Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fals sef al Corpului de Control al Guvernului, condamnat la 4,5 ani de inchisoare

Dupa un an de confruntari in sala de judecata si audierea tuturor celor implicati, magistratii de la Faurei l-au condamnat pe bucuresteanul Dumitru Cercel, 55 de ani, recidivist, la o pedeapsa rezultanta de 4 ani si 6 luni de inchisoare, pentru inselaciune, tentativa de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, uzurpare de calitati oficiale, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si fals privind identitatea. Pedeapsa include nu mai putin de 12 condamnari, care au fost insa contopite, inculpatul urmind sa execute pedeapsa cea mai mare.
Nascut in judetul Constanta, absolvent de facultate, Cercel a mai fost condamnat, in 2003, la o pedeapsa rezultanta de 9 ani de inchisoare, tot pentru inselaciune. De data aceasta, el s-a dat drept mare sef la Corpul de Control al Guvernului, reusind sa puna mina pe zeci de mii de euro. De altfel, in martie anul trecut, cind a fost capturat, inculpatul avea asupra lui 30.000 de euro, precum si documente false compromitatoare.
Cercel, care s-a laudat ca a fost coleg de facultate cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, n-ar fi fost poate prins niciodata, daca nu "s-ar fi dat in spectacol", provocind scandal intr-un local din Ianca. Depistat in flagrant delict, inculpatul s-a considerat, inca de la inceput, nevinovat. Instanta il obliga sa plateasca peste 70.000 de euro despagubiri, motiv pentru care i-a aplicat sechestru asigurator pe bunurile personale. Deocamdata, hotarirea in dosarul "Cercel" nu este definitiva.

Zeci de mii de euro, pentru o promisiune

Potrivit dosarului de urmarire penala, Dumitru Cercel s-a decis sa foloseasca fara drept titulatura de "director general la Departamentul Corpului de Control al Guvernului" imediat ce si-a confectionat permise de libera trecere, carti de vizita, certificate de calificare profesionala, stampile, ba chiar si o legitimatie cu poza, pe numele "Ninel Dumitru", scopul final fiind acela de a-si insela semenii.
Astfel, in octombrie 2004, Cercel i-a promis constanteanului Stefan Ene o parcela de teren in Eforie Sud, in schimbul a 30.000 de euro. Desi a primit banii, inculpatul nu si-a respectat promisiunile. La un moment dat, "directorul general al Corpului de Control" i-a promis pagubitului fier vechi de la UM 01862 Ianca, insa acesta nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu comandantul unitatii, Victor Stan. Asa stind lucrurile, pe 17 martie 2005, Stefan Ene a sesizat Politia.
Anchetatorii precizeaza ca, in noiembrie 2004, Claudia Ivan, angajata a unei unitati de pompieri din Bucuresti, a apelat la sprijinul lui "Ninel Dumitru", falsul director general, intrucit intentiona sa devina cadru militar activ. Dupa ce a solicitat mai multe documente, promitind ca va rezolva problema, Dumitru Cercel a pus mina pe 2.000 de euro si dus a fost. In zadar l-a cautat familia Ivan, inclusiv la sediul Guvernului, ca nimeni nu auzise de "Ninel Dumitru".

"Directorului general" i s-a infundat la Ianca

Inculpatul si-a derulat "afacerile" inclusiv la unitatea de aviatie de la Ianca. In vara lui 2004, precizeaza acuzarea, Dumitru Cercel s-a prezentat la UM 01862 Ianca si a luat legatura cu comandantul Victor Stan. Ca sa-l impresioneze pe interlocutor, recidivistul a venit cu un Audi A4 (B-52-NYN), cu sofer si girofar, spunindu-i acestuia ca a fost coleg de scoala cu Traian Basescu si ca "poate rezolva orice problema legata de unitatea militara". Inculpatul venise, de fapt, ca sa faca rost de fier vechi pentru Stefan Ene, in contul datoriei de 30.000 de euro. "Tranzactia" nu a avut loc, intrucit nu a avut avizul "Romtehnica" SA.
In seara zilei de 12 ianuarie 2005, precizeaza anchetatorii, comandantul l-a invitat pe falsul demnitar la cafe barul "Dolce Vita" SRL din Ianca, sa-l cinsteasca. La intilnire au participat seful de Stat Major Dobrin Bucur si soferul comandantului Stan, Stefan Parlog. La un moment dat, "musafirul" s-a dat in spectacol, facind scandal si folosind expresii obscene, dupa care l-a amenintat pe seful de sala Cornel Gheorghiu, aratindu-i legitimatia. A fost sesizata Politia Ianca dar, pina sa vina politistii, Cercel i-a distrus lui Gheorghiu componentele unei camere de filmat, pentru ca incerca sa-l filmeze. Cind au venit oamenii legii, "demnitarul" i-a sfidat, spunind ca "nu discuta decit cu comandantul". Din acel moment, insa, politistii au inceput sa faca verificari in legatura cu "directorul general".

Alte ispravi ale "demnitarului"

Ulterior, ei au reusit sa-l prinda in flagrant. Astfel, in ziua de 11 martie 2005, o echipa operativa l-a retinut in trafic pe Dumitru Cercel, reusind sa gaseasca in portbagajul masinii documentele compromitatoare, precum si 30.000 de euro. Abia atunci s-a stabilit adevarata identitate a infractorului.
Oamenii legii au probat si alte "ispravi" de-ale falsului demnitar. Daniel Cojocaru, din Constanta, a fost pagubit cu 1.500 de euro, pe care i-a dat lui Cercel, sa-l ajute sa se reangajeze la Vama. Un altul, Adrian Onica, din Timisoara, a ramas fara 40.000 de euro. Bietul om avea sotia in puscarie si ar fi dat orice ca s-o scape. El a imprumutat 35.000 de euro, a mai facut rost de 5.000 si i-a dat pe toti recidvistului, care-i promisese ca o va scapa pe femeie de necaz. Ca sa fie mai convingator, Cercel l-a dus pe Onica la Curtea de Apel si l-a prezentat unui "inspector". El i-a spus, totodata, "sa astepte 45 de zile" pina ce-si va vedea nevasta acasa. Pina sa rezolve "problema", inculpatul a fost arestat preventiv. Despre restituirea banilor, nici vorba.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii