat, ca in atitea alte situatii, interventii neautorizate asupra cladirii.
Aceasta a fost picatura care a umplut paharul, pentru ca interventii neavizate sau neconforme cu proiectul s-au mai facut la multe cladiri. Drept exemplu, cele mai ingrozitoare interventii au fost realizate la cladirile din Mihai Eminescu nr. 37, unde proiectul prevedea culoarea stejarului la ferestrele termopan, iar in realitate au ajuns albastre, iar la banca "Procredit bank" interventia nu a fost avizata, iar rezultatul este deplorabil. Combinatia de gri cu rosu este total nepotrivita cu ambientul obisnuit al vechiului oras.

"Singura sansa ca sa intre in legalitate este sa reabiliteze cladirea cum a fost inainte"

Modul in care se relizeaza interventiile asupra cladirilor vechi trebuie urmarit de Directia pentru Cultura, care pina cind a venit la conducere drd. Ana Harapescu nu s-a preocupat nici o secunda de aceasta problema, Inspectia de Stat in Constructii si compartimentul Disciplina in Constructii din cadrul Primariei. Numai Directia pentru Cultura a sesizat pina acum ca nu se respecta legea in privinta protejarii patrimoniului. La trei sesizari ale Directiei pentru Cultura, Inspectia de stat in Constructii a raspuns ca si Directia pentru Cultura poate da amenzi, ca de fapt, la cladirile semnalate modificarile aduse proiectului nu puneau in pericol siguranta in exploatare a cladirii si ca urmare, nu era nimic in neregula din punctul lor de vedere. Acest raspuns a fost trimis in luna februarie. Ieri, inspectorul sef al Inspectiei in Constructii, ing. Nicolae Bobeica, a spus ca intr-adevar, institutia pe care o conduce trebuie sa verifice daca se respecta proiectul aprobat si in caz contrar sa aplice amenzi, ceea ce poate face insa si Directia pentru Cultura. Mai mult, inspectorul sef Nicolae Bobeica a precizat ca angajatii inspectoratului nu merg in control decit daca sint sesizati in scris, si ca nu au putere executiva, singura institutie care are aceasta putere fiind Primaria.
Primaria, sesizata ieri de ceea ce se intimpla la cladirea din Mihai Eminescu nr. 15, a trimis o echipa in control si a constatat ca nu exista aprobari pentru nici un fel de modificari, insa, pina ieri, acestea nu fusesera incepute. In schimb, la sediul "Procredit Bank" lucrarile chiar au fost terminate, iar banca nu detine decit un certificat de urbanism, astfel ca toate modificarile facute sint ilegale. "Cum e posibil sa faca toate acele lucrari cind nu au decit un certificat de urbanism? Exteriorul a fost zugravit cu rosu, a fost placat cu gresie, e ingrozitor. Singura sansa ca sa intre in legalitate este sa reabiliteze cladirea cum a fost inainte. Eu le pot pune la dispozitie fotografii. Am discutat si la registrul Comertului cind dau drumul la infiintarea de societati, firme, sucursale, sa ne anunte si pe noi, pentru ca in aceste cazuri ei nu au nevoie de Primarie, fac tot felul de lucrari si abia apoi cauta sa intre in legalitate. Pentru strada Regala am facut un proiect de un milion de euro si nu ne putem permite sa avem cladiri reabilitate ca la carte linga altele de care sa rida si curcile. Va fi mult scandal pe aceasta tema, dar trebuie toata lumea sa intre in legalitate", a precizat viceprimarul Lucian Tilea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro