Mergi la conţinutul principal

Festivalul Internațional “Mihail Sebastian” revine! Regal “Steaua fără nume", sub trei baghete regizorale

• evenimentul organizat de Teatrul “Maria Filotti” va avea loc în perioada 18-20 octombrie și aduce în fața publicului trei montări excelente ale piesei “Steaua fără nume”: Cortina AG (regia Vlad Zmfirescu), Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău (regia Alexandru Cozub) și teatrul gazdă (regia Cristian Ban) • biletele s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrului

 

Teatrul “Maria Filotti” Brăila continuă seria surprizelor și organizează luna aceasta Festivalul Internațional “Mihai Sebastian”! Și după ce anul trecut evenimentul nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei, festivalul revine acum chiar pe 18 octombrie, data de 18 octombrie 1907 fiind ziua în care s-a născut Mihail Sebastian. Și nu revine oricum, ci cu un regal al piesei “Steaua fără nume”, în trei montări regizorale:

- Marți, 18 octombrie: “Steaua fără nume”, producție Cortina AG, regia Vlad Zamfirescu;

- Miercuri, 19 octombrie: “Steaua fără nume”, Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, regia Alexandru Cozub;

- Joi, 20 octombrie: “Steaua fără nume”, Teatrul “Maria Filotti”, regia Cristian Ban.

Toate spectacolele sunt programate la ora 18.00, la Sala Mare, iar biletele s-au pus în vânzare pe site-ul www.blt.ro și la agenția teatrală.

Detalii despre festival găsiți și pe site-ul și pe pagina de facebook a Teatrului “Maria Filotti”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Comunității Evreilor din Brăila.

Prima ediție a Festivalului Internațional “Mihail Sebastian” a avut loc în 2013, evenimentul fiind un omagiu adus celui mai mare dramaturg, publicist, romancier și memorialist român de etnie evreiască.

Mihail Sebastian (pseudonimul lui Iosif Hechter, acesta fiind de etnie evreiască) s-a născut pe 18 octombrie 1907 la Brăila. Studiază dreptul și filozofia la București. Din 1927 demarează colaborarea cu ziarul “Cuvântul”, iar din 1932 cu revistele “Romania literarăși “Azi”. Devine membru al Asociației “Criterion” înființate la București, unde îi are colegi pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu și Constantin Noica.

Debutează în literatură cu volumul "Fragmente dintr-un carnet găsit". A publicat romanele: "De două mii de ani" (1934), "Orașul cu salcâmi" (1935), "Accidentul" (1940).

Între 1935 și 1944 ține un jurnal intim, publicat postum abia în 1996.

Ca dramaturg, publică prima piesă de teatru, "Jocul de-a vacanța", în 1939. I se interzice să mai practice jurnalismul și i se retrage licența de avocat pledant, conform legislației antisemite din România începutului anilor '40.

Sub pseudonimul Victor Mincu publică piesa de teatru "Steaua fără nume”, premiera căreia are loc pe 1 martie 1944, la Teatrul Alhambra din București.

Presa vremii a descris astfel evenimentul: “Autorul, Mihail Sebastian, se ascunde sub alt nume. Agenții «Siguranței» sunt în sala Alhambra, arhiplină de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”.

Din dramaturgia scriitorului mai fac parte și piesele "Ultima oră" și "Insula", cea din urmă rămânând neterminată, al treilea act fiind completat de prietenul său Mircea Ștefănescu.

Mihail Sebastian s-a stins în floarea vârstei pe 29 mai 1945, la București, în urma unui accident rutier. A rămas în istorie drept un extraordinar dramaturg, romancier, publicist, critic literar și cronicar român.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro