Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Resetarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA îşi arată roadele, dar scutul rămâne o controversă - Lavrov

Resetarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA se arată rodnică, dar câteva puncte disputabile, în special dezvoltarea scutului antirachetă al NATO în Europa, încă eclipsează legăturile bilaterale, a declarat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care se pregăteşte de o vizită la Washington.

"Resetarea funcţionează, acum avem un partener mai de încredere, mai predictibil, mai consistent şi, desigur, apreciem aceasta. Relaţiile dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev şi preşedintele american Barack Obama sunt foarte apropiate şi prietenoase", a declarat Lavrov într-un interviu pentru canalul TV Rossia 24.

Totuşi, câteva subiecte de controversă încă afectează legăturile dintre cele două ţări. "Nu am rezolvat complet toate problemele...De pildă, scutul antirachetă este un subiect foarte complicat", a spus Lavrov.

NATO a respins propunerea Rusiei pentru o reţea de apărare antirachetă sectorială în Europa. Alianţa insistă pe stabilirea a două sisteme independente, care să facă schimb de informaţii, reaminteşte RIA Novosti.

NATO a refuzat, de asemenea, să furnizeze garanţiile legale dorite de Moscova, potrivit cărora rachetele scutului nu vor fi îndreptate împotriva Moscovei, Rusia insistând că aceasta este singura modalitatea de a preveni o nouă cursă a înarmărilor.

Dacă Rusia şi SUA reuşesc să ajungă la un compromis, aceasta va duce la ridicarea relaţiei bilaterale până la nivelul de "aliaţi", a arătat Lavrov.

Ministrul rus de externe se pregăteşte să facă, săptămâna viitoare, o vizită oficială la Washington, în cursul căreia se va întâlni cu secretarul de stat Hillary Clinton, dar şi cu preşedintele Barack Obama, potrivit RIA Novosti. Părţile vor discuta programul contactelor la nivel înalt pentru 2011, în condiţiile în care şeful Casei Albe ar urma să vină în Rusia la toamnă. Scutul antirachetă şi aderarea Rusiei la OMC sunt alte două subiecte de pe agenda lui Lavrov. Luni, ministrul rus de externe va lua parte la o întâlnire a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, la Washington.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat joi că Rusia şi SUA lucrează la un acord pentru facilitarea vizelor între cele două ţări. "Acest acord va permite turiştilor şi oamenilor de afaceri să obţină vize pe termen lung, cu intrări multiple, şi are în vedere vize cu intrare multiplă pentru un an pentru persoanele care vizitează SUA şi Rusia în scop de afaceri", a spus Lavrov la Rossia 24. El a adăugat că cele două părţi discută şi despre termenele de procesare a cererilor şi despre lista de documente necesare.

În martie, în timpul vizitei vicepreşedintelui Joe Biden la Moscova, premierul rus Vladimir Putin propusese să fie liberalizat complet regimul vizelor între cele două ţări.
Categorie articol: 

Comentarii