Mergi la conţinutul principal

Festivalul «Lină Chiralină» - un spectacol de muzică, dans şi tradiţii strămoşeşti

Prima zi a Festivalului de Folclor "Lină Chiralină", desfăşurat, ca de obicei, pe Esplanada Dunării, a readus în inimile spectatorilor bucuria copilăriei, a dansului şi a muzicii populare transmise din generaţie în generaţie cu multă pasiune şi entuziasm. La cea de a XIII-a ediţie a acestei manifestări de interes naţional şi internaţional participă peste 800 de elevi din 17 judeţe, însemnând 23 de ansambluri, 4 formaţii de dansuri, peste 15 solişti vocali, solişti instrumentişti şi 4 grupuri vocale. Participanţii la festival sunt jurizaţi de prof. Ionel Filip, inspector de muzică - Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, preşedintele juriului, prof. Ghiţă Nedelcu, director Palatul Copiilor Brăila, vicepreşedinte şi următorii membri: prof. Nechita Dragomira, Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Olt, prof. Marcel Dupu, director Palatul Copiilor Botoşani, prof. Iuliana Soare, director Şcoala Gimnazială nr. 1 "Sfinţii Voievozi" Buftea-Ilfov, prof. Nicu Iancu -Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Slobozia. Juriul, dar şi publicul spectator au admirat şi apreciat în prima seară interpretarea, frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare purtate de participanţi, adevăraţi mesageri ai culturii tradiţionale. Programul de miercuri seara a debutat cu Ansamblul Folcloric Codruleţul, al Clubului Copiilor din oraşul Găeşti, judeţul Dâmboviţa, deţinătorul premiului I şi al trofeului la cea de a XII ediţie a Festivalului Naţional de Folclor Lină Chiralină Brăila 2014. Spectacolul a continuat cu o melodie interpretată de Diana Ţigănuş, de la Palatul Copiilor Brăila şi cu miniansamblul de la Grădiniţa Pitulaţi, Şcoala Scorţaru -Nou, din judeţul Brăila, copii talentaţi, îndrumaţi de educatoarea lor, Mioara Constantin şi prof. coordonator Vasile Valentin Lipan, de la Palatul Copiilor Brăila, cu care Şcoala Gimnazială Scorţaru Nou are un bun parteneriat. Publicul a fost încântat de micuţa Denisa Grosu, care a recitat din tot sufletul "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", dar şi de dansul "băbuţelor pitulate" şi de prestaţia formaţiei "Crenguţa".
Au urmat copiii de la Ansamblul de cântece şi dansuri "Dunărenii", elevii Şcolii Gimnaziale Chiscani valorificând scenic cântece şi jocuri populare din zona Munteniei şi din nordul câmpiei dunărene, solista Bianca Iuliana Mirică, Ansamblul de cântece şi dansuri "Ciuleandra", din Buzău, solista Andreea Roman de la Palatul Copiilor Brăila şi Ansamblul de cântece şi dansuri Floricica al Liceului Tehnologic "Dumitru Dumitrescu" Buftea, cu solişti vocali şi suită de dansuri din sudul Moldovei şi din lunca Dunării şi solistul Mihai Marcu de la Palatul Copiilor Brăila, avându-l ca profesor îndrumător pe Gigi Dogărescu.

Demonstraţie maraton de promovare a tradiţiilor

Ansamblul de Cântece şi Dansuri "Românaşii de Roşiori" din judeţul nostru a avut în repertoriu atât cântece munteneşti, cât şi cântece ce provin din celelalte vetre folclorice ale ţării, dar varietatea programului artistic a fost pusă în valoare de costumele autentic brăilene. Deşi foarte tânar, Ansamblul "Românaşii de Roşiori " a câştigat premii valoroase şi a participat la multe manifestări artistice în judeţ şi în zonele limitrofe acestuia, iar la Festivalul de la malul Dunării, copiii au prezentat o suită de hore şi sârbe, cât şi cântece populare, în interpretarea soliştilor şi a grupului vocal. Programul a continuat cu solista Maria Alexia Stan, de la Palatul copiilor din Brăila şi Ansamblul de cântece şi dansuri "Muguraşul", de la aceeaşi instituţie, care, de altfel, este şi organizatoare a acestui festival, ansamblul fiind îndrumat de prof. coordonator Vasile Valentin Lipan. Elevi din învăţământul primar şi gimnazial, cei peste 80 de membri, reprezentând formaţii de dans mixt, dansuri bărbăteşti, dansuri de fete, solişti vocali, grup vocal, copiii de la "Muguraşul au făcut o demonstraţie de promovare a folclorului muzical - coregrafic românesc, urmărind însuşirea şi continuitatea tradiţiei folclorice din zona Dunării de Jos, prin alcătuirea unui repertoriu de cântece, jocuri, datini şi obiceiuri pe care să-l transmită generaţiilor următoare.
Programul a continuat cu solista Diana Valentina Nuţu, de la Palatul Copiilor Brăila şi Ansamblul de cântece şi dansuri "Grâuşor" de la Şcoala gimnazială Unirea, cu solişti vocali, suită de dansuri, dans mixt; solista Lavinia Drăghici, de la Palatul Copiilor Brăila şi
Ansamblul folcloric "Cununiţa satului" din localitatea gălăţeană Lieşti, Ansamblul de cântece şi dansuri Siliştea Junior şi Ansamblul "Romaniţa", din localitatea Romanu.
Aproape de miezul nopţii, cu un public care s-a risipit de la o oră la alta, copiii au urcat pe scenă plini de veselie, readucând pe scenă,
după o pauză de 27 de ani, tinerele vlăstare din Ansamblul Folcloric "Romaniţa" şi au reuşit să demonstreze că nimeni şi nimic nu le poate sta împotriva dorinţei de a dansa şi a cânta asemenea moşilor şi strămoşilor noştri.
Ei au fost urmaţi de Ansamblul de dansuri populare "Vulturaşul", care a prezentat un program în coregrafia prof. Vasile Valentin Lipan, muzica şi aranjamente muzicale, prof. Gigi Dogărescu, iar ultimii, dar nu şi cei din urmă, au urcat pe scenă copiii de la Ansamblul Folcloric "Floricica" din Gropeni. La miez de noapte, copiii din Gropeni au dovedit că vin dintr-o zonă cu un bogat repertoriu, cu oameni inimoşi, cu dragoste de frumos, buni păstrători ai tradiţiilor. Ei au prezentat o "horă de la Zăvoaia", gătitul şi hora miresei, bărbieritul mirelui şi brâul muntenesc, cu solişti vocali şi acompaniament la acordeon.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro