Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Unul dintre americanii extrădaţi din România pentru colaborare cu talibanii pledează nevinovat

Unul dintre cei doi americani arestaţi în România în februarie şi extrădaţi în SUA pentru colaborare cu talibanii a pledat nevinovat.

Oded Orbach, în vârstă de 52 de ani, a negat că ar fi conspirat în vederea oferirii de susţinere materială şi resurse teroriştilor sau în vederea obţinerii şi transferului de rachete sol-aer, a anunţat procurorul general pentru districtul de sud al New Yorkului.

Orbach, de origine israeliană urmează să fie audiat în 7 iunie.

Alwar Pouryan, în vârstă de 36 de ani, şi Orbach, cetăţeni americani naturalizaţi, fuseseră arestaţi în România în februarie, pe motiv că încercau să vândă talibanilor rachete sol-aer şi alte arme letale, pentru ca aceştia să-şi poată apăra laboratoarele de heroină din Afganistan.

Ei au fost extrădaţi la sfârşitul lunii aprilie.

În acelaşi dosar mai sunt acuzate cinci persoane, care au fost arestate în Liberia şi extrădate, de asemenea, în Statele Unite.

Cei şapte suspecţi au fost reţinuţi după ce au acceptat să furnizeze diferite forme de ajutor unor agenţi sub acoperire ai U.S. Drug Enforcement Administration (DEA) care s-au dat drept reprezentanţi ai talibanilor din Afganistan.

În octombrie 2010, cei doi americani arestaţi în România şi una dintre persoanele reţinute în Liberia au fost de acord să aranjeze o vânzare de arme, inclusiv de rachete sol-aer, care să fie folosite de talibanii din Afganistan. Pouryan a fost prezentat ca traficant de arme având legături cu Hezbollah.

Pouryan şi Orbach au declarat sursei DEA că pot oferi consiliere în legătură cu tipurile de arme ce ar trebui cumpărate. Cei doi suspecţi au discutat despre preţul şi livrarea armelor.

Întâlniri de afaceri au avut loc în Ghana, Ucraina şi România la începutul lunii noiembrie 2010.

Cei doi americani extrădaţi vineri au fost arestaţi în Bucureşti la 10 februarie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă maximă cu închisoarea pe viaţă, dintre care minim 25 de ani cu executare.
Categorie articol: 

Comentarii