Mergi la conţinutul principal
Fost primar, actual senator, liderul ALDE din Brăila, dar şi soţia lui, au fost condamnaţi pentru înşelăciuni repetate

Familia Ruse. Nişte penali

soţia senatorului Mihai Ruse a fost condamnată de Judecătoria Brăila la o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu amânarea aplicării • angajată ca ofiţer de credite a Băncii Cooperatiste “Danubius” Brăila, punct de lucru Măxineni, până în 2014, inculpata Reli Ruse, ar fi făcut credit în numele unei consătence din Măxineni, banii fiind folosiţi de ea • mai mulţi localnici figurau ca giranţi la credite şi se trezeau luaţi la întrebări de reprezentanţii unităţii bancare şi puşi să dea bani pentru acoperirea sumelor restante cu ani în urmă, o femeie din Măxineni a făcut sesizări şi la cotidianul nostru, însă apoi a renunţat la acuzaţii şi a spus că mai aşteaptă ca soţia primarului să plătească sumele restante •

 

Aşa soţ, aşa soţie! Fostul primar de Măxineni, actual senator, condamnat în două dosare penale la pedepse cu închisoarea, cu suspendare, are o soţie pe măsură. Consoarta lui Mihai Ruse a fost condamnată şi ea la o pedeapsă cu închisoarea - 1 an şi 2 luni cu amânarea aplicării, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri. Angajată până în 2014 a Băncii Cooperatiste “Danubius” Brăila, punct de lucru Măxineni, în calitate de ofiţer credite, după cum se arată în dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăilei, inculpata Reli Ruse s-a apucat să facă împrumut în numele unei consătence din Măxineni, asta după ce intrase în posesia unor acte personale şi falsificase semnăturile. Unii figurau ca giranţi pentru un credit de care habar nu aveau. Banii împrumutaţi erau folosiţi de inculpata Reli, după cum au stabilit anchetatorii, numai că oamenii se trezeau la un moment dat că erau traşi de mânecă de reprezentanţii băncii, întrucât sumele nu erau achitate. Sesizări în acest sens au primit, în anii trecuţi, şi redactorii cotidianului Obiectiv - Vocea Brăila. O femeie ne-a contactat pe telefonul redacţiei şi ne-a spus că banca îi cere bani, deşi ea nu făcuse împrumut. Reclamanta ştia că de la d-na Ruse, soţia primarului de Măxineni, i se trage totul. Aceasta a renunţat până la urmă la acuzaţiile aduse la adresa inculpatei, spunând că mai aşteaptă ca aceasta să achite împrumuturile la bancă, astfel ca ea să nu mai aibă de suferit.

 

Soţia senatorului trimisă în judecată şi condamnată

 

Pe fir au intrat poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila care au dat startul anchetei faţă de inculpata Reli Ruse, acuzată de infracţiunea de înşelăciune. Dosarul în care soţia lui Mihai Ruse era inculpată, în timp ce  Banca Cooperatistă “Danubius” Brăila era partea vătămată, după cum se arată pe site-ul instanţei, a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila, încă din luna decembrie 2018. Judecata a fost una de durată, însă acum s-a dat sentinţa, care nu este însă definitivă. Prejudiciul către bancă a fost acoperit, astfel că s-a ridicat sechestrul pe apartamentul din Măxineni pe care îl deţine familia Ruse.

În baza art. 396 al 1,4 Cod procedură penală, art 396 al 10 Cod procedura penală, raportat la art. 83 Cod penal, stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatei Ruse Reli pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prevăzută de art 244 Cod penal. Stabileşte pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatei Ruse Reli pentru sâvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care va adăuga un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni, în final va stabili pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare. Amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. Constată că prejudiciul creat părţii civile Banca Cooperatistă «Danubius» Brăila, în cuantum de 16.674 lei a fost acoperit. Dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra apartamentului situat în localitatea Măxineni, deţinut în indiviziune de inculpata Ruse Reli cu soţul său, Ruse Mihai. Dispune desfiinţarea contractului de credit 798/08.08.2014 încheiat de Banca Cooperatistă «Danubius» Brăila, punctul de lucru Măxineni. Obligă inculpata la plata sumei de 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este soluţia pronunţată de Judecătoria Brăila, la şedinţa din data de 16 ianuarie 2020 şi postată pe site-ul instanţei. În cauză nu s-a formulat apel, după cum se arată pe site-ul instanţei.

Oricum, pe site-ul Judecătoriei Brăila mai apar dosare civile ce au ca obiect “încuviinţare executare silită”, unul în care creditorul apare SC Kredyt Inkaso Investments RO, debitorul fiind Ruse Reli, în care s-a admis cererea de executare silită în ianuarie 2019. În alt dosar, cu creditor Getback Recovery SRL şi debitor tot Ruse Reli, s-a admis cererea de executare silită în decembrie 2017. Se pare că soţia primarului Ruse s-a “luptat” serios în instanţă cu firmele de recuperări.

 

Acuzaţiile procurorului la adresa inculpatei Ruse Reli

 

După cum se arată în dosarul ajuns în instanţă, prin rechizitoriul din data de 6 decembrie 2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei R.R. (n.r. - Ruse Reli), în vârstă de 61 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, prevăzută de art 244 al. 1,2 Cod Penal, faptă din 8 august 2014; fals în înscrisuri sub semnătură privată (acte materiale din 8 august 2014). În plus, procurorul a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor penale în vederea tragerii la răspundere penală a persoanei în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Brăila. 

Potrivit datelor transmise redacţiei, din dosarul aflat la Judecătoria Brăila, inculpata Ruse Reli a fost audiată iniţial în calitate de martor, la data de 14 mai 2015. S-a stabilit faptul că, în perioada 1987 - 2014, aceasta a fost angajată a Băncii Cooperatiste “Danubius” Brăila, punct de lucru Măxineni, în calitate de ofiţer credite, având ca atribuţii de serviciu întocmirea documentaţiei necesare pentru acordarea de credite bancare. Potrivit anchetatorilor, inculpata o cunoaştea pe persoana vătămată de mai mult timp, iar cu prilejul contractării unui credit în anul 2014 pe numele soţului ei, aceasta i-ar fi înmânat angajatei băncii o adeverinţă de venit şi o copie a actului de identitate. Potrivit anchetatorilor, acuzata Reli ar fi menţionat că persoana vătămată a fost de acord să o gireze la împrumutul pe care intenţiona să îl facă pe numele său. “În luna august 2014, persoana i-a solicitat inculpatei obţinerea unui credit pentru care era nevoie de trei giranţi. Persoana a propus doi giranţi. Inculpata a întocmit documentaţia necesară, respectiv contractul de credit din 8 august 2014 şi cele 3 anexe la contract, precum şi un angajament de plată pe numele persoanei. A declarat că a completat personal documentele menţionate anterior, completând rubricile obligatorii şi, pe fiecare documente a semnat, în locul persoanei vătămate, «indescifrabil, prin imitarea unei semnături pe care aceasta o dăduse cu altă ocazie».  A susţinut că acestea au fost singurele semnături care îi aparţin, celelalte fiind făcute de titularii lor. Persoana vătămată nu a avut cunoştinţă de încheierea contractului”, au stabilit anchetatorii.

După cum se arată în actele de la dosar, Ruse Reli a fost audiată în calitate de suspect, la data de 6 august 2015, când a uzat de dreptul de a nu da declaraţii. După ce i-au fost aduse la cunoştinţă concluziile raportului de expertiză criminalistică grafoscopică, arată anchetatorii, suspecta Ruse Reli a recunoscut că a contractat un împrumut pe numele lui B. C., că documentele au fost luate din documentaţia aferentă unui contract de credit al unui bărbat (în care soţia era coplătitor), că s-a folosit de o adeverinţă emisă pe numele unei persoanei, în acelaşi mod, reţinând fără ştiinţa acestora şi cupoanele de pensie ale celor doi giranţi. Acuzata Ruse Reli a explicat totul în faţa anchetatorilor: “contractul a fost semnat de mine la toate rubricile, respectiv la rubricile împrumutatului, coplătitorului şi al giranţilor; suma de bani aferentă acestui contract a fost însuşită de mine şi folosită în scop personal”. După cum a stabilit procurorul, angajata băncii ar fi recunoscut astfel acuzaţiile aduse şi a declarat că, din cauza problemelor financiare, nu a reuşit să achite ratele, dar că se angajează ca în scurt timp să achite creditul.

 

A semnat în numele giranţilor de la contractul de credit

 

Astfel, după cum au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, a fost dispusă trimiterea în judecată faţă de inculpata R.R. (n.r. - Ruse Reli) şi s-a reţinut faptul că aceasta a semnat în numele şi pe seama giranţilor G.M., L.M., A.M., în numele şi pe seama titularului B.C., în numele şi pe seama coplătitorului B.I., toţi aceştia părţi într-un contract de credit ce a fost încheiat cu o unitate bancară, urmat de inducerea în eroare a unităţii bancare prin însuşirea şi folosirea în interes personal a sumei de bani obţinută. “Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, la data de 8 august 2014, a fost încheiat un contract de credit, între o unitate bancară (în calitate de creditor) şi B.C. în calitate de debitor şi B.I. în calitate de coplătitor. Pentru obţinerea acestui contract de credit bancar, au fost ataşate copii ale actelor de identitate ale giranţilor, adeverinţă de venit pe numele G.M. Din declaraţia persoanei vătămate G.M.  rezultă că, în luna iulie 2014, soţul său G.I. a solicitat şi obţinut un credit de la o unitate bancară, prin intermediul inculpatei R.R., la acest credit persoana vătămată având calitatea de girant. În aceste condiţii, G.M. i-a înmânat inculpatei copie a cărţii sale de identitate, copie a cărţii de identitate a soţului, adeverinţă de salariat pe numele persoanei vătămate şi cupon de pensie pe numele soţului. La data de 8 aprilie 2015, un reprezentant al băncii s-a prezentat la domiciliul persoanei vătămate şi i-a adus la cunoştinţă că figurează în evidenţa unităţii bancare ca girant al numitei B.C. şi, întrucât aceasta nu a achitat ratele către bancă, urmează să i se facă poprire pe salariu, în considerarea calităţii sale de girant”, au stabilit procurorii.

În faţa anchetatorilor, persoana vătămată G.M. a spus că nu o cunoaşte pe B.C., nu a semnat niciodată vreun document prin care să o gireze pe aceasta şi nici măcar nu avea cunoştinţă despre existenţa vreunui contract de împrumut pe numele acesteia. A doua zi, respectiv la data de 9 aprilie 2015, mai arată anchetatorii, inculpata s-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate, ocazie cu care a recunoscut faptul că, fără ca persoana vătămată să ştie, a falsificat documentaţia necesară pentru a o gira pe numita B.C. şi a rugat-o să nu sesizeze organele de poliţie despre aceste fapte, întrucât o să îi achite datoriile.

Audiat în cauză în calitate de martor, se mai arată în rechizitoriul Parchetului, B. I. a declarat că nu cunoaşte împrejurările în care a fost încheiat contractul de credit, acesta fiind înştiinţat în cursul anului 2015, de către reprezentanţii băncii despre faptul că figurează în calitate de coplătitor la acest credit, titular al creditului fiind soţia sa B.C. Imediat, martorul şi-a apelat telefonic soţia, cerându-i detalii, soţia sa sunând-o la rândul său pe inculpata Ruse Reli, pentru explicaţii.

 

Senatorul Ruse. Condamnările

 

În decembrie 2019, senatorul Mihai Ruse a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. În acest dosar, Ruse a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, după cum se arată pe site-ul ÎCCJ. Senatorul ALDE mai are o condamnare definitivă de 6 luni închisoare cu suspendare, primită în anul 2018 într-un alt dosar, pentru conflict de interese şi fals intelectual. Acuzaţiile aduse de procurori erau legate de afaceri ilegale cu terenuri în Măxineni, ceea ce a dus la împroprietărirea în mod nejustificat cu zeci de hectare de teren agricol a lui Ruse. Cele două pedepse au fost contopite, Ruse primind dedeapsa finală de 1 an, 3 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare.

 

Băiatul senatorului Mihai Ruse angajat la minister

 

Fiul senatorului ALDE Brăila, Mihai Ruse, are serviciu la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, încă din anul 2017. Bogdan Ionuţ Ruse, care a fost preşedinte al “tineretului” ALDE Brăila, este probabil singurul membru al acestei organizaţii care a reuşit să se angajaze într-un minister. Poate că au fost şi alţi tineri capabili în ALDE Brăila, însă numai unul singur a reuşit să aplice pentru postul de consilier la minister. Dacă tatăl este parlamentar....Ce dacă-i penal!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro