Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gata cu Armonia în Brăila: vin chinezii!

Fraţilor, vine poporul chinez! Bine, nu chiar tot poporul, adică vreo 1,4 miliarde de oameni, ci aşa, un mizilic de vreo 500.000 de suflete. Am glumit, evident, dar ştirea e pe bune: chinezii vin în Brăila, şi vin să ne facă bine cu forţa. Un consorţiu chinezesc a cumpărat mall-ul Armonia şi ameninţă că va face afaceri profitabile aici, în oraş, atât pentru ei, investitorii chinezi, cât şi pentru salariaţii brăileni.

Este bine că nişte străini vin să creeze locuri de muncă în Brăila. Numai că, din câte am citit eu, aceste locuri de muncă nu vor fi unele de top, pentru cei cu pregătire high-class, ci de ghebăreală, cum se zice. Firma Liting Universal Group va produce la Brăila produse electrice pentru locuinţe, iar într-o primă fază va avea nevoie de numai 200 de angajaţi. Logic, cei mai mulţi dintre aceşti 200 de angajaţi vor fi muncitori, căci la  privat nu e ca la primărie, să existe doi cu sapa şi trei cu mapa.

Am văzut că mulţi s-au grăbit deja să comenteze pe Facebook nivelul scăzut al salariilor pe care le vor oferi chinezii, după modelul experienţelor neplăcute avute cu „marii investitori” de la Yazaki. Păi, aici e vorba şi despre calificare, despre ceea ce ştiu să facă brăilenii care vor fi angajaţi. Adică, în momentul în care tu, ca muncitor, nici nu ştii de care parte se înşurubează becul, iar firma îţi plăteşte cursuri de calificare pentru a te pune la punct în meserie, e logic să o iei de jos, să nu ai pretenţii prea mari. În primă fază ar trebui să te mulţumeşti că ai prins un loc de muncă. A, dacă după un an de zile, de exemplu, vezi că chinezu’ nu zice nimic de măriri salariale, deşi treaba merge destul de bine, e cazul să îţi pui întrebări, eventual să te şi revolţi.

Iar eu zic că brăilenii ar face bine să accepte joburile oferite de chinezi, căci dacă ăştia nu vor avea forţă de muncă disponibilă, s-ar putea să aducă o armată de cetăţeni de la ei din ţară şi s-a dus naibii Armonia în Brăila. Vom deveni minoritari în oraşul nostru ocupat de chinezi! (China Cea De Taină)
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii