Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Interlop, martor mincinos

apropiat al grupării Buricea din cartier Radu Negru, Marian Comănescu, acuzat că a dat declaraţii mincinoase pentru a-şi acoperi un prieten care a bătut doi poliţişti, a primit condamnarea finală la Curtea de Apel Galaţi • instanţa superioară i-a respins apelul formulat împotriva sentinţei Judecătoriei Brăila care l-a condamnat, în luna februarie, la 8 luni închisoare pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă • numai că s-a revocat şi suspendarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată anterior în dosarul “Scandal la Tribunal”, astfel că acum Comănescu va sta 2 ani şi 8 luni la închisoare • imediat după ce s-a dat sentinţa finală, respectiv în ziua de 6 noiembrie, inculpatul Ionel Marian Comănescu s-a prezentat la sediul IPJ Brăila şi a fost condus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi

 

Închisoare pentru interlopul prins cu minciuna, Ionel Marian Comănescu. Sentinţa definitivă s-a dat săptămâna trecută de către judecătorii Curţii de Apel Galaţi. Comănescu nu a avut câştig de cauză, astfel că şi-a mutat “domiciliul” la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. A preferat să se predea, astfel că a mers la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila chiar în ziua când s-a dat sentinţa finală. El a fost preluat de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale care au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani şi 8 luni şi l-au încarcerat pe interlopul brăilean.

Soluţia Curţii de Apel Galaţi s-a dat la şedinţa din data de 6 noiembrie şi sună cam aşa: “Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Comănescu Ionel Marian împotriva sentinţei penale din 13.02.2019 pronunţată de Judecătoria Brăila. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat ocazionate de soluţionarea cauzei în apel. Definitivă.”.

Veştile proaste pentru Comănescu au venit încă din luna februarie, când  interlopul cunoscut ca apropiat al grupării Buricea din cartierul Radu Negru, a fost condamnat de Judecătoria Brăila la o pedeapsă totală de 2 ani şi 8 luni închisoare. Comănescu a dat declaraţii mincinoase pentru a-l acoperi pe un prieten, Mihai Laurenţiu Pascu (fost Băncuţă), acuzat că a agresat doi agenţi de poliţie veniţi să potolească un scandal. Pedepsa pentru mărturie mincinoasă nu a fost atât de mare, însă problema a fost că inculpatul mai avea o condamnare cu suspendare în dosarul “Scandal la Tribunal”. Instanţa a revocat suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală din martie 2010 a Judecătoriei Brăila, modificată prin decizia penală din iunie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş, fiind dispusă executarea acestei pedepse de 2 ani închisoare alăturat pedepsei de 8 luni închisoare, în regim de detenţie. Aceasta a devenit cu executare, întrucât inculpatul a comis o altă infracţiune, în perioada când era sub supraveghere şi avea anumite obligaţii impuse. Comănescu a trăit cu speranţa că, în urma apelului formulat la instanţa superioară, ar putea să scape totuşi de detenţie. A înţeles până la urmă că nu prea avea cum să scape.

Potrivit unor surse, chiar cu puţin timp înainte de a se lua decizia finală la Curtea de Apel Galaţi, interlopul Comănescu ajunsese să le spună unor apropiaţi că “nu crede că o să scape de închisoare”. Cele spuse s-au adeverit.

 

Acuzaţii penale la adresa interlopului Comănescu

 

În 2014 avea să se producă un incident violent, în cartier Obor, la care inculpatul Comănescu a fost martor. El a omis însă să dea declaraţii cu privire la ceea ce văzuse, încercând astfel să îşi salveze amicul implicat într-un conflict cu soţia.

Beat mort, Mihai Laurenţiu Pascu (fost Băncuţă), atunci în vârstă de 28 de ani, din cartier Obor, a provocat un scandal monstru, după o ceartă cu femeia alături de care trăia. La faţa locului au fost chemaţi poliţiştii, însă aceştia au fost trântiţi la pământ, li s-au rupt hainele şi le-au fost învineţiţi ochii. A fost nevoie de intervenţia altor poliţişti şi a unui echipaj de “mascaţi”, pentru ca scandalagiul Pascu să poată fi încătuşat. În 2015, procurorii l-au trimis în judecată pe individ, pentru ultraj la poliţist, iar prima instanţă a dispus, în vara lui 2016, condamnarea la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni închisoare, cu suspendare. Inculpatul nu a contestat soluţia Judecătoriei Brăila.

Agenţii de poliţie aflaţi în serviciu de patrulare, Daniel Constantin şi Lavinius Adrian Sandu, ambii din cadrul Biroului Ordine Publică- Poliţia Municipiului Brăila, au fost preluaţi de personalul medical cu leziuni în zona feţei şi cu hainele făcute franjuri. Potrivit procurorilor, în ziua de 22 octombrie 2014, puţin după ora 15.00, în urma unui apel la “112”, patrula formată din cei doi agenţi a fost dirijată la blocul O5 din cartierul Obor, unde se raportase un incident în desfăşurare. Mihai Laurenţiu a făcut un scandal monstru şi a lovit-o pe soţia sa, distrugând totodată bunuri din apartamentul comun. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii l-au identificat pe scandalagiul care tocmai ieşise din bloc şi se urcase în autoturismul Fiat Doblo, împreună cu un prieten, respectiv Comănescu Ionel Marian, care ocupase locul şoferului.

Poliţiştii le-au cerut celor doi să coboare din maşină, numai că de aici avea să pornească toată nebunia, victime fiind chiar oamenii în uniformă. Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a arătat faptul că inculpatul a început să le adreseze agenţilor de poliţie injurii şi ameninţări, după care s-a repezit să dea cu pumnii într-unul dintre ei. Celălalt poliţist a sărit în ajutorul colegului, dar s-a ales şi el cu o bătaie.

Interlopul  Comănescu a încercat şi el să îl liniştească pe atacator, care căzuse la pământ de beat ce era, însă nu a reuşit. Soţia bătăuşului a venit din apartament şi, împreună cu amicul Comănescu, l-a ajutat pe Băncuţă să-şi revină, stropindu-l cu apă. Inculpatul s-a ridicat în picioare, apoi a început din nou să îi lovească pe poliţişti şi să îi ameninţe: “Te tai, te omor!”. Cu ajutorul altor echipaje de poliţie şi a mascaţilor, agresorul a fost până la urmă încătuşat.

 

Comănescu a denaturat adevărul

 

Audiat fiind, Comănescu a spus că nu a văzut mare lucru, deşi el a fost tot timpul în zona unde s-a produs conflictul, după cum au stabilit anchetatorii. Locatarii blocului au declarat că vecinul lor Băncuţă, de etnie romă, i-a ameninţat şi agresat pe oamenii legii. Comănescu Ionel Marian a fost şi el printre martorii audiaţi, numai că el “nu văzuse” nimic, deşi fusese împreună cu scandalagiul. Potrivit anchetatorilor, la audierea din 2014, Comănescu a declarat că s-a întâlnit cu Băncuţă la domiciliul său, unde între acesta şi soţie au început discuţii în contradictoriu. Interlopul a spus că l-a luat pe amicul său jos la maşină, tocmai pentru a potoli scandalul izbucnit. “Nu am văzut dacă Băncuţă Laurenţiu Mihai i-a lovit pe cei doi poliţişti, însă când aceştia încercau să îl încătuşeze, el dădea din mâini şi opunea rezistenţă”, a afirmat în faţa anchetatorilor Comănescu. Anchetatorii au analizat declaraţiile lui Comănescu şi au constatat că sunt aspecte diferite între declaraţii, cât şi în raport cu starea de fapt, în condiţiile în care el a asistat la întregul incident. Potrivit procurorului, inculpatul Comănescu a avut o atitudine total nesinceră, încercând să denatureze adevărul şi să minimalizeze consecinţele scandalului provocat de prietenul său. În final, procurorii l-au trimis pe Comănescu în faţa instanţei de judecată, dosarul fiind înregistrat pe rol în martie 2016. Judecata a fost una de durată, abia în februarie 2019 fiind dată sentinţa.

 

Condamnările din dosarul “Scandal la Tribunal”

 

Reamintim că, în iunie 2013, după şase ani şi jumătate de la producerea scandalului de la Tribunalul Brăila, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, unde a fost strămutat dosarul în 2010, au dat sentinţa finală. Interlopii din grupările din Radu Negru şi Vărsătura, care în decembrie 2006 s-au încăierat la Palatul de Justiţie, au ajuns la închisoare. Trei dintre scandalagii au reuşit însă să se facă nevăzuţi, doi dintre aceştia fiind prinşi şi trimişi la scurt timp în puşcărie. Singurul care s-a bucurat mai mult de libertate a fost Marian Cristea, zis “Cioară”, condamnat la 4 ani de închisoare, acesta fiind şi el prins în decembrie 2014, în Italia.

În dimineaţa zilei de 11 iunie 2013, poliţiştii de la Investigaţii Criminale i-au depistat şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi pe Ghiţă Buricea (36 de ani), lider al grupării din Radu Negru, condamnat la 2 ani închisoare, Gigi Dorin Ţigănoiu (26 de ani), condamnat la 2 ani închisoare, Traian Soare (34 de ani), condamnat la 3 ani închisoare, Viorel Gagu (34 de ani), condamnat 3 ani la închisoare, şi Sorin Marcel Irimia (33 de ani), condamnat la 5 ani închisoare.

Ionel Marian Comănescu (46 de ani) a fost mai norocos, acesta fiind condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare, sub supraveghere judiciară, pe o perioadă de 5 ani. S-a arătat încă de la condamnare că, dacă în cei 5 ani, interlopul încalcă condiţiile impuse de instanţă, pedeapsa cu suspendare se transformă în pedeapsă cu executare. Faţă de Marin Sima, zis “Martin”, cercetările au fost disjunse întrucât acesta nu a putut fi audiat. Ulterior, el a primit o condamnare de 2 ani şi 4 luni închisoare. Dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional, încă din 2007, interlopul “Martin”, din gruparea “Buricea”, participant activ la încăierarea de la Tribunal din decembrie 2006, a fost prins în Spania în 2016.
Categorie articol: 

Comentarii