Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Femeia de 100 de ani de la Tichilești a primit distincția eparhială „Vrednicia andreiană”

* ierarhul Dunării de Jos i-a conferit Trandafirei Radu distincția, numind-o „luptătoare și harnică, model de mamă și româncă neînfricată” * născută pe 4 iulie 1920, „Mamaia Firica” și-a văzut soțul mutilat în Bătălia de la Stalingrad și a trecut prin toate greutățile vieții * cel mai vârstnic locuitor al comunei Tichilești a fost felicitat, pe 4 iulie, de primar și de preoții din localitate

 

 

 

Trandafira Radu, bătrâna care și-a sărbătorit recent centenarul, a primit distincția eparhială „Vrednicia andreiană” oferită de însuși ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos „în semn de aleasă prețuire și cinstire a unei credincioase jerfelnice, luptătoare și harnice, model de mamă și româncă neînfricată”.

În semn de aleasă preţuire şi cinstire a acestei credincioase jertfelnice, în «Anul omagial al pastoraţiei părinților şi copiilor», Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a oferit doamnei Trandafira Radu distincţia eparhială «Vrednicia andreiană». Ierarhul Dunării de Jos a fost sensibilizat de modul în care «Mamaia Firica», așa cum este cunoscută în satul brăilean Tichileşti, a ştiut şi a reuşit, pe parcursul celor 100 de ani de viaţă, să-şi ducă traiul cumpătat prin muncă, sacrificii şi credinţă în Milostivul Dumnezeu”, ne-a precizat părintele Rareș Bucur, consilier în cadrul Eparhiei.

Cel mai vârstnic locuitor al comunei Tichilești, județul Brăila, Trandafira Radu, urmaș de veteran de război de la Stalingrad, și-a sărbătorit 100 de ani de viață pe 4 iulie 2020, fiind felicitată de primarul Gicu Davidescu și de preoții din localitate, Dan Nicolae Tudor și Eduard Bolovan. Bătrâna a fost felicitată, de asemenea, de cei doi copii, cei cinci nepoți și cei șapte strănepoți, care i-au oferit daruri.

Născută pe data de 4 iulie 1920, într-o familie de gospodari de la Tichilești, „Mamaia Firica”, așa cum o știu tichileștenii, a avut doi frați și două surori. Unul dintre frați, Neagu Surdeanu, a fost preot și a slujit în comuna Stăncuța. Căsătorită înainte de război, Trandafira și-a văzut soțul, pe Chirică Radu, rănit în marea bătălie de la Stalingrad (Cotu Donului). Împușcat în picior, Chirică a fost invalid de război, fiind recompensat de Regele Mihai I cu distincția „Crucea Serviciul Credincios cu Spade”. Cu soțul invalid de război, „Mamaia Firica” a fost nevoită să lupte ani la rând cu greutățile vieții. A trecut prin război, prin ocupația rusească, prin foamete și prin comunism, dar a ieșit biruitoare. Acum, la vârsta de 100 de ani, continuă să deretice prin gospodărie.  

 
Categorie articol: 

Comentarii