Mergi la conţinutul principal

Guvernul nu mai vrea să achite încălzirea familiilor "semi-sărace"

* până la modificările promise de Executiv, în plan local nu se primesc cereri din partea celor cu venituri mai mari de 425 lei pe membru de familie*

Un act normativ recent aprobat de Executiv, care stabileşte plafoanele şi procentele de compensare a facturilor la încălzire pe timpul iernii 2009 - 2010, restrânge numărul potenţialilor beneficiari. Aceasta pentru că noul act normativ a redus plafonul de acordare a sprijinului financiar de la 615 lei la 425 lei/membru de familie. Practic, în comparaţie cu graficele de eligibilitate de anul trecut, au dispărut tranşele de venit 425,1 - 480 lei cu o compensare de 30%, 480,1 - 540 lei cu o compensare de 20% şi tranşa 540,1 - 615 lei cu grad de compensare 10% din factură. Totuşi, ordonanţa cu pricina menţine pragul de compensare cu 90% a facturii la termoficare pentru familiile cu venituri sub 155 lei/ membru sau a persoanelor singure care înregistrează venituri sub 155 lei. Ca şi în anii precedenţi, ajutorul pentru încălzirea locuinţelor care încă mai sunt arondate sistemului centralizat de termoficare reprezintă o compensare aplicată procentual, în funcţie de venitul fiecărei familii. Iată tranşele stabilite de Executiv privind eligibilitatea beneficiarilor ajutorului pentru încălzire: 90% pentru familie, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează până la 155 lei, 80% pentru un venit mediu lunar pe membru de familie între 155,1 lei şi 210 lei, 70% pentru un venit între 210,1 lei şi 260 lei, 60% pentru un venit între 260,1 lei şi 310 lei, 50% pentru un venit lunar între 310,1 lei şi 355 lei şi ultima tranşă 40% pentru un venit între 355,1 lei şi 425 lei.
Ajutoare pentru încălzire se acordă şi familiilor care folosesc gaze naturale, dar şi în acest caz plafonul de venituri în interiorul căruia se acordă astfel de ajutoare a fost redus până la 425 lei. Cel mai mare cuantum al acestui sprijin - 262 lei, este acordat în cazul familiilor cu venituri sub 155 lei pentru fiecare membru, urmate de cele care se încadrează în treapta de venituri 155,1 lei - 210 lei pentru care ajutorul este de 162 lei. Cele mai mici valori apar în cazul familiilor care înregistrează un venit între 310,1 lei şi 355 lei sau celor care se încadrează la pragul 355,1 lei - 425 lei pentru care cuantumul sprijinului de la Guvern este de 87 lei respectiv 62 lei.
Şi pentru familiile care se încălzesc cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri Executivul a redus pragul de acordare a sprijinului la tranşa maximă de 425 lei/membru de familie. Astfel, statul acordă un ajutor de 54 lei pentru familiile cu venituri sub 155 lei. Cuantumul sprijinului financiar scade gradual pînă la 30 lei pe măsură ce indicele "venituri pe membru de familie" se apropie de valoarea maximă adică 425 lei, prag peste care nu se mai acordă ajutoare.

"Guvernul României lasă în plină criză zeci de mii de familii fără aceste ajutoare "

"De ani buni solicităm verificarea eligibilităţii beneficiarilor şi renunţarea la acordarea acestor ajutoare doar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere sau măcar verificarea prin sondaj a 2% dintre declaraţii. Faptul că se reduce plafonul de acordare a ajutoarelor de la 615 lei venit net mediu lunar pe membru de familie la 425 lei nu aduce o «ţintire mai bună a programului»! Aduce sărăcirea accelerată a acelora care, de bine de rău, au avut o creştere a veniturilor în 2008. Un cetăţean care în 2008 era considerat eligibil pentru a fi sprijinit de către stat nu poate brusc, în plină criză, să îşi piardă dreptul la protecţie socială", se arată într-un comunicat al Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", cu 31 de filiale judeţene, inclusiv în Brăila. "Cu toate că încă din 2008 se impunea o mărire a plafonului până la care se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţelor de la 615 la 700 lei, iar în 2009 ar fi fost necesară o ridicare a acestuia la 750 lei, Guvernul României nu găseşte altceva mai bun de făcut decât să lase în plină criză zeci de mii de familii fără aceste ajutoare, reducând plafonul de la 615 lei la 425 lei", se mai punctează în acelaşi material.

Guvernul Boc vrea să ridice pragul la 615 lei

De menţionat este că în cursul weekend-ului abia încheiat, Emil Boc a declarat că se urmăreşte revenirea la condiţiile de eligibilitate de anul trecut, adică ridicarea pragului până la venituri de 615 lei. "Acum fac o analiză cu Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor pentru a putea găsi o soluţie, astfel încât să păstrăm nivelul de anul trecut al compensaţiilor pentru energia termică livrată populaţiei sub aspectul facturii. Acel cuantum a fost diminuat şi vom propune un amendament, în Parlament, la Ordonanţa de aprobare ca să rămânem în limita nivelului de anul trecut", a spus Boc în teleconferinţa cu prefecţii.

Până la modificare, nu se primesc decât cererile brăilenilor cu venituri sub 425 lei

Problema este că până la modificarea despre care amintea premierul, autorităţile locale primesc cereri doar din partea familiilor cu venituri sub 425 lei. "În acest moment se aplică prevederile OUG 106/2009 aprobate la începutul acestei luni de Guvern, prin care se modifică numai capitolul tranşe de venit din OUG nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei precum şi a unor facilităţi acordate populaţiei pentru plata energiei termice. După ce vor apărea modificări, vor fi puse imediat în aplicare", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan, cea care are în subordine Direcţia de Asistenţă Socială. Potrivit sursei citate, în sezonul rece 2008 - 2009, numărul total al beneficiarilor acestui sprijin financiar a depăşit 26.000 de familii. Concret, au fost declarate eligibile 6.423 de cereri din partea brăilenilor care s-au încălzit cu lemne, 12.500 de cereri din partea celor care au folosit pentru încălzire gazul metan şi încă alte aproape 7.200 de cereri din partea celor branşaţi la sistemul centralizat de încălzire a locuinţelor.

"Este o măsură împotriva românilor!"
* susţine indignat senatorul Ion Rotaru, punctând că aşteaptă cât mai repede în Parlament actul normativ privind majorarea pragului de eligibilitate *

În ceea ce priveşte această propunere, senatorul PSD de Brăila Ion Rotaru a ţinut să precizeze că aşteaptă ca aceasta să ajungă cât mai repede la dezbatere în Parlament, pentru ca, cel puţin parlamentarii PSD, să o amendeze. "Noi vom susţine majorarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzire, pentru că nu se poate să laşi oamenii în prag de iarnă în situaţia asta. Este o acţiune criminală a PDL, făcută pe ultima sută de metri. Este o măsură împotriva românilor, în primul rând, a celor care beneficiau de ea, oameni care şi aşa au probleme majore şi nu au, poate, ce pune pe masă. Nu e normal să iei o astfel de măsură când şomajul a crescut alarmant, salariile au scăzut, inflaţia şi preţurile au crescut la rândul lor. Nu poţi să faci treaba asta cu iarna bătând la uşă. Este inadmisibil", a comentat senatorul social-democrat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro