Mergi la conţinutul principal

Fondul „Benedict Gănescu”. 78 de lucrări de artă intrate în patrimoniul Muzeul Brăilei

• Muzeul Brăilei „Carol I” deține, în cadrul Secției Artă, un patrimoniu semnificativ, reprezentativ pentru arta grafică satirică • între acestea, se află și lucrările oferite de familia artistului Benedict Gănescu, expuse la sediul din strada Ana Aslan, nr. 27 • în memoria marelui grafician, ilustrator și caricaturist, vineri, 22 martie, a avut loc dezbaterea „Dialoguri în lumina geniului creator”, cu participarea unor mari nume ale artei grafice satirice și nu numai

 

Vineri, 22 martie, începând cu ora 11.00, la sediul din Strada Ana Aslan al Muzeului Brăilei „Carol I”, a avut loc evenimentul cultural intitulat „Benedict Gănescu (1929 - 1996 )  - Dialoguri în lumina geniului creator”, organizat de Consiliul Județean Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I” și Primăria Municipiului Brăila. Moderator al evenimentului a fost conf. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

„Muzeul Brăilei „Carol I” deține, în cadrul Secției Artă, un patrimoniu semnificativ, reprezentativ pentru bibliografia și arta grafică satirică. Această secțiune dedicată „umorului desenat” capătă personalitate și consistență în peisajul muzeistic românesc, grație efortului unor „părinți fondatori” care au îmbrățișat demersul nostru. Între aceștia, Benedict Gănescu este reprezentat în patrimoniul nostru prin 78 de lucrări de artă și materiale documentare care reflectă grosso modo patru decenii din activitatea sa creatoare. Acestea au făcut obiectul expoziției temporare de grafică satirică „Benedict Gănescu. De la caricatură la simbol”, eveniment care, de altfel, marchează aniversarea a 95 ani de la nașterea artistului”, precizează dr. Costin Croitoru.

Acum, când expoziția de mai sus intră în ultima săptămână în care mai poate fi vizitată, la sediul din Ana Aslan nr. 27 a fost organizat evenimentul „Dialoguri în lumina geniului creator”, care i-a avut ca invitați pe artistul plastic Florian Doru Crihană, graficianul caricaturist Leonte Năstase, artista plastică prof. Marilena Ioanid, istoricul de benzi desenate Dodo Niță și criticul de artă Marius Tița, în prezența tinerilor ucenici, elevi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée” Brăila.

Discuțiile s-au axat pe rolul și locul ocupat de Benedict Gănescu în grafica românească contemporană.

„Muzeul Brăilei „Carol I” mulțumește și pe această cale tuturor celor implicați în aducerea acestui pios omagiu artistului grafician și își exprimă deplina recunoștință familiei domniei sale, care a oferit cu generozitate instituției noastre lucrările care, astăzi, constituie Fondul muzeal „Benedict Gănescu”, a mai precizat dr. Costin Croitoru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro