Mergi la conţinutul principal

Imunizarea gratuită anti-HPV se va extinde și la alte categorii

dacă oficialii din Sănătate se vor ține de cuvânt, până la finele acestui an, este posibil ca lista de beneficiari ai vaccinului împotriva HPV să se extindă și cu alte categorii de persoane • este vorba despre băieți, dar și despre tinerele, respectiv femeile din categoria de vârstă 18-45 de ani • în acest moment, în România, fetele care au între 11 și 18 ani se pot imuniza gratuit, în urma unei solicitări la medicul de familie, iar pentru restul vaccinarea poate ajunge la 2.000 de lei

 

Vești bune despre campania națională de vaccinare împotriva HPV! Se va extinde și la alte categorii de persoane, nu numai la fetele din grupele de vârstă 11-14 ani, respectiv 15-18 ani. Cel puțin asta a promis, recent, ministrul Sănătății, care a apreciat că până la finalul anului și băieții ar putea fi vaccinați cu vaccin anti-HPV și că va exista un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior. De asemenea, ar putea primi vaccin compensat și fetele și femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani. Măsura are rolul de a reduce circulația virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere și implicit a numărului de îmbolnăviri. Tot oficialii din Sănătate am mai precizat că înainte de toate, va exista o campanie publică de informare, pentru a nu se mai repeta eșecul din 2008-2009, când la nivel național au fost achiziționate vaccinuri anti-HPV numai că sute de mii de doze au expirat nefolosite în depozite, din cauza reticenței și a lipsei de informare a populației.

Așadar, în acest moment, vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită Direcției de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare. În acest sens, la Brăila, conform centralizărilor DSP, necesarul de seruri anti-HPV este, în medie, de 50 de solicitări pe lună, pentru pacienți cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani.

Anul trecut, în județul nostru au fost administrate peste 500 de doze de vaccin, cu mențiunea că numărul de inoculări variază în funcție de vârstă. Altfel spus, la grupa de vârstă 11-14 ani vaccinarea constă în două doze, iar la grupa de vârstă de 15-18 ani, vaccinarea constă în administrarea a 3 doze, conform specialiștilor.

Experții în Sănătate publică spun că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, iar Ministerul Sănătății chiar încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Vaccinul Gardasil 9 previne infecția împotriva a patru tipuri de HPV la care se adaugă prevenția față de încă cinci tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 și 58), care sunt răspunzătoare de aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 oferă o protecție antivirală completă, conform specialiștilor.

Compensarea înseamnă că te duci la farmacie cu o rețetă și produsul respectiv este compensat total sau parțial. Noi ne dorim să dăm măcar o posibilitate părinților să-și vaccineze și băieții. O familie care are un băiat și vrea să-l vaccineze va primi o rețetă de la medicul de familie, iar cu rețeta se duce la farmacie și își achiziționează vaccinul cu un preț compensat. Sigur că există și niște limitări financiare, care este gradul de compensare. Cred că până la sfârșitul acestui an o să găsim o variantă ca să putem să asigurăm și pentru băieți un anumit grad de compensare și părinții să poată să înceapă să-și vaccineze băieții (...)”, a declarat, în presa centrală, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În acest moment, persoanele de peste 18 ani, care nu au beneficiat de imunizarea gratuită și doresc să se vaccineze împotriva HPV trebuie să scoată din buzunare în jur de 2.000 de lei. Acestea au nevoie de trei doze, iar cel mai mic preț afișat de farmacii este de 650 de lei o doză.

Inițial, în România, acest program de vaccinare gratuită anti-HPV a fost disponibil doar pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani, dar cu timpul cererea a crescut foarte mult, iar guvernanții au aprobat astfel extinderea campaniei și la categoria de vârstă 15-18 ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro