Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Interlopii din clanul “Băncuţă” liberi ca pasărea cerului

atacatorii de la Starea civilă îşi pot vedea liniştiţi de viaţă, mai ales că au scăpat cu o condamnare extrem de blândă • de fapt, nici nu se poate numi condamnare, asta pentru că inculpaţii Băncuţă Ion, Băncuţă Stivensen şi Bănică Selford, au primit doar nişte amenzi în valoare de aproximativ 1.500 lei fiecare • au fost cercetaţi şi judecaţi doar pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, asta pentru că bărbatul înjunghiat cu cuţitul, Şaim Cezar Marian, nu a depus plângere împotriva lor • momentele de groază trăite de brăilenii aflaţi în zona Serviciului de Evidenţă a Persoanelor la momentul atacului cu sabia din septembrie 2017 nu au mai contat

 

Condamnare cu amenzi pentru interlopii din clanul Băncuţă, atacatorii cu sabia de la Starea Civilă din septembrie 2017. Judecata s-a încheiat, iar inculpaţii care au băgat groaza în oamenii aflaţi în faţa instituţiei de pe Bulevardul Cuza nu au de ce să îşi facă griji. Băncuţă Ion, Băncuţă Stivensen şi Bănică Selford sunt liberi, pedepsele aplicate pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice constând doar în amenzi. În aceste condiţii, indivizi periculoşi pot ataca oricând persoane rivale în mijlocul străzii, mai ales dacă ştiu că nu ajung la închisoare. Oricum, în dosarul “ Atac la Starea civilă” poliţiştii şi procurorii au fost legaţi de mâini şi de picioare, asta pentru că persoana înjunghiată, Şaim Cezar Marian, un individ cu multe “bube” în cap, nu a depus vreo plângere împotriva celor din gruparea Băncuţă. Aşa că, inculpaţii nu au putut fi traşi la răspundere decât pentru o singură infracţiune, tulburarea ordinii publice, faptă pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea sau cu amendă.

Soluţia a fost dată în şedinţa din 23 mai, de către Judecătoria Brăila, fiind postată pe site-ul instanţei. Sună cam aşa: “Condamnă pe inculpatul Băncuţă Ion la pedeapsa amenzii de 1.200 lei, corespunzătoare a 120 zile amendă (10 lei o zi amendă x 120 zile), pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. În baza art. 371 Cod penal, condamnă pe inculpatul Băncuţă Stivensen la pedeapsa amenzii de 1.500 lei, corespunzătoare a 150 zile amendă (10 lei o zi amendă x 150 zile), pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. În baza art 371 Cod penal, condamnă pe inculpatul Bănică Selford la pedeapsa amenzii de 1.500 lei, corespunzătoare a 150 zile amendă (10 lei o zi amendă x 150 zile), pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice”.

Interlopii din clanul Băncuţă au fost mult prea norocoşi, asta dacă ţinem cont de pedepsele aplicate.

 

Răfuială în stradă, printre zeci de oameni

 

Altercaţia sângeroasă a izbucnit în faţa Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Brăila, în miezul zilei. În septembrie 2017, Şaim Cezar Marian avea să fie prins de rivalii săi din gruparea “Băncuţă”, care au vrut să îi dea o lecţie. Din cercetările efectuate, a reieşit că în ziua de 6 septembrie 2017, în jurul orei 14.00, persoana vătămată Şaim a mers împreună cu concubina sa, cu autoturismul marca “Mercedes”, la sediul instituţiei de pe B-dul Cuza. Aici a depus documentele necesare pentru declararea copilului născut în luna august, apoi bărbatul a ieşit şi a mers la autoturismul parcat, el urcându-se la volanul aflat pe partea dreaptă, alături fiind concubina sa P.D, pe scaunul din partea stângă. După ce a pornit motorul, Şaim a constatat că nu poate pleca de pe loc, întrucât un alt autoturism îi bloca ieşirea. Nu era o greşeală, ci era un atac programat  de clanul Băncuţă. Potrivit procurorilor, la volanul respectivului autoturism se afla inculpatul Ion Băncuţă, iar inculpaţii Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică erau pasageri. Înarmaţi cu obiecte contondente tip săbii, având asupra lor chiar şi o furcă, cei trei au coborât din maşină şi s-au repezit la geamurile portierelor din faţă ale autoturismului Mercedes, în care se afla Şaim şi concubina. Geamurile portierelor maşinii în care se afla Şaim au fost făcute praf, după care Cezar Şaim a fost tăiat cu sabia “în zona feţei, în obrazul drept, pe antebraţe şi în spate, în zona omoplatului stâng”, după cum a arătat procurorul de caz.  Potrivit martorilor, inculpatul Ion Băncuţă, zis “Oaie”, a fost cel care s-a îndreptat iniţial către geamul lateral stânga al autoturismului “Mercedes”, a lovit geamul cu mânerul unei săbii de aproximativ 40- 50 cm lungime şi, după ce geamul s-a spart şi a căzut, persoana vătămată Cezar Şaim a fost tăiată cu sabia chiar de către “Oaie”. Concomitent, se mai arăta în rechizitoriul Parchetului, ceilalţi doi inculpaţi, Stivensen şi Selford, au distrus un geam lateral al autoturismului şi, prin spaţiul creat, au introdus furca în maşină, cu care l-au înţepat în abdomen pe Şaim. Familia lui Şaim a spus anchetatorilor că, între acesta şi inculpaţi exista o stare conflictuală mai veche.

În urma atacului, victima a suferit mai multe răni care sângerau. În zona unde s-a produs atacul violent au ajuns la scurt timp un echipaj al ambulanţei şi un echipaj al poliţiei cu “mascaţi”. Anchetatorii au găsit chiar în faţa Serviciului de Evidenţă a Persoanelor, în parcarea de pe bulevard, o teacă de sabie confecţionată din piele de culoare maro, în lungime de 50 cm şi lăţime de 3 cm. Sabia nu era, cel mai probabil fiind luată de atacatori. Cel tăiat cu sabia a fost dus la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale, însă nu a rămas internat.

Nu s-a prezentat nici la Serviciul de Medicină Legală Brăila, în vederea emiterii unui certificat medico-legal, spunând că nu depune plângere împotriva celor trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

Atacatorii Ion Băncuţă, zis “Oaie”, de 64 de ani, lider de clan, şi doi fii ai acestuia, Stivensen Băncuţă, de 37 de ani şi Selford Bănică, fost Băncuţă, de 35 de ani, au plecat de la faţa locului, însă în scurt timp au fost prinşi de poliţişti. Ei nu au fost însă arestaţi, fiind cercetaţi în libertate.

În primăvara anului 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au definitivat ancheta în dosarul “Atacul cu sabia de la Starea Civilă” şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Băncuţă, toţi pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila.

Şaim Cezar Marian, cel care a căzut victimă interlopilor din clanul “Băncuţă”, era căutat şi de autorităţile din Germania pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi vătămare corporală gravă, el fiind arestat în noiembrie 2018 pentru a fi extrădat.

Depistarea lui Şaim s-a făcut la data de 6 noiembrie, când poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au dat de urma brăileanului care se sustrăgea de la punerea în aplicare a unui mandat european de arestare.

Între timp însă, Şaim mai are pe cap un dosar de trafic de persoane. La data de 13 noiembrie 2018, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Şaim Cezar Marian, zis “Botu”, de 27 de ani şi Balaşca Alexandru, zis “Ducu”, de 26 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori în formă continuată şi proxenetism. Cei doi au fost arestaţi. Dosarul în care aceştia sunt judecaţi este înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi.
Categorie articol: 

Comentarii