Mergi la conţinutul principal

Iată încă un motiv pentru care Brăila este cu 20 de ani în urma Clujului şi Timişoarei

Ne acuză unii că de ce ne tot uităm peste gard, că de ce tot comparăm Brăila cu oraşele din Ardeal sau Banat, acolo unde parcă se simte un aer occidental.

E simplu: dacă vrem să evoluăm, trebuie să ne comparăm cu cei aflaţi înaintea noastră, nu cu cei mai slabi decât noi. Ce, aţi vrea să comparăm Brăila cu Vasluiul sau cu alt oraş care abia se mai ţine pe picioare?

Uite de asta continuăm să ne raportăm la oraşele din Vestul ţării, acolo unde adminsitraţiile publice locale chiar lucrează în beneficiul (folosul) comunităţilor care i-au ales.

De exemplu, zilele trecute, 4 oraşe din Ardeal şi Banat (Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea) au făcut Alianţa Vestului. În câteva cuvinte, această alianţă este un soi de Magalopolis, cam cum ar fi trebuit să facă Brăila şi Galaţiul încă din 1998, atunci când regretatul Laurenţiu Ulici a propus înfiinţarea zonei metropolitan.

Primarii din Cluj-Napoca (Emil Boc), Timişoara (Nicolae Robu), Arad (Gheorghe Falcă) şi Oradea (Ilie Bolojan) au lăsat orgoliile şi animozităţile deoparte şi au bătut palma pentru că au realizat că numai împreună vor putea atrage fonduri europene consistente pentru proiecte de anvergură. Un astfel de proiect vizează dezvoltarea conectivităţii între cele patru oraşe (cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres) şi de cooperare în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate etc.

Pentru ca un astfel de proiect să prindă viaţă este nevoie de foarte mulţi bani. Bani pe care administraţia centrală (Guvernul României) nu îi va aloca niciodată comunităţilor locale. De asta s-au şi unit cele 4 oraşe în această alianţă a vestului, pentru a putea accesa fonduri europene şi a duce planurile la bun sfârşit.

La noi, la Brăila, a fost doar zgomot în ultimii 20 de ani pe tema înfiinţării zonei metropolitane. Pe vremea lui Bunea Stancu se zicea că fostul baron PSD Brăila se opunea acestei iniţiative pentru că nu îi ieşea lui partea aşa cum îşi dorea. Uite că Bunea Stancu nu mai e în viaţa publică. Şi cu toate astea nu s-a mişcat nimic de 2 ani încoace, de când municipiile Brăila şi Galaţi au ajuns pe mâna unor primari tineri (Marian Dragomir şi Ionuţ Pucheanu), ambii de la PSD.

Au fost doar nişte promisiuni aruncate în vânt de ambii primari, după care s-a aşternut liniştea. În timp ce Clujul, Timişoara, Aradul şi Oradea au făcut paşi concreţi pentru a-şi uni puterile, Brăila şi Galaţiul băltesc şi fluieră a pagubă, deşi constituie a doua aglomerare urbană a ţării, după Bucureşti. (Zona Zoster)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro