Mergi la conţinutul principal

Fermierii brăileni înscriși în Asociația Producătorilor Agricoli și-au ales un nou președinte

* este vorba despre tânărul fermier Bogdan Furfurică * contracandidata acestuia la alegerile care s-au desfășurat joi, 2 martie, a fost Niculina Gheorghiţă, inginer agronom şi cadru universitar la Facultatea de Agronomie  din Bucureşti, iar acum fermier în judeţul Brăila * aceasta va ocupa funcția de vicepreședinte al APA Brăila

 

 

 

 

Sub logo-ul “Împreună suntem mai puternici”, joi, 2 martie a avut loc Adunarea Generală a Asociației Producătorilor Agricoli (APA) din judeţul Brăila, cu două puncte principale la ordinea zilei: prezentarea activităţii APA pe durata ultimilor 5 ani şi alegerea noii conduceri a asociaţiei. La primul punct - în ciuda unor defecţiuni de microfonie, Vasile Datcu, preşedintele APA Brăila, cu verva şi umorul său fin,  a captat atenţia celor peste 100 de fermieri şi a invitaţilor la nivel de judeţ, vorbind despre rezultatele, problemele şi priorităţile asociaţiei.

Au luat apoi cuvântul cei doi candidaţi la şefia APA Brăila. Astfel, de un real interes s-a dovedit intervenţia, mai exact patosul, spiritul combativ şi argumentele Niculinei Gheorghiţă, inginer agronom şi cadru universitar la Facultatea de Agronomie  din Bucureşti, iar acum fermier în judeţul Brăila, privind problemele cu care se confruntă fermierii, ce trebuie întreprins pentru aceştia în  cadrul APA Brăila, dar şi la nivel ministerial sau parlamentar.  A intervenit, după aceea, tânărul fermier Bogdan Furfurică, al doilea candidat la şefia APA Brăila, acesta insistând pe necesitatea creşterii numărului celor cuprinşi în asociație, dar şi pentru o mai susţinută cotizare şi implicarea/coeziunea tuturor fermierilor în depăşirea greutăţilor cu care se confruntă. De asemenea, Daniela Militaru (director APIA Brăila) a venit cu multiple precizări de maxim interes pentru actuala perioadă dar  şi de perspectivă: ce exigenţe sunt în atragerea de fonduri europene şi cum pot fi depăşite o serie de probleme ale fermierilor.
Şi cum la evenimentul amintit nu au participat autorităţi judeţene, parlamentari brăileni etc, în  tirul   încrucişat al întrebărilor şi nelămuririlor sau al unor nemulţumiri  a fost atras Sorin Moise, ministru secretar de stat la MAPDR, mai ales că este şi brăilean, cu experienţa anilor când a răspuns  onorabil funcţiei de director AFIR Brăila.

Oricum, dezbaterile şi discuţiile de la adunarea generală APA Brăila au vizat  o serie largă de aspecte şi priorităţi, cum ar fi: necesitatea coeziunii şi implicării tuturor fermierilor brăileni; reglementarea situaţiei pedologice  a solurilor; mult discutata problemă a neocotineloidelor (cu riscul interzicerii acestora); condiţiile impuse de bănci la finanţarea unor proiecte şi împrumuturi; accesarea de noi fonduri şi întocmirea de proiecte; stabilirea urgentă a unei strategii clare, viabile şi  concrete pentru fermieri – iar în acest sens, la MADR să fie cunoscute permanent problemele fermierilor, pentru o rezolvare operativă a acestora;  lămurirea unor termeni şi acte normative  (dar şi respectarea acestora) privind teledetecţia, canalele de irigat, terenurile lăsate pârloagă. Controverse a suscitat şi problema despăgubirilor în cazul unor calamităţi. Aşa cum, de altfel,  trebuie înţelese şi rezolvate situaţiile create de războiul din Ucraina, de cerinţele şi legislaţia europeană – nu de puţine ori  fiind în dezavantajul agricultorilor din România.

La  finalul întâlnirii, fermierii brăileni cuprinşi în APA au votat, pe baza unor buletine, cine îi va reprezenta de acum încolo, iar la un scor de 52 la 44 de voturi Bogdan Furfurică a fost ales preşedinte al asociaţei, celălalt candidat, Niculina Gheorghiță, ocupând funcția de vicepreședinte. Mult succes!

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro