Mergi la conţinutul principal

Gunoaie „uitate” pe străzi, plătite tot de noi

* cum se procedează cu deșeurile aruncate pe domeniul public? * echipele de lucru ale Operatorului Unic de Salubritate, firma RER, ar trebui să anunțe autoritățile locale când observă mici cantități de gunoaie abandonate la colțuri de stradă sau în alte zone din municipiu * în baza unei comenzi de la Primărie, zona este curățată de Operatorul Unic, pe cheltuiala Primăriei * în cazul cantităților mari, așa-numitele halde ilegale, procedura este mai complicată * deocamdată, însă, există situații concrete în care nimeni nu a luat în seamă deșeurile aruncate pe domeniul public, după cum se poate vedea și în exemplul de mai jos

 

 

 

La Brăila, din martie, de când a intrat în vigoare contractul cu Operatorul Unic de Salubritate, firma RER a preluat activitatea de colectare a deșeurilor de la cetățeni la nivelul întregului municipiu, dar și în toate comunele din județ. În general, cel puțin în cartierele de case din municipiu, graficul de ridicare a gunoaielor anunțat de operator se respectă, autospecialele RER trecând pe fiecare stradă, respectiv pe la fiecare gospodărie, în zilele anunțate în prealabil, pentru a prelua deșeurile menajere, deșeurile reciclabile, respectiv deșeurile biodegradabile (resturile vegetale). Rămâne însă o problemă cu deșeurile aruncate pe domeniul public de diverse persoane fără cei 7 ani de acasă. Spre deosebire de deșeurile luate din fața porților, în zilele stabilite conform graficului de colectare, cele aruncate pe la diverse colțuri de străzi au tendința să fie complet ignorate de echipajele RER. Cel puțin așa s-a întâmplat cu o mică grămadă de deșeuri pe care cineva a aruncat-o, la începutul acestei săptămâni, pe trotuar, la intersecția străzii Basarab Vodă cu Șos. Râmnicu Sărat, în cartierul Chercea. De luni până joi, deșeurile au zăcut pe trotuar fără să se sinchisească nimeni să le ridice, deși autospecialele RER care au avut activitate în cartier au trecut frecvent pe lângă ele.

Cum se procedează într-o astfel de situație, cine trebuie să se sesizeze și în sarcina cui intră adunarea gunoaielor aruncate de diverși nesimțiți pe domeniul public? Am încercat să aflăm răspunsuri la aceste întrebări de la conducerea Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) ”Eco Dunărea”, cea care coodonează activitatea de colectare a deșeurilor din județul Brăila. Directorul instituției, Steluța Zainea, ne-a explicat că în cazul deșeurilor din intersecția amintită, fiind vorba despre o cantitate mică, ar trebui ca echipele de lucru ale Operatorului Unic RER să notifice ADI ”Eco Dunărea” și Primăria Brăila despre apariția respectivelor gunoaie, apoi să curețe zona, costul fiind suportat de la bugetul local.

În schimb, când vine vorba despre cantități mari de deșeuri aruncate pe domeniul public - așa-numitele halde ilegale - procedura este ceva mai complexă. Astfel, dacă se primesc sesizări de la cetățeni referitoare la apariția unei astfel de halde, reprezentanți ai ADI ”Eco Dunărea” și ai Primăriei se deplasează la fața locului, pentru a face o evaluare a situației și a estima despre ce cantitate de deșeuri este vorba. Primăria notifică apoi Poliția Locală, care are datoria de a supraveghea zona, pentru depistarea persoanelor care aruncă gunoaie acolo. Totodată, este notificat Operatorul Unic, pentru curățarea zonei, iar costurile operațiunii vor fi suportate de cei depistați că aruncă gunoaie. Dacă Poliția Locală nu depistează pe nimeni, costurile vor fi suportate, evident, de la bugetul local, adică din banii contribuabililor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro