Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Al-Qaida e în defensivă, dar rămâne un pericol semnificativ şi actual, avertizează SUA

Al-Qaida este în defensivă, însă rămâne "un pericol semnificativ şi actual" pentru americani, a declarat Matthew Olsen, propus de Barack Obama pentru funcţia de director al Centrului naţional de contraterorism.

"Al-Qaida este slăbită, din multe puncte de vedere", datorită deceniilor de eforturi depuse de Statele Unite împotriva terorismului, a spus Olsen, în timpul unei audieri într-o comisie a Senatului, în vederea învestirii în funcţie.

"Am făcut progrese substanţiale", dar Statele Unite trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a profita de pe urma uciderii lui Osama ben Laden, într-un raid american din 2 mai, a adăugat el.

Oficialul consideră că ameninţarea s-a răspândit şi diversificat dincolo de înalţi oficiali din Pakistan şi s-a răspândit în locuri precum Yemenul şi Somalia.

Olsen este în prezent consilier la Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA). Dacă va fi confirmat în funcţie, va prelua conducerea centrului când Statele Unite marchează 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Centrul pentru contraterorism a fost format după atentate, pentru a centraliza şi a ameliora schimbul de informaţii între CIA, FBI şi alte agenţii de securitate, pentru a evita un alt atac terorist.

În prezent, însă, situaţia este opusă faţă de cea de dinainte de 11 septembrie, potrivit predecesorului lui Olsen, Mike Leiter. El a explicat că există atât de multe date, care indică atât de multe ameninţări, încât este dificil de identificat cel mai mare clar şi mai mare pericol.
Categorie articol: 

Comentarii