Mergi la conţinutul principal

Fostul senator Ionel Şt. Alexandru consideră că lipsa de autoritate a guvernanţilor a condus la isteria de la staţiile de carburanţi

* prof. dr. în istorie Ionel Ştefan Alexandru a dorit să puncteze câteva dintre cauzele care stau la baza fricii resimţite în rândul populaţiei pe fondul conflictului din Ucraina şi a creşterii preţurilor * acesta consideră că lipsa de acţiune rapidă şi fermă a actualului Guvern a condus la o neîncredere a populaţiei şi de acolo au apărut şi gesturile nesăbuite, precum statul la cozi la staţiile de carburanţi sau adunarea disperată de diverse provizii

 

 

 

 

Fostul senator brăilean, prof. dr. în istorie Ionel Ştefan Alexandru, a dorit să facă o analiză asupra evenimentelor ce au loc în rândul populaţiei din România şi din Brăila pe fondul conflictului din Ucraina şi a creşterii preţurilor. Acesta a punctat că este nevoie să înţelegem cauzele care au condus populaţia să recurgă la astfel de gesturi disperate. Totodată, Alexandru a vorbit despre câteva dintre soluţiile disponibile pentru autorităţi, din punctul său de vedere. Pe scurt, acesta a precizat că actualii guvernanţi şi lipsa de acţiune rapidă în unele situaţii stau în vârful priamidei atunci când vine vorba despre motivele pentru care populaţia alege să acţioneze haotic, cu teamă pentru ziua de mâine.

”Ceea ce vedem astăzi şi ceea ce am văzut zilele trecute reprezintă doar un vârf al aisbergului, care este - aşa cum toată lumea îşi dă seama -, mult mai mare şi mai adânc. Criza de la Paşapoarte, criza cu iodul şi recenta criză a carburanţilor - a motorinei şi a benzinei -, pe care am văzut-o ieri total stupefiat, se datorează în primul rând lipsei de autoritate a statului. Dar şi neîncrederii totale a populaţiei faţă de autorităţi. De asemenea, incompetenţei şi lipsei de profesionalism a guvernanţilor actuali. Atât timp cât vezi ce se întâmplă la staţiile de carburanţi, tu, ca prim-ministru trebuia să ieşi atunci, pe moment şi să le transmiţi cetăţenilor să stea liniştiţi! În cazul acesta, ieri după-amiază  (miercuri – n.n) sau seara. Nu abia a doua zi, când după atâta timp lumea deja era panicată! Cu alte cuvinte, cine mai poate să aibă încredere într-unul ca Virgil Popescu (n.r. - ministrul Energiei), care ne-a tot ameţit cu plafonarea cu facturile la gaz şi energie electrică?! Pentru că vedem că situaţia rămâne neschimbată. Cum poţi să mai ai încredere când cazuri celebre de corupţie s-au încheiat cu neurmărirea începerii penale sau stagnează de ani de zile?! Cine mai vorbeşte acum despre cazul de la Caracal, de exemplu? Sau de cazul Colectiv? După atâţia ani încă nu s-au finalizat”, a declarat Alexandru, revoltat.

Întrebat totuşi care ar fi soluţiile pentru a evita ca oamenii să se panicheze pe viitor în contextul schimbărilor ce au loc şi care sunt mai mult sau mai puţin previzibile, acesta a precizat că totul porneşte de sus în jos şi că un exemplu de seriozitate şi profesionalism în vârful piramidei ar creşte încrederea populaţiei.

”Panica se instaurează rapid. Problema este alta. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca autorităţile să dea dovadă de fermitate maximă în astfel de situaţii şi să vină cu răspunsuri rapide. Dacă ne referim la acest episod cu benzina şi motorina, ar trebui, cel târziu mâine să avem pe toate mijloacele de informare sancţiunile şi pedepsele pe care le-au primit speculanţii, de exemplu. Pentru că în realitate a fost o speculă grosolană ceea ce s-a întâmplat. Iar dacă poporul va vedea acest lucru, că autoritatea statului creşte, atunci va creşte şi încrederea. Dar dacă se va prelungi şi se va da «la pace» în final, cum s-a întâmplat de zeci sau chiar sute de ori până acum, vom avea crize şi mai mari”, a conchis acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro