Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Obama îmbină pompa cu diplomaţia în Marea Britanie

Preşedintele american Barack Obama a combinat pompa cu diplomaţia marţi, în a doua zi a turneului său în Europa, întâlnindu-se la sediul Guvernului cu premierul britanic David Cameron şi participând la un dineu de stat la Buckingham Palace, unde a rostit toasturi alături de regina Elisabeta a II-a.

La dineul de stat de marţi, peste 170 de oaspeţi, inclusiv membri ai familiei regale, celebrităţi şi politicieni au stat la o masă mare, în formă de potcoavă. În capul mesei au stat Obama şi regina, relatează CNN.

Elisabeta a II-a a rostit în toast în onoarea "relaţiei încercate, testate şi da, speciale, dintre cele două ţării" şi pentru "sănătatea, fericirea şi prosperitatea" poporului american şi familiei prezidenţiale. Apoi, orchestra a interpretat imnul naţional al SUA.

Obama, îmbrăcat într-un frac închis la culoare, şi-a dus mâna la inimă.

În cursul discursului său, preşedintele american a menţionat domnia lungă a reginei şi "vitalitatea relaţiile speciale" dintre SUA şi Marea Britanie.

Aparent din greşeală, orchestra a început să interpreteze "God save the Queen" înainte ca Obama să îşi termine discursul.

Imnul Statelor Unite a fost auzit în grădinile Buckingham Palace, urmat de 41 de salve de tun şi de sunetul distinct al cimpoaielor, când regina i-a primit pe preşedintele SUA şi pe soţia sa.

La Buckingham Palace, soţii Obama au vizitat galeria de artă a palatului şi au făcut schimb de cadouri cu regina Elisabeta a II-a şi cu prinţul Philip, duce de Edinburgh. Cuplul prezidenţial le-a oferit un album realizat manual şi legat în piele cu fotografii cu vizita făcută de regele George al VI şi regina Elisabeta, părinţii Elisabetei a II-a, în Statele Unite în 1939. Prinţului Philip i-au oferit hamuri şi un set de ptocoave purtate de un cal campion la curse cu trăsuri, retras recent.

Soţii Obama au primit copii ale unor scrisori din arhivele regale trimise de preşedinţi americani reginei Victoria. Michelle Obama a primit şi o broşă moştenită, în formă de trandafiri, făcută din aur şi coral roşu.

După aceea, preşedintele şi Prima Doamnă au vizitat Westminster Abbey, unde unde mulţimea strânsă pe marginea drumului i-a aclamat. Obama, ajutat de doi militari americani, a depus o jerbă la Mormântul soldatului necunoscut, unde se află rămăşiţele militarilor care şi-au pierdut viaţa în nordul Franţei, în 1920. El a trecut, însă, anul greşit în cartea de oaspeţi.

Pe o notă mai puţin formală, Obama şi Cameron au jucat tenis de masă în cursul vizitei la o şcoală locală.

Un grup mic de protestatari au scandat sloganuri împotriva lui Obama şi Cameron, înainte ca cei doi lideri să intre în reşedinţa premierului, fără a discuta cu presa. Circa 20 de minute mai târziu, ei au ieşit şi au părăsit Downing Street în limuzina prezidenţială.

Cameron a vorbit despre apropierea dintre SUA şi Marea Britanie în cursul nopţii de duminică spre luni, înainte să înceapă oficial vizita. El a calificat relaţia despre "esenţială" şi a spus că există "o armonie incredibilă în păreri" între Downing Street şi Casa Albă.

Miercuri, Obama va participa la discuţii bilaterale cu Cameron miercuri şi se va adresa Parlamentului britanic într-un discurs descris de un consilier drept o "ancoră" a turneului în Europa, început luni în Irlanda şi care va continua cu Franţa, pentru summitul G8, şi Polonia.

Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate naţională, însărcinat cu comunicaţiile strategice, a declarat că Obama va reafirma alianţa SUA-Marea Britanie şi NATO, ce reprezintă o "temelie pentru securitatea globală şi extinderea valorilor democratice". "Statele Unite şi Marea Britanie, împreună cu aliaţii noştri, sunt cei care poartă anumite poveri pentru securitatea globală", a spus el. "Vedem acest lucru în Afganistan. Vedem acest lucru în eforturile noastre împotriva al-Qaida. Vedem acest lucru în prezent în Libia", a adăugat oficialul.

În cursul reuniunii, cei doi lideri urmează să discute numeroase subiecte, de la Libia şi revoltele din lumea arabă până la politica din Afganistan şi Pakistan şi conflictul israeliano-palestinian, a declarat luni un oficial din Guvernul britanic.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii