Mergi la conţinutul principal

Gândaci în ajutoare alimentare de la UE

• asta a găsit o brăileancă într-o pungă de orez primită în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate • reprezentanţii Direcţiei de Asitenţă Socială Brăila spun că de vină nu sunt nici autorităţile locale sau furnizorii, ci cei care au ambalat aceste produse

 

O pensionară din Brăila care a ridicat de la Primărie cutiile cu ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene a avut parte de o surpriză “mişcătoare”. Mai exact, femeia a găsit gândăcei într-o pungă cu orez din coletul inscripţionat UE.

Brăileanca a fost marţi, 18 octombrie, la centrul de distribuire de la Colegiul “C.D. Neniţescu” să îşi ia alimentele distribuite de Primărie, în a doua tranşă, şi când a ajuns acasă a descoperit că într-una din pungile de orez primite mişunau gândăcei. 

“Aceste produse nu se pot consuma. Ce să fac cu ele? Eu pot să mănânc aşa ceva? Mai bine dai un orez bun dacă vrei să dai, că asta nu e de calitate. Eu le duc înapoi că nu am ce să fac cu ele. Nu se poate aşa ceva!”, ne-a declarat indignată femeia.

În prezenţa reporterilor “Obiectiv”, brăileanca a desfăcut şi celelalte pungi din pachetul cu alimente, inclusiv una dintre conserve, însă problema infestării cu insecte nu a fost detectată la produsele respective.

Pensionara a spus că şi în prima tranşă a găsit gândăcei, tot în pungile cu orez, dar la vremea respectivă a preferat să le arunce la gunoi. Acum, când povestea s-a repetat, a decis că este cazul să reclame situaţia la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Brăila.

Reprezentanţii instituţiei ne-au spus că de vină sunt cei care au ambalat produsele, pentru că pachetele ajung la ei sigilate şi nu au voie să le desfacă. Mai mult, conducerea Direcţiei spune că această problemă au avut-o şi în luna septembrie, dar că tot lotul de orez a fost schimbat atunci.

“În momentul de faţă eu ştiu că nu am mai avut probleme de acest gen. Concret ce s-a întâmplat: în urmă cu aproximativ o lună, într-adevăr, a fost identificat un lot de orez la care s-au întâmpinat astfel de probleme. Nu este vina, nici a administraţiei publice, nici a locului de depozitare. Se pare că au fost nişte probleme la momentul când s-au ambalat. La momentul respectiv, bineînţeles, am luat măsurile care s-au impus, adică am schimbat imediat acel lot împreună cu cei la de Direcţia Sanitar-Veterinară. A fost o problemă la acel moment. S-au înlocuit şi s-au luat măsurile, dar mă suprinde că în cazul de faţă o pungă are (prezintă infestare cu insecte – n.r.) şi una nu. Vă spun: noi am luat toate măsurile necesare din acel moment. Nu avem voie să desfacem pachetele sub nicio formă, pachetul către beneficiar trebuie să ajungă sigilat. Le desfac cei care au abilităţi de control în sensul ăsta, sau beneficiarul. Noi, sub nicio formă”, ne-a declarat Nicoleta Oancea, director DAS Brăila.

Aceasta a mai adăugat că brăileanca poate merge să returneze produsele la centrul de distribuire de la fostul Liceu de Chimie şi va primi altele în schimb.

“Aceste pachete care conţin, din păcate, acei gândăcei, se vor da deoparte, se sigilează, se trimit mai departe şi ne aduc altele. Repet, de la ambalare a fost această problemă. Nu e o situaţie care a depins de noi şi de cel care a furnizat. A fost de la cel care ambalează. În momentul când se predau aceste produse am declaraţii de conformitate în ceea ce priveşte ambalare, etichetare, adică produsele îndeplinesc toate cerinţele legale”, a mai spus directorul DAS Brăila.

Reamintim că pachetele cu ajutoare alimentare se distribuie prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), program finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernul României. Cutiile cuprind 17,6 kg de produse: 4 litri de ulei, 2 kg de zahăr, 2 kg făină, 4 kg mălai, 2 kg orez, 2 pungi de paste făinoase, 2 conserve carne de vită, 2 conserve pate de ficat, 2 conserve de pastă de tomate şi 2 pungi de fasole.

Pentru Brăila s-au alocat 29.190 de cutii cu alimente pentru un număr de 14.595 de beneficiari. Distribuirea ajutoarelor a început pe data de 27 iunie, iar împărţirea s-a făcut în două locaţii, prima la Colegiul Tehnic “Constantin D. Neniţescu” (Liceul de Chimie), iar cea de-a doua la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncoveanu” (Liceul Progresul). În perioada 27 iunie - 22 septembrie s-au prezentat doar 9.530 de persoane pentru a intra în posesia pachetelor şi în stoc au rămas nedistribuite 10.130 de cutii pentru 5.065 de beneficiari. Pentru alimentele rămase, Primăria a organizat a doua etapă de distribuire care a început pe 10 octombrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro