Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Infractor de drum lung. Cum să furi un moped Honda

• Georgian Tinca, 19 ani, din comuna Gemenele, a fost depistat de două ori într-o lună, conducând fără permis • în iulie 2016, a probat un moped Honda scos la vânzare de un brăilean şi expus în parcarea de la Billa, apoi a părăsit Brăila şi dus a fost • păgubitul şi-a recuperat mopedul patru zile mai târziu, iar Tinca a fugit din nou, de această dată în Germania

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila l-au trimis în judecată pe Georgian Tinca, în vârstă de 19 ani, domiciliat în comuna Gemenele, anchetat sub două capete de acuzare: abuz de încredere şi conducere fără permis.

În iulie anul trecut, Tinca i-a dat de înţeles unui brăilean că vrea să-i cumpere mopedul, însă, odată urcat pe şa, a pornit în trombă pe Şoseaua Rm. Sărat şi nu s-a mai oprit până acasă, în Gemenele. Patru zile s-a plimbat Tinca prin comună cu mopedul care nu era al său, însă poliţiştii l-au depistat pe malul râului Buzău, unde-şi făcea siesta. Tânărul a fugit din nou de poliţişti, de această dată în Germania şi nu a mai revenit în ţară până în februarie 2017, când a fost chemat la audieri.

 

Nu s-a mai oprit până acasă, în comuna Gemenele

Brăileanul Iancu S. deţinea un moped Honda, de culoare alb-negru, înmatriculat pe numele soţiei. În iulie 2016, s-a decis să-l scoată la vânzare. A dat anunţuri pe site-urile de publicitate şi a expus vehiculul, cu anunţul pe el, pe trotuarul din dreptul magazinului Billa, amplasat pe strada 1 Decembrie 1918. Părea că norocul îi surâde. Procurorul de caz precizează:

“La data de 18 iulie 2016, în jurul orei 16:00, persoana vătămată a fost contactată telefonic de inculpatul Tinca Georgian, acesta lăsându-i impresia că este interesat de achiziţionarea mopedului. În câteva minute, cei doi s-au întâlnit în locaţia unde era expus vehiculul, iar inculpatul i-a cerut să-i permită să verifice starea de funcţionare. Persoana vătămată i-a încredinţat inculpatului mopedul, cu condiţia să se deplaseze cu acesta doar în parcarea supermarketului Billa”.

După ce a testat starea tehnică a mopedului, tânărul a părăsit parcarea de la Billa, a pătruns pe strada 1 Decembrie 1918, apoi pe Şoseaua Rm. Sărat şi nu s-a mai oprit până acasă, în comuna Gemenele. Proprietarul mopedului a rămas mască şi, după 10 minute, văzând că tânărul nu se mai întoarce, a sesizat poliţia.

Iancu S. l-a recunoscut pe Georgian Tinca după setul de fotografii puse la dispoziţie de poliţişti. Tânărul mai fusese anchetat pentru fapte asemănătoare.

În ziua de 22 iulie 2016, inculpatul s-a deplasat împreună cu un amic de-al său, Leonard, la râul Buzău, pe raza comunei Scorţaru Nou, călare pe mopedul brăileanului. Poliţiştii au aflat şi s-au deplasat la Scorţaru Nou, găsind mopedul căutat pe malul râului Buzău, aproape de podul către Pitulaţi. În compartimentul de sub şaua mopedului au fost găsite trei telefoane mobile şi o geacă blue-geans, bunuri aparţinând inculpatului Georgian Tinca.

“La vederea lucrătorilor de poliţie, inculpatul Tinca Georgian a fugit şi a abandonat mopedul, fără a putea fi prins. La scurt timp, el a părăsit teritoriul României, cu destinaţia Germania, de unde a revenit în cursul lunii februarie 2017. Mopedul (...) a fost ridicat de poliţie şi prezentat proprietarului”, precizează procurorul de caz.

Tot pe 22 iulie 2016, poliţiştii i-au predat proprietarului de drept mopedul Honda, pe bază de dovadă.

Audiat după revenirea din Germania, tânărul teribilist a recunoscut că a plecat subit cu mopedul, însă a ţinut să precizeze că, în momentul în care se deplasa pe Şoseaua Rm. Sărat, către TUG, a văzut un echipaj de poliţie şi s-a panicat, pentru că era deja cercetat pentru conducere fără permis. Cu câteva zile înainte, pe 4 iulie, Tinca fusese depistat în timp ce conducea un moped neînmatriculat, fără permis de conducere, pe raza comunei Gemenele (DJ 221). Aşa stând lucrurile, suspectul şi-a continuat deplasarea, chipurile, ca să scape de oamenii legii, ajungând ulterior la domiciliu.

Georgian Tinca a fost surprins de camerele de supraveghere de pe Şoseaua Rm. Sărat, călare pe mopedul brăileanului, iar imaginile care-l dau de gol sunt probă la dosar.

Iniţial, proprietarul mopedului Honda a solicitat despăgubiri de 15.000 lei. După ce mopedul i-a fost restituit, acesta s-a constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 4.500 lei, contravaloarea reparaţiilor efectuate ca urmare a distrugerilor provocate de inculpat.

Cazul se află acum pe rolul instanţei. 
Categorie articol: 

Comentarii