Mergi la conţinutul principal

"Grigoriu" de la Brăila, un mic San Remo

Deschiderea festivalului a fost realizată, ca de obicei, de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, cel care a avut iniţiativa organizării acestui festival în urmă cu cinci ani. Telespectatorii au fost şi ei implicaţi în festival, sarcina lor fiind aceea de a vota, prin sms, numele concurentului preferat, miza constând în trei televizoare color pentru trei dintre cei care au avut norocul de a vota câştigătorul Marelui Premiu şi al Trofeului.

În prima seară, 12 concurenţi, unul mai bun ca altul


Gheaţa a fost spartă de Aida Borovină din Buzău, eleva profesoarei Floriana Pliundra. A urmat o mai veche cunoştinţă a concursului, Kinga Reka Farcaş din Hunedoara, care studiază canto cu profesorul Eugen Muntean la Târgu Jiu. Cu o ţinută vestimentară ce a impresionat publicul a venit interpreta rusoaică Elena Kistinevich, care a studiat canto, pian şi acordeon la Universitatea de Arte din Minsk, Belorusia. Olteanca Ileana Nicuţ, care studiază cu Crina Mardare, a atacat şi ea o partitură grea din creaţia maestrului Grigoriu, "Amurgul", după care puştoaica de numai 16 ani din Buftea, Alina Eremia, care studiază pianul cu Flavia Moldovan şi canto cu maestrul Cornel Fugaru, a încântat publicul cu prezenţa scenică, dar şi cu interpretarea celor două melodii, "Doar băieţii sunt de vină" a lui George Grigoriu şi "Spune da, spune nu" a nepotului lui George Grigoriu, Andrei Tudor. Şi Ionel Istrati din Republica Moldova a avut o evoluţie apreciată de spectactori, după care a urmat tânăra de 16 ani din Focşani, Maria Lorena Muntenaş, care studiază cu profesoara Aurelia Vaida. Dalma Kovacs din Braşov a revenit pe scena concursului "Grigoriu" cu melodia "O fată şi o chitară", iar ucrainianul de 16 ani Alexandru Tărăţeanu a surprins publicul cu vocea şi cu prezenţa sa scenică primind ropote de aplauze. Foarte aplaudată a fost şi unica brăileancă din concurs, Andreea Zainea, care studiază cu profesorii Leonarda Gheţ şi Laurenţiu Constantin. O voce frumoasă şi puternică, apreciată de spectatori, a avut şi concurentul Alin Ignat de la Alba Iulia. Prima seară s-a încheiat cu evoluţia tinerei de 19 ani din Letonia, Samanta Polakova. Au urmat recitalurile susţinute de Andra şi de trupa "Provincialii".

Marius Bălan, un elev al maestrului Ionel Voineag, a încântat publicul

A doua seară a început în forţă cu Mareş Cătălin Pană din Buzău şi a continuat cu o altă voce foarte bună, Camelia Stanciu din Călăraşi, care este îndrumată de Cornel Fugaru. Republica Moldova a fost reprezentată şi în a doua seară de eleva Cătălina Cărăuş, după care a urcat pe scenă Renata Timea Tolvai din Oradea, care a avut o ţinută foarte provocatoare. Singura concurentă care a îndrăznit să abordeze piesa "Speranţe vis, speranţe flori", a lui George Grigoriu, Andreea Stroe din Râmnicu Sărat, a fost aplaudată pentru vocea sa deosebită, care semăna izbitor de mult cu cea a Aurei Urziceanu. O surpriză foarte plăcută a constituit-o şi prezenţa tinerei din Elveţia, Melanie Rene, originară din Insulele Maurizius, care a cântat o melodie creată de ea şi "Amurgul", interpretare ce a fost pe placul publicului. Un candidat serios pentru Marele Premiu a fost şi Marius Bălan din Piteşti, care studiază canto cu maestrul brăilean Ionel Voineag. El a interpretat ambele melodii din repertoriul lui George Grigoriu, prima, "Muzica", fiind deosebit de dificilă. Ea mai este cântată de cunoscuta Angela Gheorghiu în concertele sale. Un alt reprezentant al Republicii Moldova, Pavel Parfeni, care a urmat Colegiul de Muzică, secţia jazz din Tiraspol, a primit şi el foarte multe aplauze. Ovaţionată şi chiar bis-ată de colegii ei, a fost Mihaela Şotrocan din Galaţi, elevă la Liceul de Artă "Cuclin", ea având backing vocal realizat de două dintre colegele sale. Italianul Alessandro Calosso a interpretat şi el cunoscuta melodie "Eternitate" a lui George Grigoriu, iar ultimii din concurs au fost cei cinci studenţi de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Raul Chirică, Andrei Holban, Ştefan Aftene, Bogdan Botez şi Raul Tonegaru. Seara s-a încheiat cu recitalurile susţinute de Mihai Trăistariu şi Paula Seling. Mihai Trăistariu a prezentat brăilenilor şi o candidată la Eurovision junior, o copilă de numai 12 ai, din Constanţa, Andreea Olariu, care a demonstrat că are o voce extraordinară când a cântat în duet cu Trăistariu. Cei doi au fost acompaniaţi de violonista Alexandra Toader.

"Ei sunt tineri, sunt cruzi, dar vor să arate cu tot dinadinsul că au voce"

Juriul a fost format din specialişti din ţară şi din străinătate, care au au fost impresionaţi de calitatea concurenţilor de la cea de-a V-a ediţie. Profesorul brăilean Lucian Macedon a apreciat că "George Grigoriu" se află pe acelaşi palier cu concursul "Lotca de aur", care a fost mândria oraşului zeci de ani. Orchestratorul şi compozitorul Andrei Kerestely a punctat faptul că mulţi candidaţi au abordat aceleaşi melodii, însă spectatorii nu s-au plictisit pentru că interpretările şi orchestraţiile au fost diferite. Reprezentantul Greciei din juriu, Aris Kalimeris, a dat notă maximă festivalului şi a spus că toţi concurenţii au fost buni, departajarea urmând să se facă după detalii. Şi Andreea Andrei s-a mirat că au fost multe melodii repetate în festival, mai ales că George Grigoiu a compus peste 800 de melodii şi oricare dintre acestea poate fi descărcată de pe site-ul festivalului. Reprezentanta Elveţiei, Eliane Dambre, a avut numai cuvinte de laudă pentru ceea ce a văzut în primele două zile, iar Titus Andrei, reprezentantul Radio România, a promis că va promova intens câştigătorii acestui festival şi-i va ajuta să-şi croiască o carieră muzicală. Fausto Cuoghi, reprezentantul Italiei, a spus că Festivalul "Grigoriu" de la Brăila este un mic San Remo, iar brăileanul Laurenţiu Constantin a declarat că se mândreşte cu acest festival. Preşedintele juriului, compozitorul Anton Şuteu, consideră că această ediţie a festivalului a avut un plus calitativ faţă de cele precedente şi a fost încântat că se promovează tradiţia în creaţie şi în cultură.
Câştigătorii s-au stabilit duminică seara şi tot atunci s-a aflat cine a plecat acasă cu Marele premiu. Detalii despre laureaţii festivalului şi părerea unor membri ai juriului despre această ediţie o vom publica în ediţia noastră de mâine. Manifestarea este organizată de Centrul de Creaţie şi Consiliul Judeţean Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro